На Богоявление да си наречем вода за зачеване

На Богоявление да си наречем вода за зачеване

Йордановден или Богоявление са имена на утрешния голям български празник свързан с вярата в лечебната сила на водата. В нощта срещу Богоявление небето се отваря и всяка искрена молитва, отправена към Бог, се сбъдва! Това е една от най-магичните нощи и затова не трябва да пропускаме да си наречем вода за зачеване! Прието е, че на този ден приключват 12-те свещени дни.

 

Според християнския вяра това са “некръстените” дни, в които новороденият Исус Христос все още не е получил Светото Кръщене. Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря и само праведните могат да го видят. А пожелаят ли си нещо, то обезателно ще се сбъдне. Според вярванията на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг, за да се пречистят и потекат отново. Старите българи са вярвали, че на границата между земния и отвъдния свят тече Реката на живота. Мястото, където душата се “измива” за последно, “съблича” тялото си и пречистена поема по Пътя към Бога си. Те са знаели, че Водата пречиства, лекува и има памет. Именно затова повечето от някогашните, а и днешните обреди са свързани с водата: Мълчана вода, Жива вода, Кадена вода, Наречена вода, Умна вода, Мъчна вода, Любена вода, Вречена вода, Здрава вода и т.н…

Присъедини се към нашата фейсбук общност от ТУК

 

Водици – трите магични дни

Водици се наричат трите последователни празнични дни – Зимен кръстовден, Йордановден/Мъжки водици/Богоявления и  Женски водици – Ивановден.

 

Първата част е на 5-ти януари –„Нощта на мълчаната вода“.

Вярва се, че вечерта в полунощ небето се разтваря и сам Бога застава на Портата и “изпълнява желание”. Вечерта се изнася съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който иска да му се сбъдне най-голямата и съкровена мечтата трябва да я изрече до полунощ. Бог и водата чуват желанието и го сбъдват! Наричат желанието си с думите: „ДА БЪДЕ!“ Точно сега е моментът, в който трябва искрено и от сърце да си пожелаете здраве, берекет, мъж, семейство, детенце и т.н.
Изречете най-силното си желание на глас пред Водата! Притихнете с вяра и постойте до водата. Опитайте се да си представите как ще изглежда животът ви, когато желанието ви бъде изпълнено. Опитайте се „да видите“ тази картина във вашата вода. И отново на глас кажете най-старото и силно наричане: “Реченото ми да бъде сторено!”. После покрийте водата с чиста бяла кърпа и се приберете. Когато се събудите сутринта на 6 януари, първо отидете при водата.

Денят на 6-ти януари се нарича Мъжки водици – Йордановден.

Измийте си очите с нея и с много обич отпийте от вашето СБЪДВАНЕ. После отново преклонете глава пред водата и й благодарете. Останалата вода може да я изпиете, можете да поръсите дома си, да полеете цвете. Това е НАРЕЧЕНА вода и тя ще носи енергията на желанието ви. Силата й е право пропорционална на емоцията, която сте вложили в нея и на количеството Вяра, изпълваща душата ви. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а мъжки отрочета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже. Хвърлянето на Кръста е много стар обичай, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и пречиства.

На 7-ми януари е Женски водици – Ивановден.

През деня на 7-ми януари се къпят млади жени и женски отрочета до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие. В някои райони на този ден се гадае и предсказва за любов и зачеване. На 7-ми януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението. На този ден в някои части на България все още се спазва традицията по домовете да ходят “совойници”. Те са неженени моми, облечени като булка и младоженец. Със себе си носят китка босилек и мълчана вода. Те ръсят домовете на стопаните и с песни наричат за здраве и берекет.

 

Много момичета ми писахте, питахте ме вярвам ли в “Мълчаната вода”, правя ли ритуала, действа ли?
Това, което лично аз знам от моята баба е, че  ритуала се започва на Водици  и се прави 30 дни подред. Тоест, всяка вечер си казваш желанието на водата. Първо й казваш коя си, например: „Аз съм Деси Костова и съм българка.“ Оглеждаш се във водата като в огледало, за да те види водата и да се свърже с теб, чак след това започваш да си я наричаш. Баба казваше, че е добре да дадеш обещание на водата. Обещание за три малки стъпки, които ще направиш, така помагаш на голямото желанието да се сбъдне.

Малко като игра – „Аз ще направя това и това, пък ти ще направиш другото!“ Накрая казваш „РЕЧЕНОТО ДА БЪДЕ СТОРЕНО!“. Баба казваше, че като казваме 30 дни желанието, доста често то се променя и преобразува, а накрая излиза всъщност именно сърцето ни какво иска. Защото често „ИСКАМЕ ОТ УМО“ (така казваше тя), а не от сърцето.

 

Не забравяйте да си наречете вода!

Не забравяйте днес да си наречете вода. Налейте вода от течаща чешма в стъклен или железен съд, не пластмасов! Наречете я за здраве, за скорошно забременяване, за лесно раждане, за благоденствие, за просперитет. Не изричайте молитви, а наричания: “Да бъде здраве! Да бъде нов член на семейството! Да бъдат къщата и трапезата пълни! Да бъде любов и разбирателство в дома ви!”

 

Разгледайте програмата “Две чертички: ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *