Приема на тези 3 витамина, които съдържат антиоксиданти, ни карат да се разболяваме по-рядко и да се чувстваме енергични

Приема на тези 3 витамина, които съдържат антиоксиданти, ни карат да се разболяваме по-рядко и да се чувстваме енергични

Антиоксиданти – какво представляват те? Това са микроскопични вещества, които предпазват клетките ни от свободните радикали.

 

Днес искам да поговорим за антиоксидантните витамини, които поддържат силен имунитета и участват в процеса на образуване на енергия.

Когато се храним неадекватно, движим се малко или твърде много, стресираме се, в тялото ни се появяват твърде много свободни радикали или т.нар. оксидативен стрес.

Също така оксидативният стрес се причинява от:
– отработени газове, емисии, тютюнев дим;
– психоемоционални натоварвания;
– голям брой лекарства;
– пряка слънчева светлина;
– алкохол и пушене.

В излишък свободните радикали увреждат мембраните и ДНК на клетките в нашето тяло. Този процес е придружен от хронично възпаление. Всичко това води до много заболявания, за които сега няма да говорим, за да не ви плаша.

 

За да спасим тялото от негативните ефекти на свободните радикали, се нуждаем от достатъчно антиоксиданти.

Те се произвеждат самостоятелно и идват при нас от храната. Първите се наричат ензимни или ендогенни антиоксиданти, докато вторите се наричат неензимни или екзогенни.

От храната най-често получаваме такива неензимни антиоксиданти като витамин А, витамин С, витамин Е:

  • – витамин А, по-точно неговият предшественик бета-каротин, проявява антиоксидантни свойства както в кръвния серум, така и в състава на ЛПНП.
  • – витамин Е предпазва от окисляване на клетъчната мембрана. След като има антиоксидантна функция, той може сам да се превърне в свободен радикал.
  • – витамин С неутрализира серумните свободни радикали на кръвната плазма. Възстановява активната форма на витамин Е, след като изпълни антиоксидантната си функция.

 

Как да получите достатъчно антиоксиданти?

Следвайте класическите съвети за начина на живот – движете се много, спазвайте ясен режим на деня и включете в диетата колкото се може повече различни храни, богати на антиоксиданти: пресни плодове, зеленчуци, плодове и билки, подправки (куркума!), ядки, семена. Но бъдете внимателни, защото повечето антиоксиданти губят свойствата си поради топлинна обработка.

Колкото повече различни източници, толкова по-добре за тялото ви, а и по-малък риск от заболявания. Разбира се твърдението е вярно при условие, че сте здрави, спазвате здравословен начин на живот и нямате недостиг на елементи.

Също така за антиоксиданти напоследък се говори доста и сега са популярни в антиейдж програмите, тъй като поради оксидативния стрес клетките стареят и умират по-бързо. Поради това се появяват бръчки, увиснала кожа и други признаци на стареене.

Но преди всичко оксидативният стрес уврежда митохондриите, които ни дават енергия! Ето защо, ако страдате от основния проблем на 21 век — постоянна умора и липса на сила, тогава може би свободните радикали са нападнали тялото ви.

 

Ако желаете да Ви препоръчам наистина качествен антиоксидант, пишете ми на месинджър ТУК

От ТУК, можете да си запишете лична консултация с мен – Деси Костова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *