5 ефективни трика за борба с глада

глад

Лакомия към храната  може да изпита всеки, навсякъде и по всяко време.  На практика особено за всеки на диета, апетита към храна е истинско предизвикателство за неговата воля.  Това са просто хора, които имат причина и проблем със загубата на тегло и задържането му.  Ти можеш да експериментираш всичко, без да виждаш, какъвто и да е резултат, ако не си махнеш ръцете от бисквитки, вафлички, боnбони, Нутела, чипс, готови пици. Но е толкова трудно да бъдеш издръжлив, когато става въпрос за всички тези “сладки” изкушения.

 

За щастие има 5 изключително полезни съвета и трика, които да ти помогнат да устоиш на калорична закуска или храна:

 

  1. Пийте повече вода
Мозъкът ти може да ти изиграе шега.
Понякога гладът или желанието за храна просто се бъркат с жаждата.  Ако почувстваш внезапно желание за специфична храна, опитай се да изпиеш  голяма чаша вода и изчакай няколко минути. Може да откриеш, че глада изчезва, защото тялото ти е било  просто жадно.

 

2.  Не го мисли
Желанието за  лакомства е причинено от скука, тревожност или други емоции, зов за действие.  Когато почувстваш, че настъпва лакомия, опитай се да не я мислиш, да се отдалечиш от нея.  Например, вземи бърза разходка или душ. Обадете се на приятел, отидете на пазар, слушайте музика или прочетете книга – нещо друго.  Промяната в мисълта и околната среда може да помогне за запазване на самоконтрола.

 

3.  Планирайте храната си
Ако е възможно, опитай се да планираш храната си за деня или предстоящата седмица (помисли  за приготвянето на ястия). Когато знаеш кога и как ще ядеш, елиминирате фактора на спонтанността и несигурността. Ако не ти се налага да мислиш какво ще ядеш в следващото хранене, няма да се изкушаваш да взимаш спонтанни решения и все по- рядко ще имаш неприятния опит на апетита.

 

4. Избягвай екстремното огладняване
Гладът е една от най-големите причини, поради които изпитваме огромен апетит или лакомия
За да не бъдете изключително гладни, не забравяйте да ядете редовно.
Бъдете готови да избягвате дълги периоди на глад.
Особено важно е никога да не пазарувате, когато сте гладни!  Този навик кара всеки да купува храни, които не са ти нужни и са провокирани от моментния апетит. Второ в супермаркетите обикновено са най-нездравословните  храни, на които само очите ни реагират. Не пазарувай гладен, защото очите ти виждат изкушаващи вредни храни.

 

5.  Избягвай стреса и умората
Апетитът ти силно се повлиява от хормоните, които се колебаят през целия ден.
Стресът и лишаването от сън в хормоналния баланс на тялото, може да доведе до лоша регулиране на апетита и неописуем апетит. Опитай се да намалиш  стреса предимно със спорт (движение), медитации и като цяло спокойно да приемеш промените.Също така се увери, че можеш  да си починеш добре.

 

 

автор: Диана Алайкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *