Магичен босилеков еликсир

Магичен босилеков еликсир – силата му е да привлича парите и да прогонва крадците

Босилекът е билка, която за магьосниците символизирала парите и благополучието. Силата му била способна да подобри финансите, да привлече клиентелата, да изгони отрицателната енергия и да пази от крадци. За да благословят един магазин или едно работно място, магьосниците приготвяли филтър, с който пръскали мястото и вярвали много в силата му да привлича парите и да прогонва крадците. Той трябвало да се приготви при пълненето на луната – ако обаче ставало въпрос за нова работа или нов магазин, ритуалът трябвало да стане при новолуние.

 

Какво ви е нужно?

-Дъждовна или речна вода;
-Листа от босилек;
-Неизползван съд;

 

Ето и точното заклинание:

За филтъра магьосниците вземали дъждовна или речна вода, и босилекови листа. Завирали тогава водата в нов и неизползван съд и хвърляли вътре свежите листа от босилек да врят. Водата трябвало да ври на тих огън точно двадесет минути. След това четели Одата на Псалм 108 на Давид. Тази ода имала силата, ако се прочете правилно, да изгонва лошия късмет при работите, да носи прогрес във всяка една от тях. псалмът трябвало да се прочете три пъти над водата, докато тя ври:

 

„Непоколебимо е сърцето ми, Боже, ще пея, а още ще славословя с душата си. Събуди се, псалтирю и арфо. Сам аз ще се събудя на ранина. Ще Те хваля, Господи, между племената, ще Те славословя между народите. Защото Твоята милост е по-велика от небесата и Твоята вярност стига до облаците. Възнеси се, Боже, над небесата, славата Ти нека бъде по цялата земя, за да се избавят Твоите възлюбени. Спаси с десницата Ти и послушай ни: Бог говори със светостта Си, затова аз ще тържествувам. Ще разделя Сихем, ще размеря долината Сокхот. Мой е Галаад, мой е Манасия, Ефрем тоже е защита на главата ми, Юда е скиптър мой, Моав е умивалникът ми, на Едома ще хвърля обувката си, ще възкликна над филистимската земя. Кой ще ме въведе в укрепения град? Кой ще ме заведе до Едом? Не Ти ли, Боже, Който си ни отхвърлил, и не излизаш вече, о Боже, с войските ни? Помогни ни срещу противника, защото суетна е човешката помощ. Чрез Бога ще вървим юнашки, защото Той е, Който стъпче противниците ни.”

 

След това сместа се прецежда през тюл или тензух и затваряли филтъра в нова бутилка. Листата, който оставали, не бивало да бъдат изхвърляни, а да изсъхнат и да се превърнат в тамян. Бутилката престоявала три нощи под звездното небе, под светлината на пълнещата се луна. Всеки ден, малко преди изгрев слънце, отваряли бутилката и изричали псалма. Това се правело за три дни. вземали тогава филтъра и пръскали с него четирите ъгъла на магазина, вратите и прозорците. Намазвали малко дръжката на вратата, касата и малко себе си. Същото можело да се направи и в един дом. Ритуалът се повтарял всеки четвъртък при пълненето на луната, за да подновят силата му. Тамянът с листата на босилека се палел често на мястото, за да придаде своята помощ и да предизвика клиентелата да „остане и похарчи”. Магьосниците обаче вярвали, че който използвал магическите средства, за да добие пари, трябвало да даде една малка част от тях на онези, които са в нужда, иначе благополучието щяло да се задържи само за два цикъла на луната. Това се споменава и в псалма, който използвали – „Чрез Бога ще вървим юнашки.”

Автор: Здравка Атанасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *