Физиологични причини за тънък ендометриум

Физиологични причини за тънък ендометриум:

Ендометриум се нарича лигавицата на матката, най-вътрешния и слой. Всеки цикъл е свързан с узряването на  фоликул и развитието на жълтото тяло. Тези изменения се изразяват в хипертрофия/удебеляване  на маточната лигавица, за да може тя да приеме оплодената яйцеклетка. Ако освободената при овулацията яйцеклетка не се оплоди, удебеления слой на лигавицата се отслоява и се изхвърля навън по време на менструацията.

 

Какви могат да бъдат физиологичните причини за тънък ендометриум:

  • Нисък естрадиол и в резултат на това липса на овулация. Ако няма овулация, тогава няма и жълто тяло, което секретира хормона прогестерон, а той е отговорен за състоянието на ендометриума

 

  • Продължителен прием на КОК (комбинирани орални контрацептиви). След прекратяване на лекарството ендометриумът може да има нужда от възстановяване до шест месеца. Ако планирате бременност, трябва да вземете това предвид и да помислите много добре дали изобщо да приемате КОК.

 

  • Хроничен ендометрит-инфекцията нарушава чувствителността на ендометриума към хормони, възстановяването му след менструация и подготовката за бременност. Лечението на ендометрит решава проблема.

 

  • Кюретаж на маточната кухина заради аборт или друг здравословен проблем. В случай, че дълбоките “растежни” слоеве на вътрешната обвивка на матката са повредени по време на кюретаж, ендометриумът просто няма от какво да расте. Ето защо абортите често водят до безплодие.
    Възстановяването на ендометриума в този случай е почти невъзможно. В някои случаи се предписват хормонални таблетки за удебеляванена лигавицата.

 

  • Срастванията в маточната кухина поради възпаление или кюретаж на матката са друга пречка за нормалното развитие на ендометриума. Лечение-отделяне на сраствания по време на хистероскопия (ендоскопска хирургия). След това възстановяването е чрез хормонални таблетки. След такова лечение в повечето пъти двойките не губят време в чакане, а действат за бебе, защото срастванията се образуват отново в много случаи.

 

  • Недостатъчен приток на кръв
    Има най-различни причини, които водят до лош приток на кръв към матката. Недостатъчният приток на кръв към матката може да доведе до недостатъчна дебелина на ендометриума. Причините за лошо кръвоснабдяване са: заседнал начин на живот, артериално стесняване, емболизация на миома на матката и др.

 

Матка (uterus) | Анатомия

 

Прочети статията “Здравата лигавица на ендометриума е ключът към успешната имплантация и здравата бременност”

Абонирай се за моя Ютуб канал за да гледаш много полезни видеа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *