Ирина Велкова

Йога инструктор с над 14-годишен стаж

Здравейте, мили приятели! Казвам се Ирина, на 48 години съм и съм майка на три големи дъщери. Аз съм йога инструктор от 14 години. Завършила съм йога специализацията си в Националната спортна академия. В йога практиките си за по прецизна работа използвам и медицинските си знания, тъй като съм медицинска сестра. Също така използвам и психологически методи, които съм придобила по време на четиригодишното ми обучение в институт по психодрама “Бернхард Ахтерберг”.  

Това, което правя в този живот е да следвам мечтите и желанията си докато ги постигна. Чрез йогата помагам и на другите хора да постигат своите мечти.

Най-безценният ресурс тук на Земята е времето и енергията. Никой не може да ви компенсира или върне загубеното време и загубената енергия. Това което йога практиките ни предлагат е да генерираме нова енергия използвайки времето си по най-интелигентния и градивен метод за нашето собствено духовно, интелектуално и здравословно развитие. Защото с йога трансформираме не само тялото си към здраве, но и съзнанието си и подсъзнанието си. Така че когато имаме притеснения, тъга и страхове, да имаме изградена система от йогата, която да изчиства автоматично негативни мисловни и емоционални  модели. Когато имаме житейска ситуация наричана от традиционната медицина “НЕЛЕЧИМА” с йога практиките можем да лекуваме всяка такава ситуация и можем да изграждаме нови успешни житейски ситуации.


По какъв начин йогата подпoмaга шансовете за зачеване?

Някои специфични пози в йогата имат способността да подобряват фертилността и да подпомагат по-лесното и бързо зачеване при жените. Подобряването на притока на кръв и енергия към нашите репродуктивни органи е от съществено значение за плодовитостта, за което йогата  доста помага. Когато работим седнали по цял ден или в по-голямата част от деня (както много от нас), често ограничаваме притока на кръв към таза. Освен това много от нас поддържат напрежение в областта на таза, което също може да ограничи притока на кръв. Йога помага, като отпуска бедрата ни и увеличава притока на кръв към тазовата област и репродуктивните органи, осигурявайки им добро кръвооросяване и основни хранителни вещества, от които се нуждаят, за да вършат работата си. От гледна точка на китайската медицина застоялата енергия или „Чи“ може да причини репродуктивни проблеми, но йогата има способността да отвори тези енергийни канали и да помогне на “Чи” да се движи по-свободно през телата ни.

Ендокринната система е цяла мрежа от жлези, които произвеждат различни хормони – полови хормони, хормони на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези и др. Когато една част от системата не работи, това може да създаде ефект на доминото, причинявайки хормонален дисбаланс. Хормоналната стабилност е от съществено значение за оптимална плодовитост. Повечето хормонални дисбаланси могат да бъдат проследени до фактори, свързани с начина на живот, включително стрес. Йога балансира нивата на стрес, като успокоява нервната  система. Когато това се случи, нивата на кортизол намаляват и се получава балансиращ и регулиращ ефект върху цялата хормонална система. В системата на йогийските чакри всяка от седемте основни чакри се подрежда с важна ендокринна жлеза. Много пози от йогата работят конкретно в тези области на тялото и могат да повлияят на тези жлези, като помагат за балансирането и регулирането на нашите хормони.

Ползи от практикуването на Fertility йога: