По какъв начин цервикалната течност може да ви помогне в опитите ви за забременяване

Един от най-важните телесни признаци, за които трябва да следите и наблюдавате, когато се опитвате да заченете, е цервикалната слуз, наричана още цервикална течност. Вдигнете ръка тези от вас, на които майките или гинеколозите в по-ранна възраст са ви казвали, че за нас като жени,  е съвсем естествено да имаме промяна в цервикалната течност през целия цикъл и че това е съвсем нормално. Ако и вие сте като мен, никой не ни е казвал това! Всъщност никой дори не е говорил с нас на тази тема!

Вече повечето от нас са малко по-наясно със собствената си цервикална течност особено по време на секс, тъй като обикновено тя служи като лубрикант и създава комфорт по време на акта. Случва се така, че понякога тя е повече, а друг път по-малко!

Всяка млада жена трябва да бъде обучавана в училище или най-малкото от своите лекари как функционира тялото й. Колкото повече знаем за това кое е нормално или евентуално необичайно за признаците и симптомите на нашето тяло, толкова по-спокойни ще сме и ще можем да разпознаваме притеснителните симптоми.

Знаете ли, че наблюдаването на цервикалната течност през целия цикъл е вашето тайно оръжие, когато се опитвате да забременеете?

Защо?

Защото тя ви помага ви да разберете кога сте най-плодовити. Тя е вашият  най-важен инструмент за предсказване на овулацията.

 

Какво точно представлява цервикалната течност и защо е толкова важна?

Цервикалната течност (CF) също се нарича цервикална слуз (CM). И двата термина могат да се използват взаимозаменяемо, тъй като това всъщност е течност или слуз, произведени от жлезите на шийката на матката (което е отворът към матката).

Количеството и консистенцията на тази течност варира в зависимост от това къде се намирате в менструалния си цикъл. Вариацията се задейства от нивото на естроген в тялото ви. Например, точно след като цикълът ви приключи, нивата на естроген са най-ниски. По това време ще видите или по-гъста цервикална течност, или никаква. Този тип муковисцидоза блокира навлизането на спермата в шийката на матката, тъй като все още не е фертилен период от цикъла.

От друга страна, когато жената наближава средата на цикъла и нейните нива на естроген започват да достигат пик, високите количества естроген карат шийката на матката да произвежда различен тип цервикална течност. Тази CF е наречена цервикална течност от яйчен белтък, тъй като буквално прилича на яйчен белтък – обикновено е тънък и може да се разтегне между два пръста. Но най-важното нещо за този тип CF е, че помага на спермата да плува. Осигурява безопасна и алкална среда за сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката възможно най-бързо.

 

Проследяване на цервикалната течност и плодовитостта

Добре, сега знаем важната роля на цервикалната течност в телата ни като жени, но защо да я проследяваме през целия цикъл? Кратък отговор – защото може буквално да удвои шансовете ви за зачеване. Невероятно, нали?! В статия от 2013 г. в списание Fertility & Sterility , изследователите откриха, че жените, които проследяват цервикалната си течност, са имали два пъти по-голяма вероятност да забременеят за период от 6 месеца. Друго предишно проучване установи, че жените, които са насрочили полов акт за дните, когато имат цервикална течност от яйчен белтък, са установили, че имат 2-3 пъти по-голям шанс да забременеят.

Така че защо е това?

Както споменах по-рано, цервикалната течност е знак за нарастващи нива на естроген в тялото. Когато естрогенът е пиков, обикновено ще видите фертилния тип цервикална течност, разтеглив вид като яйчен белтък. След като естрогенът достигне своя връх, това сигнализира на мозъка да освободи лутеинизиращ хормон (LH) при вълна. Когато тест за предсказване на овулацията (OPK), той проследява този скок на LH. След това скокът на LH кара най-зрелия фоликул да се спука и да освободи яйцеклетка. И тогава, след като яйцеклетката бъде освободена, имате около 12-24 часа, за да бъде оплодена или ще се разтвори.

Повечето жени, които се опитват да забременеят, или използват тест за предсказване на овулацията (който проследява този скок на LH) или предполагат кога смятат, че са в овулация (обикновено въз основа на броя на дните в цикъла им), за да им помогнат да определят кога да имат полов акт.

Има причини, поради които и двете техники, използвани сами по себе си, не са най-идеалните. Първо, ако чакате да правите секс, докато имате положителен скок на LH, може да сте твърде късно. Не забравяйте, че имате само около 12-24 часа след този скок на LH, за да оплодите яйцеклетката си. В зависимост от това кога тествате за този скок на LH и след това имате полов акт, това може да прекъсне този прозорец от време твърдо бързо или дори твърде късно.

От друга страна, ако определяте времето за полов акт, когато смятате, че сте в овулация, може да пропускате целта. Повечето жени с периодични цикли (например на всеки 30 дни) не овулират в един и същи ден всеки месец. Всъщност изключително рядко е овулация да е в един и същи ден всеки месец. При повечето жени овулацията настъпва в тесен диапазон от няколко дни. Някои жени обаче могат да овулират в много по-широк диапазон от дни.

Поради това проследяването на вашата цервикална течност (само по себе си или в допълнение към използването на OPK), за да се определи времето, когато настъпва най-фертилният ви прозорец, го прави по-предпочитано да се използва като метод за проследяване на плодовитостта. Отбелязвайки кога се появява цервикална течност от яйчен белтък, вие ще можете да определите кога нивата на естроген достигат пика си и по този начин това ще ви помогне да извършите половия акт в най-плодородните дни от вашия цикъл.

Но какво ще стане, ако не забележите цервикална течност от яйчен белтък или имате по-гъста цервикална течност по време на овулацията?

 

Какво да направите, ако имате малко или никаква цервикална течност

Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите какви лекарства приемате, тъй като те могат да изсушат или намалят нивата на цервикалната течност.

Те включват:

 • Алергични лекарства, като антихистамини

 • Лекарства за настинка и синуси (като Benadryl)

 • Подтискащи кашлицата

 • Атропин (използван в много различни лекарства за настинки, проблеми с очите, диария, отравяне)

 • Пропантелин (пептична язва)

 • Някои антидепресанти

 • Кломид

Освен това понякога вагинални инфекции или хормонален дисбаланс могат да бъдат в основата на причината, поради която може да не виждате цервикална течност. Ако следните препоръки не работят, препоръчвам да получите подкрепа за балансиране на хормоните си със специалист по плодовитост.

Ако лекарствата не са проблемът, ето някои допълнителни съвети за подобряване на цервикалната течност:

 1. Пийте много вода всеки ден. Цервикалната течност е 90% вода, така че ако сте дехидратирани, вашата цервикална течност също ще изсъхне по-лесно.

 2. Вземете 1-2000 mg масло от вечерна иглика или масло от пореч (само във фоликуларната фаза, в идеалния случай 300-400 mg GLA дневно) – тази добавка помага за разреждане на цервикалната течност и увеличаване на количеството й.

 3. Използвайте благоприятни за сперматозоидите лубриканти по време на вашия фертилен прозорец преди овулацията. Тези лубриканти имитират консистенцията на фертилната цервикална течност и нивото на pH.

 4. Ако цервикалната ви течност е твърде гъста, опитайте guaifenisen няколко дни преди овулация (в препоръчителната дневна доза) – това е основната съставка в сиропа за кашлица без рецепта като Robitussin.

 5. Взимайте добавки, подобряваща цервикалната течност – една от любимите ми добавки за увеличаване както на цервикалната течност, така и на маточната лигавица е Fertile CM от Fairhaven Health. Съчетава l-аргинин (бъдете внимателни, ако имате херпес) и патентована смес от антиоксиданти.

 6. Опитайте различни билки: например корен от шатавари и червена детелина.

 7. Има и някои други различни домашни средства, които са били дадени, но нямат изследвания, които да ги подкрепят (все още): пийте чаша сок от грейпфрут всеки ден седмицата преди овулацията, яжте скилидка суров чесън всеки ден във фоликулната фаза, яжте ананас всекидневно във фоликулната фаза и яжте повече моркови през целия цикъл.

 

Ако желаете да научавате още полезни съвети за това как да улесните забременяването си по естествен път, запишете се в програмата “Две чертички”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *