Висок прогестерон – високи шансове за забременяване

Висок прогестерон – високи шансове за забременяване

Имате ли симптоми на ПМС като промени в настроението, тревожност, ниска енергия и безсъние? Случва ли ви се един, два или дори няколко дни зацапване преди менструацията ви да започне? Ако докато четете това си мислите “Да, имам тези симптоми. Дори съм правила консултация със личния ми гинеколог, той също потвърди, че е напълно нормално.” Какво общо има хормонът прогестерон?!

 

Еее, аз съм тук, за да ви кажа, че тези симптоми никак не са нормални и не е нужно и правилно да живеете с тях всеки месец. Тези симптоми са начинът на нашето тяло да ни каже, че не всичко е в баланс. И те може да са индикация, че вашият прогестерон може да е твърде нисък. Освен това, ако се опитвате да забременеете, това може да е основна причина това да не се случва.

 

Лична история от практиката ми

Преди години имах пациентка на име Кристина. Тя беше 39-годишна жена, която бе дошла при мен за съвет относно плодовитостта. Две години безуспешно се опитваше да забременее. Тя имаше много редовен цикъл, който идваше на всеки 25 дни, с три дни зацапване преди началото на следващия й цикъл. Тя се оплака, че либидото й е спаднало и симптомите на ПМС са се влошили през последните шест месеца. Едно от първите неща, които разгледахме, беше дали нейните нива на прогестерон са достатъчни. И познайте какво! Бяха ниски, както и предполагах!

 

Какво представлява хормонът прогестерон?

Прогестеронът е хормон, произвеждан основно в яйчниците. Производството на този хормон се случва, когато фоликулът се отвори, за да освободи яйцеклетка при овулация. По това време нивата на прогестерона започват да се повишават. Това спира производството на естроген и спомага за стабилизирането на маточната лигавица в подготовка за имплантиране на ембриона.

Действието на прогестерона (заедно с естрогена) е да произведе този супер удобен, дебел килим от маточната ви лигавица. По този начин оплодената яйцеклетка, пътуваща от фалопиевите тръби до матката, я вижда и си мисли „ОО, уау, това място изглежда толкова удобно. Трябва да се настаня тук за известно време!“.

Ако се случи зачеване, нивата на прогестерона ще се повишат и ще спомогнат за стабилизирането на оплодената яйцеклетка. И ако зачеването не настъпи, тази маточна лигавица от рошав килим се освобождава и започва менструация.

 

Кои са някои от признаците на ниски нива на прогестерон?

Променя  се деликатния баланс между прогестерон и естроген, като по същество се създава среда на естрогенно доминиране. В допълнение, прогестеронът също така стимулира GABA рецепторите в мозъка, което е една от основните причини, поради които, когато е нисък, жените могат да почувстват повече умствено-емоционални симптоми.

Ето списък на някои от основните симптоми и признаци на нисък прогестерон:

 • Безплодие

 • Повтарящи се ранни аборти

 • PCOS

 • Ендометриоза

 • Кисти на яйчниците

 • депресия

 • Емоционални колебания

 • Безпокойство

 • раздразнителност

 • Гняв/ярост

 • Безсъние

 • Горещи вълни

 • Невъзможност за отслабване

 • Повишено тегло

 • Умора

 • Нередовни цикли

 • Дефект на лутеалната фаза и/или лутеална фаза по-кратка от 12 дни

 • Главоболие/мигрена

 • Ниско сексуално желание

 

Прогестерон и плодовитост

Наличието на адекватни нива на прогестерон е изключително важно, когато се опитвате да забременеете. Както говорихме по-рано, едно от основните неща, които прави прогестеронът, е да поддържа тази буйна лигавица на матката, така че развиващият се ембрион не само да може да се прикрепи, но и да се задържи здраво по време на цялата бременност.

Ако прогестеронът е нисък, това може да причини проблеми с развитието на лигавицата на матката и също така да причини съкратена лутеална фаза. Ако прогестеронът е нисък, това може да накара лигавицата на матката да не се развие нормално. Това може да попречи на имплантирането на ембрион или да попречи на растежа на ембриона, което води до ранен спонтанен аборт.

 

Тестуване на нивата на прогестерон

За щастие в България това тестуване се случва много лесно. Можете да помолите лекаря си, можете да отидете в лаборатория и да си го направите без направление. А най-добре е да направите консултация със специалист, който да ви назначи изследване и после да го разчете.

Времето на тестуването за прогестерон е много важно. Уверете се, че сте направили лабораторния тест 7 дни след овулацията . Ако не сте сигурни за точния ден на или дали сте в овулация, купете тест ленти за овулация, за да определите.

По принцип прогестеронът трябва да бъде над 10 ng/ml 7 дни след овулацията.

 

 

Начини за повишаване на прогестерона

Спомняте ли си моята пациентка Кристина, за която ви разказах в началото на тази статия? Е, с нея работихме върху няколко неща едновременно, за да увеличим нейната плодовитост. Но едно от основните неща, върху които се фокусирахме, беше да повишим нивата на прогестерона. Тя започна с Vitex, CoQ10 и някои други промени в начина на живот. В рамките на два цикъла менструацията й се удължи до 27 дни и нейният ПМС беше значително намален. В рамките на шест цикъла на съвместна работа тя беше бременна на 40-годишна възраст и роди здраво момиченце.

 

Ето няколко от моите целенасочени предложения за повишаване на прогестерона по естествен път:

 • Приемайте Витекс – доказано е, че Витекс повишава прогестерона, намалява симптомите на ПМС и повишава плодовитостта. Дозировката е 500-1000 mg дневно.

 • Витамин C – Доказано е, че витамин C повишава прогестерона при жени както с нисък прогестерон, така и с дефект на лутеалната фаза. Дозите в проучването бяха 750 mg/ден, но аз обикновено препоръчвам около 1000 mg. Храните, които трябва да ядете с високо съдържание на витамин С са чушки, киви, ягоди, цитрусови плодове, спанак, зеле, портокали, броколи, домати и зеле.

 • Магнезий – Магнезият помага за изграждането на хормони, включително прогестерон. Дозировката е 150-300 mg вечер. Можете също така да ядете повече храни, съдържащи магнезий, като спанак, бадеми, авокадо, боб, черен боб, кашу, семена и кафяв ориз.

 • Забравете за кафето и виното ако се опитвате да забременеете! Съжалявам, че отнемам част от хубавите неща, но кофеинът и алкохолът абсолютно могат да имат отрицателен ефект върху хормоните. Този прилив на кофеин предизвиква повишаване на кортизола, което потенциално оказва влияние върху производството на прогестерон. Кофеинът също е свързан със симптомите на ПМС. Алкохолът също може да има неблагоприятно въздействие върху вашите хормони и е свързан с предменструална тревожност, емоционални промени и главоболие.

 • Управление на стреса – Намаляването на нивата на стрес също е от съществено значение за балансирането на хормоните. Когато стресът е висок, той повишава нивата на кортизола, което от своя страна казва на тялото да произвежда повече кортизол и по-малко от другите ни необходими хормони, като прогестерон.

 

Разгледай програмата на “Две чертички” ТУК

Разгледай моя Ютуб канал ТУК

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *