Как да дешифрираме резултатите от цитонамазка

Как да дешифрираме резултатите от цитонамазка

Момичета, реших да напиша публикация за това как да дешифрираме резултатите от РАР-теста или т.нар. цитонамазка. Много често, след като сте получили лист хартия с анализ в ръцете си, изпадате в паника от факта, че виждате неразбираеми буквени обозначения върху него.

 

Запазете си статията, за да не загубите тази важна информация!

И така, цитонамазката е тест, който се взима от шийката на матката за идентифициране на “лоши” (променени, нетипични) клетки. Използва се като скринингов тест за откриване на дисплазия и рак. Прави се веднъж годишно, ако няма други препоръки поради наличието/отсъствието на ЧПВ (човешки папиломен вирус), което увеличава риска от дисплазия и рак. И това е основен анализ при планиране на бременност.

 

Резултати от цитонамазка:

  • NILM – шийката на матката ви е напълно здрава! Игнорирайте други думи като” метаплазия”,” паракератоза”,” цитолиза”,” койлоцити”,” елементи на хронично възпаление”,” дегенеративни, реактивни промени в епитела” и др. – това са всички варианти на нормата и не изискват никакво лечение.

 

  • ASC-US – показва, че са открити променени клетки (това не е рак) и трябва да се подложите на допълнително изследване.
    Ако сте на възраст 21-25 години, трябва да направите анализ на ЧПВ. Ако е отрицателен, всичко е наред. Ако е положително, също е добре, просто се нуждаете от контролни изследвания чрез цитонамазка през определен период от време.
    Ако сте на възраст над 25 години, имате нужда и от тест за ЧПВ, ако той е с положителен резултат – колпоскопия (изследване на шийката на матката чрез микроскоп) и евентуално биопсия, ако лекарят открие нещо подозрително. Ако ЧПВ е отрицателен,  след една година отново се взима цитонамазка и ако се налага отново колпоскопия и биопсия.

 

  • ASC-H на всяка възраст – в този случай определено трябва да се подложите на колпоскопия и биопсия, за да изключите по-дълбоки лезии на шийката на матката и рак.

 

  • AGS – открити са атипични жлезисти клетки, риск от рак на маточната шийка 1%, риск от рак на ендометриума 3%. Необходима е колпоскопия с биопсия и евентуално биопсия на ендометриума.

 

  • CIN I (LISL) – лека дисплазия. В нея няма нищо страшно. Трябва да се направи тест за ЧПВ. Ако е отрицателен – контрол след една година чрез цитонамазка и тест за ЧПВ, ако тогава е положителен – колпоскопия с биопсия.

 

  • CIN II – CIN III – NS I- умерена до тежка дисплазия, предраково състояние в 70% от случаите, риск от рак 7%.  Ако сте на възраст над 25 години, е необходимо спешно лечение – отстраняване на част от шийката (ексцизия). Ако сте на възраст под 25 години – колпоскопия с биопсия и лечение според резултатите.

 

Моят съвет е винаги да си правите колпоскопия, ако резултатите от вашата цитонамазка не са в норма.

Факт е, че този анализ може да бъде погрешен, например, ако намазката не е направена правилно, взета е от грешното място или количеството материал е много малко. Колпоскопията с тестове винаги ще ви помогне да разберете дали има проблеми с шийката на матката или не. Основното е да намерите добър компетентен колпоскопист!

Колпоскопията е субективен метод за изследване, лекарят описва това, което вижда с очите си. Различните хора (според квалификацията) виждат различно. Това понякога е изпълнено с ненужни интервенции на шийката на матката. При висококвалифициран лекар грешките са почти изключени.

 

ТУК можеш да разгледаш 28-дневния маратон “Стани мама”, а от ТУК,  можеш да се присъединиш към нашата фейсбук общност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *