Здравата лигавица на ендометриума е ключът към успешната имплантация и здравата бременност

Здравата лигавица на ендометриума е ключът към успешната имплантация и здравата бременност

Ако се опитвате да забременеете, наличието на здрава лигавица на ендометриума е ключът към успешната имплантация и здравата бременност. Един от начините да определите дали може да имате тънка лигавица на ендометриума, която влияе върху плодовитостта ви, е като дадете отговор на въпроса “Лека ли е менструацията ви?”.

Ако сте отговорили с “Да”, прочетете до края статията, защото това може да е причината, която ви пречи да забременеете. В тази статия ще разгледаме как нашите менструални цикли са ключов знак за здравето на нашата маточна лигавица и какво можете да направите, за да подобрите леките си периоди и плодовитостта си.

Ще започна с разказ за моя клиентка, с който се срещнах миналата зима. Нейното име е Емилия. Еми беше на 39 години, професионален спортист и дойде при мен, защото последните 4 години са имали много на брой безуспешни опити за забременяване.Тя имаше 4 неуспешни IUI (Вътрематочни осеменявания), 2 ранни спонтанни аборта и беше на ръба на отчаянието си, опитвайки се да разбере защо не може да зачене и да задържи бременност. Нейната лекарка по репродуктивност й беше препоръчала да премине към ин витро оплождане, но тя се притесняваше, че истинската причина да не може да забременее може би не е открита. Тя си мислеше, че има дълбок сериозен здравословен проблем.

Еми живее извън София и дойде на консултация направо в кабинета ми, по препоръка на нейна приятелка, която имаше други женки проблеми, и на която бях помогнала преди няколко години.  Когато започнахте да разговаряме, едни от първите и думи бяха: “Аз съм спортист, имам много движения, храня се здравословно. Грижа се много добре за тялото си, а то ме предава!”. По думите и разбрах колко отчаяна и тъжна се чувстваше.

Едно от първите неща, за които я попитах, беше какъв е нейният цикъл.

 • Какъв беше цветът?
 • Каква беше консистенцията – водниста ли или гъста?
 • Колко кървеше по време на менструацията и колко дни?
 • Колко превръзки или тампони горе-долу сменяше за този период?
 • Колко напоени бяха те?

Тя определено беше малко изненадана от тези въпроси, които имах към нея, но отговори подробно на всичките.

В края на първата и единствена консултация  ми стана ясно защо не е успяла да забременее и задържи бременност. Нейната матка не получаваше подходяща циркулация/ храна и така тялото й не беше в състояние да изгради здрава, достатъчно дебела маточна лигавица, за да се случи имплантирането. Това беше и ключова причина да е преживяла ранни спонтанни аборти.

Менструацията на Еми беше много лека, с продължителност само около ден и половина и по време на нея тя е използвала само дневни превръзки. Дори понякога е използвала само ежедневни, тъй като кървенето е било доста оскъдно. Леките периоди са знак, че лигавицата на матката не получава необходимото кръвообращение, за да достигне необходимата дебелина, за да може ембрионът да се имплантира.

Ако ние не бяхме открили тази съвсем елементарна причина, със сигурност Еми щеше да има още спонтанни аборти и най-вероятно щеше да се подложи на инвитро.

Когато тя си тръгваше, аз я изпратих вкъщи с хомеопатичен план за детоксикация от алопатични медикаменти, списък с кръвоизграждащи храни, от които да яде повече, хранителен режим и добавки за кръвта й. В рамките на първия месец от началото на моите препоръки, менструацията й се подобри. Три месеца по-късно тя забременяла по естествен път и ражда здраво момченце на 40-годишна възраст.

Случаят на Еми не е необичаен, виждала съм много жени с подобни леки менструални цикли да забременяват доста бързо, след като сме обърнали основния проблем.

 

Ключът към успешната имплантация и здравата бременност

Какво представлява ендометриумът и защо е толкова важен?

Ендометриумът е вътрешният слой на матката и е мястото, където се извършва имплантирането на ембриона. В отговор на хормоналните промени в тялото ви (а именно повишаване на нивата на естроген), дебелината на ендометриума се увеличава, за да се подготви за имплантиране. Ако ембрионът не се имплантира в даден цикъл, ендометриумът се отделя и води до началото на вашия менструален цикъл.

Лигавицата на ендометриума можете да си представите като голям, плюшен, рошав килим. Той е там, за да бъде гостоприемна среда за най-важния гост в къщата – ембрионът.

След като ембрионът се имплантира, ендометриумът е мястото, където се развива плацентата. Плацентата играе решаваща роля в развитието и растежа на плода. Този богат на кръв, забележителен орган също е важен за доставянето на кислород и хранителни вещества и извеждането на отпадъчни продукти. Осигуряването на здрав ендометриум може да помогне за създаването на здрава плацента.

 

4 - eframed

Какво причинява тънката лигавица на матката

Според моя опит основната причина за тънка маточна лигавица и оскъдна менструация е лошият кръвен поток към матката.

Ето основните причини за тънка лигавица на матката:

 • Лош приток на кръв към матката;

 • Дългосрочна употреба на противозачатъчни;

 • Увреждане на базалния ендометриален слой;

 • Нисък естроген;

 • Използване на кломифен (Clomid) – типично лекарство за плодовитост, използвано за подобряване на овулацията;

Как да определите дали имате тънка лигавица на матката

Има няколко различни начина да разберете дали може да имате тънка лигавица на матката.

Първият начин за установяване на дебелината на лигавицата е чрез трансвагинална ехография при преглед от гинеколог. По време на ин витро оплождането репродуктивните медици също наблюдават внимателно лигавицата на ендометриума, за да се уверят, че е достатъчно дебела за трансфер на ембрион. Проучванията показват, че е необходима лигавица с дебелина най-малко 6 mm, за да се осъществи имплантирането. Повечето инвитро центрове отменят процедурата ако дебелината на лигавицата е по-малка.

Другият ключов начин да разберете дали може да имате тънка лигавица на матката е като оцените менструалния си цикъл:

 1. Имате ли леко менструално кървене (оскъдна менструация?
 2. Кървенето ви продължава ли само 1 или 2 дни?

Ако сте отговорили с „да“ на някое от тези, може да имате проблем с тънка маточна лигавица, която може да е причина за проблеми със способността ви да забременеете.

 

Харесай страницата ми във Фейсбук  “Деси Костова – онлайн акушерка”

 

Как да подобрите тънката лигавица на матката

Първо, важно е да откриете основната причина защо лигавицата на матката е тънка. В случая на Еми, тя трябваше да намали тичането за известно време, тъй като то допринасяше за нейния кръвен дефицит. В допълнение, тя не е тествана като анемична, но нивата й на запаси от желязо бяха ниски. С нея работихме върху подобряването на запасите и от желязо с диета и добавки, и след това я научих как да прави акупресура у дома върху точки, за да подобри притока на кръв към матката.

Ето някои ключови начини за подобряване на тънката лигавица на ендометриума:

 • Приемайте билки и добавки за оптимален хормонален дисбаланс като превенция. Не чакайте да се появи проблем, и едва след това да започнете да се лекувате.

 • Не забравяйте да раздвижите тялото си за да активирате кръвообращението, но избягвайте много тежки и интензивни тренировки и упражнения като бягане на дълги разстояния или много натоварващи силови тренировки.

 • Правете си лек самостоятелен масаж на корема.

 • Приемайте витамин Е – 400-600 IU на ден

 • Компреси с рициново масло върху матката

 • Яжте храни, които помагат да се осигурят хранителни вещества, необходими за изграждането на кръвта ви: тъмни листни зеленчуци, цвекло, леща, боб, храни с топла температура (избягвайте сурови, студени храни)

 

За по-задълбочена работа в посока подобряване на плодовитостта, можете да се запишете в Програмата “Две чертички” 

2 коментара.

 1. Безкрайно благодаря за подробната и разбираема информация! Беше ми много ценно и полезно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *