Полезни свойства на граха

грах

Зеленият грах е един от най-хранителните от бобовите зеленчуци и е богат на антиоксиданти, витамини А, С, К и В-комплекс и минерали като цинк, желязо, калций и манган.

Те са голям източник на протеини, фибри и омега-3 мазнини под формата на алфа-линоленова киселина (АЛА). Тези основни мастни киселини правят зелен грах идеална храна за здравето на мозъка и сърдечно-съдовата система и техните фитостероли са жизненоважни за понижаването на нивата на холестерола в организма.

Те също са фантастична храна за отслабване, тъй като те имат способността да отблъскват глада и да ви накарат да се чувствате сити за дълги периоди от време. Зеленият грах съдържа съединение, наречено куместрол, за което е доказано, че намалява риска от рак на стомаха и съдържа и противовъзпалителни свойства, което го прави особено добра храна за тези, които страдат от автоимунни заболявания като артрит, ХОББ, сърдечни заболявания, лупус , фибромиалгия и бурсит.

Установено е също, че зеленият грах помага за намаляване на риска от диабет тип 2, поради относително ниския си гликемичен индекс и регулаторните свойства на кръвната захар.

Свежият градински грах лесно се отглежда в сандъчета или градини и често се намира супермаркета целогодишно.

Замразеният грах е добра алтернатива, когато свежият не е на разположение, тъй като той задържа голям процент от своя цвят, вкус и качества.

Опитайте да разбъркате или смесите зелен грах с малко авокадо, чесън и пресни билки за вкусна и питателна салата. Зеленият грах е гъвкава и жива храна, която може да помогне за увеличаване на доброто ви здраве.
Medical Medium

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *