10 химикала в обкръжаващата ни среда, нарушаващи женските хормони

Топ 10 химикала в обкръжаващата ни среда, нарушаващи женските хормони

Химическите компоненти, които влияят отрицателно върху функциите на ендокринната система, по своята структура наподобяват естествени андрогенни хормони . Възползвайки се от факта, че имунната система не ги разпознава като чужди, те влияят върху сигналите на хормоните, увеличават или намаляват синтеза им, променят функциите си, като по този начин се отразяват негативно върху работата на целия организъм.

Топ 10 химикали, нарушаващи хормоните!

Докладът на СЗО отбелязва, че тези химикали, влизайки в човешкото тяло, провокират затлъстяване, репродуктивни проблеми и намаляване на когнитивните способности. Те допринасят за метаболитни нарушения, за развитие на захарен диабет, заболявания на жизненоважни органи и системи. Излагането на химикали има отрицателни последици не само за възрастните и децата, но и за бъдещите поколения.

Списък на химикалите, които унищожават хормоните:

1. BPA или бисфенол А е аналог на женския хормон естроген. Натрупва се в организма и води до хормонални проблеми,

2. Соли и естери на фталовата киселина. Това са отровни вещества, които се използват за да осигуряват устойчивостта на ароматите на козметиката и домакинските продукти.

3. Тежки метали – олово, живак, арсен

4. Диоксини – “хормони на разграждането”, особено токсични вещества, странични продукти на много индустриални процеси.

5. РРО (перфлуорирани органични съединения) – наранени съдове с незалепващо покритие, замърсяват тялото.

6. PBDE – огнеупорни вещества.

7. Соли или естери на перхлорна киселина.

8. FOS – органофосфатни пестициди, имат висока биологична активност, влияят негативно на цялата среда и живите организми.

9. Атразинът е модерен пестицид и най-разпространеният замърсител на почвата и водата.

10. Гликолевите етери се намират в разтворители и органични киселини.

Начини на излагане на химикалите и как да ги избегнем:

Козметика и продукти за лична хигиена – съдържат вещества, които причиняват безплодие, заболявания на репродуктивните и други органи . Продуктите, които се използват ежедневно, трябва да бъдат намалени. Необходимо е да се закупуват висококачествени сертифицирани биологични продукти.

Водни токсични компоненти или огнезащитни вещества, които засягат ендокринния апарат, често се намират в питейната вода. Трябва да използвате висококачествени устройства за филтриране не само за пиене, но и за къпане и битови нужди.

Консервирани храни (консерви или в метални кенове) и пластмасови опаковки за хранителни  продукти – съдържат естрогенов аналог или различни други токсични компоненти. Необходимо е да купувате продукти в стъклени контейнери, а не в пластмасови или метални опаковки.

Месо и млечни продукти от добитък, плодове на растения, отглеждани в промишлени условия – те съдържат антибиотици, хормони, пестициди и други токсини. Всички продукти трябва да бъдат внимателно обработени, по-добре е да закупите селскостопански домашни продукти.

Риба – често е замърсена с живак и соли на тежки метали. Трябва да се избере дива уловена риба и морски дарове.

Кухненски съдове – Пластмасовите и съдовете с незалепващо покритие отделят токсични киселини, които предизвикват заболяване на щитовидната жлеза, безплодие и сексуална дисфункция. Необходимо е да използвате стъклени, чугунени или керамични съдове и прибори, които лесно се мият и почистват.

Кухненски и битови продукти за почистване – Промишлените продукти съдържат силно токсични химикали , много от които се намират в ароматизирани продукти. Те трябва да бъдат заменени с безопасни природни вещества, като се използват оцет, сода, естери на различни масла и други нетоксични агенти.

Офис консумативи – Офис консумативите са източник на токсични вещества. С тези продукти трябва да се работи много внимателно и ръцете да се измиват старателно след употреба.

Термо хартия – касовите бележки съдържат бисфенол А, а постоянното взаимодействие с тях повишава нивото му в организма. Не трябва да ги носите в портфейла си или чанти, по-често използвайте система за плащане с карта.

Подходяща хранителна добавка за детокс и баланс е продукта “Морска енергия” – съдържанието на 4 вида морски водорасли, единия от които е с високо съдържание на йод помагат за детоксикирането и извеждането на тези химикали от женския организъм и поддържат на женското здраве.

 

 

 

 

1 коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *