9 хранителни вещества, които са ключ към вашата неотразима красота

ПОДКРЕПЯЩА ПРОГРАМА ПРИ ХАШИМОТО

 

 

9 хранителни вещества, които ще балансират царицата на ендокринните жлези

Ниското съдържание на определени хранителни вещества е често срещана причина за намалена дейност на щитовидната жлеза или хипотиреоидизъм. За да може жлезата да работи пълноценно трябва да има правилните градивни елементи. Ако лесно се уморявате, губите коса, наддаване на тегло, имате ниска телесна температура или тревожност, може да има нужда да се погрижите за щитовидната си жлеза просто чрез увеличаване на тези ключови хранителни вещества. Ползвайте тази програма за подкрепа на вашата щитивидна жлеза за да е здрава и оптимално активна.

 

Как щитовидната жлеза може да се разболее:
Щитожидната жлеза, подобно на всички ендокринни органи, е много чувствителна към цялостнатасреда на тялото. Тя може да бъде много чувствителна към стрес. възпаление, вирусни инфекции или големи хормонални промени бременност или менопауза.Възможно е хората на всяка възраст или пол да имат проблеми с щитовидната жлеза.

 

 Най – честите причинители за проблеми с щитовидната жлеза са:
● Инфекция с вирус като Epstein-Barr, цитомегаловирус или някоичленове на семейството на херпесния вирус
● Генетика, включително фамилна история на всеки на проблеми с щитовидната жлеза

● Бременност и промени след раждането
● Екологични въздействания като токсини, излагане на химикали, тежки метали, рентгенови лъчи
● Хранителна алергия или чувствителност

● Ефекти от друго автоимунно или хронично заболяване, като например,ревматоиден артрит, множествена склероза или фибромиалгия

 

9 хранителни вещества, които ще балансират царицата на ендокринните жлези

 

ЙОД
Йодът е най-важният минерал, когато става дума за здравето на щитовидната жлеза; това е един от двата строителни блока, които тялото ви използва за производството на хормони на щитовидната жлеза. Той също така поддържа процеса на превръщане на Т4, формата за съхранение на тиреоидни хормони, в свободен ТЗ, използваемата форма на хормона.Най-добрите хранителни източници на йодид (хранителната версия на йода, която трябва да се превърне в йод) са морски водорасли и морска риба.
В програмата за подкрепа аз съм се доверила на продукта Морска енергия. Това е смес от три различни вида морски водорасли: кафяви, червени и зелени, в комбинация скламатски водорасли (синьо-зелени водорасли). Кафяви водорасли са органични диви морски водорасли , добити от стотици острови, разположени по крайбрежието на Норвегия• Събират се само свежите и живи диви растения. Почистват се, сушат се чрез въздух и веднага се прибират за съхранение. На база грам от теглото си, морските водорасли, съдържат 200 пъти повече желязо от листата на цвеклото – най-богатият на желязо зеленчук, отглеждан на сушата.• Те съдържат и 100 пъти повече йод от който и да било „земен” зеленчук и около 14 пъти повече калций от кравето мляко.Зелени водорасли известни като най – богатият хранителен източник на бетакаротен (прекурсор на витамин А). На база тегло, те съдържат над 200 пъти повече бетакаротин от морковите. Други каротеноиди, съдържащи се в тях са алфакаротен, лутеин, зеаксантин и криптоксантин. Богати са на хлорофил, полизахариди, минерали, витамини и есенциални мастни киселини като омега-3 и омега-6.Червени водорасли са органични водорасли, които се събират от незамърсеното дъно на Атлантическия океан, богато на минерали. Тези органични водорасли са богати на калций и съдържат широка гама други минерали и микроелементи.

 

 СЕЛЕН
Вторият най-важен минерал за здравето на щитовидната жлеза е селенът. Той също играе роля при превръщането на Т4 в Т3, като ни дава възможност да използваме хормона на щитовидната жлеза. Селенът силно намалява нивата на антителата. Източници на селен в диетата ви са червени меса, включително черен дроб, пилешко и пуешко месо, риба и миди, спанак или добавка селен.

 

ТИРОЗИН
Тирозинът е аминокиселина и е другият блок на тиреоидния хормон. Тироидът превръща тирозина в тиреоглобулин и след това свързва между един и четири йодни атома, за да създаде четирите форми на тиреоиден хормон. Нуждаете се от достатъчно протеини в диетата си, за да е наситена диата ви с досатъчно тирозин и за да произвеждате правилно тиреоиден хормон. Можете да намерите тирозин в червено месо, пиле, риба, морски дарове и морски водорасли. Като подкрепяща добавка използваме Морска енергия.

 

ЖИВИ ИЗТОЧНИЦИ НА ВИТАМИНИ ОТ ГРУПАТА Б
Вашата щитовидна жлеза разчита на различни витамини от вида B. Витамин В12 е транспортер, който докарва йод в щитовидната жлеза, за да произвежда тиреоиден хормон. Витамин В12 също е необходим за производството на тиреоиден стимулиращ хормон (TSH). Дефицитът на витамин В12 може да доведе до общи симптоми на хипотиреоидизъм като умора, депресия и мозъчна мъгла, а проучванията показват, че дефицитът на витамин В12 е често срещан при изтощена щитовидна жлеза. Големите източници на живи витамини от вида B включват листни зелени зеленчуци варени броколи, цвекло, червено месо и черен дроб.
В подкрепящата програма на щитовната жлеза препоръчвам диви кламатски водорасли. AquaSource водораслите са изключително чист и богат източник на основни хранителни вещества, съдържащи над 60% протеин. Богати са на ценния антиоксидант бетакаротин както и на витамин В12. Те са отличен източник на желязо и други важни минерали.

 

ЖЕЛЯЗО

Без желязо, йодидът от храната не може да се превърне в използваемата йодна форма. Желязото също така поддържа превръщането на Т4 в Т3. И, разбира се, по-тежкият недостиг на желязо или анемия може да влоши общите симптоми на умора и слабост на щитовидната жлеза. Качествените източници на желязо за храна освен месото включват морски дарове и тъмни листни зеленчуци. За подкрепящата програма най-добри резултати имат кламатските водорасли.

 

Омега-3 мастни киселини
Есенциалните мастни киселини поддържат целостта на стената на клетката ви, за да ви помогнат да активирате хормоните на щитовидната жлеза в клетките и да ги захранвате. Някои изследвания дори свързват омега-3 мастни киселини с повишено усвояване на Т3. Омега-3 мастните киселини също подпомагат доброто здравословно състояние на червата.Намаляват общото възпаление и поддържат имунната система. Можете да получите тези основни мастни киселини от мастна риба като дива сьомга, а най-добре е да използвате продукт с източник на мастни киселини от водорасли и растения.

 

Витамин А
Витамин А е още едно от многото хранителни вещества, необходими за превръщането на Т4 в Т3. Той помага на щитовидния хормон ТЗ да попадне в клетките, така че да може да се свърже с рецепторите на хормона на щитовидната жлеза. И поддържа здрава имунна система, която е важна за тези с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. За получаване на по-голямата част от витамин А в подкрепящата пограма се насочете към богати на бета-каротин храни като оранжеви плодове и зеленчуци: моркови, сладки картофи, зимна тиква, манго, кайсии, както и черен дроб и варени кален.

 

Витамин D
Подобно на витамин А, витамин D е необходим, за да получи Т3 безопасно в клетките и може би по-важно, поддържа здрава имунна система. Ниските нива на витамин D са свързани с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза на Хашимото и възли. Лесният начин да поддържате имунната си система и да защитите щитовидната жлеза е да допълвате всеки ден с витамин D3. Въпреки това, вие ще искате да се уверите, че вашата добавка включва витамин К2, защото те работят заедно в тандем. Вашето тяло използва витамин D, за да абсорбира калций, и се нуждае от витамин К, за да гарантира, че калцият се свързва в костите ви, а не във вашите артерии.
Органичния витамин Д от гъби е една изключително качествена хранителна добавка.

 

 

Разгледай курса “Академия Луна”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *