Техника Александър

Техника Александър

Техника Александър е измислена и разработена от Фредерик Александър, който е австралийски актьор от ХІХ век. Още в първите години на своята кариера той установил, че има проблеми с гласа си. Открил, че причината е схващане на врата. Разтягайки го, той отстранил проблема. Актьорът продължил наблюденията си и установил, че навсякъде в тялото, където се е натрупало напрежение, се появява болка. Отстранявал я с правилна стойка в седнало, изправено положение и при ходене. Това е основата на техниката Александър, наречена на негово име.

Вярванията на Александър

Двете основни вярвания на Александър са, че позата на човека при ходене, стоене и седнало положение оказва влияние върху цялостното функциониране на тялото му и че тялото работи според начина, по който главата се свързва с гръбначния стълб и врата.

Техниката, разработена от Александър е прост и практичен метод за увеличаване на лекотата и свободата на движение, баланса, гъвкавостта и координацията на тялото. Принципите на техниката могат да се прилагат от всяка жена и могат значително да подобрят комфорта по време на бременността, раждането и процеса на възстановяване.

Тялото на жената е създадено за раждане и грижа за бебе

Няма да повярвате колко по-лесно може да ви бъде, когато се научите как да използвате себе си въз основа на естествения дизайн на тялото си. Изучаването на техниката помага за по-информирано и интегрирано преживяване с бременността, раждането и съжителството с бебе.

Тъй като техниката Александър е образователен процес, колкото повече практикувате принципите в ежедневните си дейности, толкова по-големи ще бъдат ползите ви.

С техниката Александър ще чувствате комфорт по време на бременност

Когато сте бременна, тялото ви претърпява повече промени през първия триместър, отколкото през което и да е друго време на бременността. Хормоните в организма ви се бушуват постоянно. Може да изпитвате сутрешно гадене и чувствителност на гърдите, наред с други промени. С напредването на бременността и тялото ви се променя и расте, за да поеме развиващия се плод. Други проблеми, които може да забележите, са болка във врата, болка в долната част на гърба, сакроилиачна болка, синдром на карпалния тунел и изтръпване на ръцете.

Изучаването на техниката на Александър може да помогне при всички тези промени.

Техниката ще ви научи да работите със структурата на тялото, и ще имате по-голяма свобода на движение. Чрез премахване на напрежението и свиването на мускулите можете да се движите свободно и да имате идеално поддържан баланс.

След третия триместър ходенето, спането, седенето и навеждането могат да станат предизвикателство за някои бременни жени. Като се научите да използвате основната гръбначна опора на тялото и да позволите на вродените постурални реакции да работят за вас, можете да се чувствате по-комфортно във всички позиции.

Що се отнася до лошото храносмилане, запека и сутрешното гадене, техниката, която е измислена от Фредерик Александър не се отнася директно към тях, но премахването на нездравословните модели и пренасочването към по-меко постурално състояние, може да намали дискомфорта.

Лекота по време на раждане

По време на раждането, най-големият проблем, с който се сблъскват бременните жени, е че блокират естествените процеси, които водят до лесно и леко раждане. Много майки за първи път са въведени в преживяването на раждане с много страх – от очакванията, които лекарите, акушерките и телевизионните предавания създават. Използването на принципите на този метод може да ви помогне да се успокоите и съсредоточите, и най-важното – да прехвърлите процеса на раждане към тялото. Независимо дали сте избрали да използвате болкоуспокояващи лекарства или други техники за успокояване, премахването на напрежението и пренасочването към мекота и откритост може да ви помогне да се справите с болката. Особено полезна при раждането е позата, при която коленете са настрани.

ТУК можете да заявите лична консултация с Деси Костова

 

Защо трябва да се доверим на тялото си?!

Истинското разбиране на разкритието между краката и торса е от решаващо значение в процеса на раждане. Ако от страх ненужно стегнете краката си и ги свиете в торса си, ще бъде по-трудно да позволите на бебето да се придвижи по-надолу по родовия канал. Също така ще бъде по-трудно да се възползвате максимално от естественото си желание да напъвате.

Често акушерките насърчават жените да напъват по време на всяка контракция, която се вижда на феталния монитор. Важно е да напъвате само при тези контракции, при които ви идва от вътре да се напъвате, при които тялото ви подсказва за напън. Само вие знаете кои от тези контракции наистина ще бъдат продуктивни.

За какво още може да ви помогне техниката на Александър?

  • да се справите с болките в гърба по време на бременност;
  • да намалите значително симптомите на задух, сенна хрема, умора и други респираторни проблеми по време на бременност;
  • да се справите много по-лесно със симптомите на увеличаващото се тегло на бебето в утробата ви;
  • да научите техники за по-лесно и бързо раждане;
  • да се възстановите в пъти по-бързо след самото раждане.

Ако имате въпроси, можете да ми пишете ТУК!

Техника Александър за справяне с респираторни проблеми по време на бременност

Техниката Александър учи на подобрена стойка и движение, което помага за намаляване и предотвратяване на здравословни проблеми, причинени от вредни навици. Тези вредни навици често могат да доведат до респираторни проблеми и проблеми с дишането по време на бременността, поради изместения център на тежестта от нарастващия в матката плод.  Редовното практикуване на техниката и промяната на стойката на тялото, имат много добър ефект, особено за облекчаване на дишането по време на бременност. Дихателните техники, които се преподават от инструкторите на тази техника, предразполагат отпускане на всички мускули, включително и тези на диафрагмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *