3 ползи от приема на колаген

3 ползи от приема на колаген

 

Знам, че сте чували думата „колаген“ многократно, особено ако в някакъв момент сте се интересувала от това как да запазиш кожата си млада или пък си разбрала, че здравето на червата ни е ключово за това на целия организъм, а те, оказва се, също имат нужда от колаген.

 

Проблемът с колагена обаче е, че ние доста лесно губим този така ценен елемент поради редица причини:

 

  • на първо място, с възрастта естественото производство на колаген намалява – по данни, след 25 годишна възраст производството му намалява с 1.5% на година, след 40 колагена се изчерпва с по-бързи темпове от тези на производството му, а над 60 повече от половината ни наличен колаген е напълно изчерпан;
  • при хормонални промени също;
  • поради неправилно хранене, в което има твърде много рафинирани храни, транс мазнини, захари и т.н. (а кой не се е хранил така в някакъв момент от живота си?);
  • при дехидратация на организма (вода, вода и пак вода);
  • при стрес, често излагане на слънце, радиация
  • и различни дефицити на ценни вещества, които тялото ни използва, за да създаде собствен колаген, като витамин С например, за който ще си говорим след малко.

Затова и е важно този елемент да бъде компенсиран. 

Добрата новина е, че науката се произнесе и вече имаме адекватно добър източник на колаген, който тялото ни да използва веднага – хидролизираният телешки такъв, или както го наричат още – колагенови пептиди. Реално той се води най-близкият по състав с колагена, който нашият организъм синтезира и играе основна роля в здравето на кожата, косата, ноктите, мускулите, ставите и костите, венците, зъбите, очите, кръвоносните съдове и червата.

Медицински изследвания, макар и все още малко на брой, но силно обещаващи, свързват определени елементи в телешкият колаген с няколко ключови ползи за здравето и красотата:

-Подобряване здравето на храносмилателната система

Твърди се, че колагена успокоява и възстановява храносмилателната система, като помага за регенерацията на лигавицата й и плътните връзки на червата (при нарушени плътни връзки имаме пропускливи черва и предпоставки за хранителни непоносимости). Отделно колагена спомага за разграждането на протеините и мазнините в храната, която ядем и стимулира производството на солна киселина. И не на последно място – има положителен ефект при язви, като според медицинско изследване, сравняващо PUSH данните (Pressure Ulcer Scale for Healing) при лечение с прием на колаген и без, доказва, че приемът на хидролизиран колаген забързва двойно процеса на възстановяне на лигавицата.

-Подобряване качеството на кожата

Или Светият Граал на тема красота, при това ефектът е толкова обещаващ, че някои доктори вече наричат колагена – новият anti-aging продукт на века, защото помага на кожата ни да регенерира, да е по-еластична и по-стабилна.

Колагенът реално е съставен от амино киселините glycine, proline, alanine & hydroxyproline, които помагат на кожата да забави процеса на стареене и контролирани изследвания потвърждават положителния ефект от него само след 8-12 седмици прием при доза от 2.5 до 4 грама на ден.

Или в резюме, след 3 месеца постоянен прием кожата изглежда по-млада, по-хидратирана, по-гладка и дори състоянието на дълбоките бръчки е видимо подобрено.

-Подпомага отслабването

Колагенът всъщност е протеин, а медицински изследвания свързват високо протеиновите диети с подобряване и намаляване на теглото. При това в колагена няма мазнини, което е перфектното решение за хора като мен, които чисто генетически имат проблем с наситените мазнини в месото и не бива да прекаляват с него. Друго изследване пък твърди, че колагенът няма неприятни странични ефекти и доказано се води по-добрият вид протеин, в сравнение с други изследвани протеини на прах (whey, casein, soya).

-Помага в борбата с целулита

Реално, структурните промени в кожните тъкани, включително отслабените колагенни и еластинови влакна, правят целулита по-видим, защото кожата става по-тънка и по-малко способна да скрие неравностите, създадени от повърхностната мастна тъкан и съединителната тъкан точно под повърхността й. Точно заради това целулитът често става по-видим с годините, а не че на 40 имаш повече от него (въпреки че и това е възможно, заради промяна в баланса на естроген спрямо прогестерон).

Но да се върнем на целулита – при изследване проведено със 105 жени на възраст от 25-50 е отчетено статистически значимо подобрение на състоянието на кожата и целулита при прием на 2.5 г колаген след 3-тия месец. И още по-голямо подобрение след края на 6-тия месец.

Затова приемам, че би било добра идея да приемаме и колаген като стъпка 1, за да си върнем еластичността на кожата и намалим видимият целулит. Като стъпка 2 в борбата с целулита пък е добре да се засили циркулацията в областите с най-много целулит, а това както знаеш става чрез комбинацията от тренировка, движение, масажи и някои кремове и мазила. Медицински изследвания свързват приема на хидролизиран колаген с подобряване здравето на кожата, подобряване здравето на костите, ставите и червата, намаляване на болката и др.

-Витамин С и колаген

Според някои медицински изследвания, когато човек започне да приема колаген, естественото производство на колаген в организма ни също се увеличава – още една разкошна новина! Но за да се случи това, тялото има нужда от друг много важен елемент – витамин С. За да произведе колаген организма ни преминава през сложна серия от събития, които се случват вътре и извън клетката. Витамин С е активен вътре в клетката, където ролята му е да добавя водород и кислород на 2 аминокиселини – пролин и лизин. Това помага на организма да произведе проколаген – молекулата предшественик на колагена. Реално, без помощта на витамин С, този процес се прекъсва и тялото ни не може да произвежда собствен колаген.

Затова и в beauty средите всички знаят, че трябват да приемат колагена с витамин С. В здравословните среди обаче този аспект беше леко пренебрегван.

 

автор Надя Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *