Витамини за повишаване на фертилността

Една от причините, поради която не настъпва бременност е дефицитът на хранителни вещества. Съществуват ли макро и микроелементи и витамини за повишаване на фертилността?

Да, съществуват и ние сме заобиколени от тях!

 

Изглежда, че всички вече знаете за витамин Д. Но много често жените се регистрират при мен за консултация, като имат изразен дефицит на витамин Д, а изследванията потвърждават, че има доказана връзка между нивото на витамин Д и нивото на плодовитост.

 

  • Омега 3 повишава нивата на плодовитост, тъй като влияе върху производството на всички стероидни хормони, включително естроген и прогестерон. В случай на дефицит на правилните мазнини, не е необичайно да възникне хормонален дисбаланс. Омега 3 поддържа надбъбречните жлези, което от своя страна помага да се поддържат нормални нива на кортизол. Факт е, че повишеният кортизол има свойството да улавя прогестероновите рецептори и да намалява нивото му в целевите клетки. Омега 3 помага за балансиране на нивата на кортизол и съответно прогестерон.
    Един от най-информативните анализи в случай на неуспех на бременността е анализът на слюнката за стероидни хормони.
    В допълнение, омега 3 е важна добавка за благоприятния ход на бременността при майката и хармоничното вътрематочно развитие на бебето.

 

  • Витамин Е е много важен за метаболизма на естрогена и прогестерона. Прогестеронът има подобен ефект, защитава молекулата на ДНК. Има и изследвания, които свързват качеството на яйцеклетките с нивата на витамин Е.

 

  • Друг витамин, който подобрява качеството на яйцеклетките, е витамин С.също така има положителен ефект върху качеството на сперматозоидите.

 

  • Коензим Q10, който също се нарича убихинон. Той участва в производството на клетъчна енергия и е силен антиоксидант. Изследванията показват, че тази добавка има положителен ефект върху качеството на яйцеклетките, включително при жени в по-напреднала репродуктивна възраст, и върху подвижността на сперматозоидите. От проучвания е известно, че ендогенните нива на убихинон намаляват след 35-годишна възраст и затова в по-напреднала репродуктивна възраст има смисъл да се включи в диетата при подготовка за бременност.

 

  •  Желязото е необходимо за производството на хемоглобин, чиято основна функция е да пренася кислород. Ако няма достатъчно желязо, клетките и органите на тялото не получават необходимия кислород за правилното функциониране, а това пречи на репродуктивните процеси.

 

Разгледай предстоящата програма “Две чертички”

 

Абонирай се за моя ютуб канал, където можеш да откриеш супер много полезна информация по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *