Причини за висок FSH (фоликулостимулиращ хормон)

Причини за висок FSH

FSH (фоликулостимулиращ хормон) се произвежда в хипофизната жлеза  – централната ендокринна жлеза, разположена в мозъка и играе огромна роля в репродуктивните функции и при жените, и при мъжете. . Чрез този хормон хипофизната жлеза контролира работата на яйчниците при жените, или по-скоро контролира растежа и узряването на фоликулите в тях. Ако яйчниците “не се подчиняват” на командите на хипофизната жлеза, т.е. фоликулите в тях не узряват и не произвеждат естрогени, хипофизната жлеза “забелязва” намаляването на нивото на яйчниковите хормони и започва да отделя повишено количество FSH. В резултат на това нивото на този хормон в кръвта се повишава. При мъжете влияейки върху клетките на Сертоли, стимулира производството на сперматозоиди (сперматогенезата).

 

Нивото на FSH отразява фоликуларния резерв на яйчниците. Ако е повишен, това е индикация за оценка на овулаторния резерв с помощта на ултразвук и анализ на анти-Мюлеров хормон (АМГ).

Високото ниво на FSH съжителства с проблеми със зачеването и дори безплодие. Смята се, че с FSH 30-40 единици дори млада жена не може да забременее естествено. Бременността е възможна само чрез ин витро.

 

Ако имате не много висок FSH, не се отчайвайте – всичко е поправимо!

 

Какви могат да бъдат причините за високи стойности на FSH?

  • Необходимо е да повторите анализа, като стриктно спазвате всички препоръки за подготовка за него. Стресът, прекомерната физическа активност и дори употребата на определени храни могат да повлияят на нивото на хормона.
  • Нивото на FSH трябва да се оценява и в зависимост от възрастта. Това, което е патология при млади жени, при жени на възраст около 40 години, може да бъде абсолютна норма.
  • Високият FSH може да бъде проява на наследствени генетични заболявания, тумори на яйчниците или хипофизата, ендометриоза, ендометриоидни кисти на яйчниците, феминизация на тестисите, дисфункционално маточно кървене, следователно, ако сте направили теста сами, трябва да отидете на консултация при лекар.
  • FSH може да се увеличи, докато приемате лекарства за лечение на болестта на Паркинсон, захарен диабет от втори тип, стомашни язви, на фона на противогъбични лекарства, витамини от група B. Този въпрос трябва да бъде обсъден с Вашия лекар.
  • Понякога тялото реагира Към интоксикацията с увеличаване на FSH. Ако злоупотребявате с тютюнопушенето, алкохола или употребявате наркотици, не се изненадвайте, че хипофизната жлеза отделя много FSH.

 

Изследване на фоликулостимулиращ хормон (ФСХ, FSH) | Мед. изследване

Харесайте безплатната ни фейсбук страница за много интересни факти.

 

Дори и с малък брой фоликули, можете да забременеете  – основното е да опитвате, без да се отчайвате, но най-важното е да намерите причината за проблема.

 

Как може да се намали нивото на FSH?

Освен чрез предписаната от лекаря ви терапия, хормоналният дисбаланс се регулира чрез:

  • спазване на здравословен начин на живот
  • редовен сън /поне 7-8 часа в денонощие/
  • здравословно и пълноценно хранене
  • леки физически натоварвания
Поради факта, че хормоналните нива се влияят от стреса, намаляването му се смята за една добра поддържаща терапия при регулиране на хормоналния баланс.

 

ТУК можете да прочете моите предложения за натурални средства, намалящи нивата на FSH!

 

Разгледайте Програма „Две чертички“ – онлайн програма, която може да ви помогне да забременеете по естествен път, да избегнете спонтанен аборт и да повишите шансовете си за успешно инвитро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *