10 храни, които трябва да избягвате след ембриотрансфер

10 храни, които трябва да избягвате след ембриотрансфер в IVF

И вие ли сте една от многото борбени и силни жени, които в името на това да имат своя рожба минават през всякакви перипетии? Ако да, шапки долу! Необходима е голяма смелост, вяра и психическа сила, за да преминете през това приключение. Но, както се казва, „Спокойното море никога не прави моряка опитен!“. Сега нека се гмурнем и се потопим направо в един от най-важните, но често пренебрегвани аспекти от вашето IVF пътуване – храненето.

Етапът на ембриотрансфера е основен във вашия IVF цикъл, но знаехте ли, че храната, която консумирате след процедурата, може да има значително влияние върху степента на успех? Да, точно така, правилно прочетохте! Колкото и изумително да звучи, диетата ви може да промени хода на нещата. Затова в тази статия ще ви представим 10-те храни, които трябва да избягвате след трансфер.

Кои са храните, които трябва да избягвате след IVF?

След ембриотрансфер целта е да се насърчи оптималното здраве на матката и да се осигури възможно най-добрата среда за имплантиране и растеж на ембриона. Така че, нека разгледаме кои храни трябва да бъдат изключени от менюто ви след ин витро:

  • Кофеинови напитки: Високият прием на кофеин е свързан с намалена плодовитост и може да увеличи риска от спонтанен аборт в ранните месеци. За съжаление съвсем малки дози кофеин може да има негативно влияние върху целия труд, които сте вложили в тази нелека процедура.
  • Алкохол: Алкохолът е абсолютно противопоказан, тъй като може да попречи на способността на ембриона да се имплантира в матката. А да не говорим за потенциалните рискове за развитието на плода, ако бременността е успешна.
  • Сурови морски дарове: Суровите или не добре сготвени морски дарове, като суши, могат да представляват риск от бактериални или паразитни инфекции, като листериоза или токсоплазмоза, които потенциално могат да застрашат бременността ви.
  • Преработени храни: Преработените храни често са с високо съдържание на трансмазнини, а те от своя страна са свързани с повишен риск от овулаторно безплодие. По-добре се откажете от тях, просто не си струва!

  •  Риба с високо съдържание на живак: Някои видове риби като акула, риба меч,скумрия и др. доста често дори сьомгата имат високо съдържание на живак, което може да повлияе отрицателно върху развитието на мозъка на плода.

Да продължим с останалите 5 храни:

  • Непастьоризирани млечни продукти и сокове: Непастьоризираните продукти носят риск от хранителни заболявания, които могат да бъдат особено опасни по време на тази деликатна фаза.
  • Меко сирене: Някои меки сирена може да съдържат листерия и бактерии, които може да преминат през плацентата и потенциално да доведат до инфекция или отравяне на кръвта. Това може да бъде животозастрашаващо.
  • Сурови яйца: Суровите или недостатъчно добре сготвени яйца може да съдържат салмонела, което представлява риск за вашата бременност и изобщо за цялостното ви здраве.
  • Деликатесни меса: Точно като меките сирена и непастьоризираните млечни продукти, те могат да съдържат листерия, затова е силно препоръчително да ги избягвате.
  • Бързи въглехидрати: Твърде много захар може да доведе до наддаване на тегло и проблеми с кръвната захар. Високата кръвна захар потенциално усложнява бременността ви и може да доведе до гестационен диабет.

 

10 храни, които трябва да избягвате след ембриотрансфер в IVF

Сега, след като се запознахте с основните 10 храни, които трябва да избягвате след ембриотрансфер, жизненоважно е да запомните, че здравето и хранителните нужди на всеки индивид са уникални. Въпреки че тази статия може да служи като полезна справка, винаги е препоръчително да се консултирате с вашия репродуктивен специалист. Той може да ви даде персонализиран диетичен план спрямо вашия начин на живот. Не забравяйте, че целта е да създадете най-добрата среда за растеж на вашето бебче, а балансираната диета е ключова за осигуряването на успешно IVF пътуване.

Знаете ли каква е връзката между излишните килограми и неуспехите в зачеването?

Заключение

Впускането в пътешествие IVF може да бъде едновременно и вълнуващо, и доста предизвикателно. Въпреки че има много фактори за успех, внимаването за това какво ядете, особено след ембриотрансфера, може значително да повлияе на резултата от вашето пътуване. Не забравяйте, че храната, която ядете, не само захранва вас, тя влияе и на развитието на вашето растящо бебенце!

Отказ от отговорност:

Тази статия е само за информационни цели и не е заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги търсете съвет от вашия лекар или друг квалифициран медицински специалист с всякакви въпроси, които може да имате относно медицинско състояние.

 

Ако желаете да увеличите шансовете си за успешно ин витро, можете да заявите книгата IVF МАМА от ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *