Намален яйчников резерв

НАМАЛЕН ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ – споделяне на нутриционист Мими Дойнова 
Какво е намален яйчников резерв?
Жените, за разлика от мъжете, се раждат с определено количество яйцеклетки. Яйчников резерв (овариален резерв), означава количеството на яйцеклетките (фоликулите) в яйчника на една жена.
Официалната теория счита, че определящ фактор тук е възрастта на жената. Според нея с напредване на възрастта резервът намалява и количеството и качеството на яйцеклетките също намаляват. Все по-чести обаче са случаите със сравнително млади пациентки и няма видими причини за това. Тук се счита (официалната теория), че факторът влияещ върху намаляване на количеството влияе негативно и върху качеството. Фактът, че менструацията е редовна и идва всеки месец не е показател за нормален яйчников резерв. Когато менструацията стане нередовна се счита, че резервът е безвъзвратно намалял.
Какви са причините за намален яйчников режим според официалната теория?
1. Възраст на жената. Особено жени със семейна история за ранна менопауза носят потенциален риск от ранно намаляване на яйчниковото количество.
2. Операции на яйчниците
3. Лъчелечение и химиотерапия
4. Употреба на цигари и алкохол
5. Eндометриоза (шоколадова киста)
6. Наднормено тегло, обезитет
7. Синдромът на Търнър
И така, да видим какво можем да направим неофициално да подобрим така нарисуваната нерадостна картинка. Особено предвид непрекъснатото подмладяване на всякакви отклонения от здравето. Дотук става ясно, че говорихме за лечение (официалната позиция). Остава скритата страна на монетата на здравето и тя се нарича хранене. Пълноценното здравословно хранене днес вече е модерна и доста дъвкана тема, с доста украси, митове и легенди. Но така или иначе всеки от нас непрекъснато се храни. Независимо дали се лекува или не. Следователно ролята на храната и храненето е решаваща при всеки един случай на отклонения от здравето и желанието ни да върнем хода на развитие на това отклонение.
Да, разбира се, че става дума за система на хранене, която да осигури на тялото възможно най-голям процент вещества за неговата непрекъсната работа.
Къде да намерим днес такава храна, която в много малки количества да ни осигури липсите от съвременната храна (дори в най-съвършения й вид)?
Аз лично в личната си консумация и в практиката ми залагам на диви и живи (суровосушени) суперхрани (в 1 грам!!! съдържат над 50% от нужните за деня витамини и минерали)
Изкуствените витамини и минерали тялото не ги разпознава и не ги усвоява. Напротив имат доста странични ефекти, затова ги наричам новите лекарства.
Момичета, нахранете пълноценно тялото. Дайте му шанс да си свърши пълноценно работата, за която е създадено! И….. тогава идва ред на чудесата. Защото чудесата ги прави само и единствено Тялото. Което нито един човек не е направил. Слава Богу!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *