Трябва ли детето да спи отделено от майката

Трябва ли детето да спи отделено от майката?

 

Митове

 

Мит 1: Колкото по-малко е детето, толкова по-лесно е да се адаптира да спи отделно

Всъщност е точно обратното – преместването за детето ще бъде по-лесно, ако детето вече е пораснало. По-лесно се случва с по-голямо дете, защото то не е толкова чувствително като бебетата и дори можете да провеждате разговор с него. Винаги можете да го предразположите да спи спокойно в неговото лично легло, като например да си говорите колко ще му е удобно сам в това голямо легло, но същевременно с това вие сте на няколко крачки от него и винаги ще отидете когато то ви повика, или да си говорите какво ще правите на сутринта когато се събуди. Това дава на детето усещане за психологическа близост с вас, дори при липса на физическа.

 

 Мит 2: Детето трябва да свиква да спи и на други места (например в яслите, или на гости у роднини)

Децата НЕ свикват да спят в яслите, просто ги задоволява този временен вариант. Те могат да са спокойни в яслата и да се научат да спят там, но самият образ на леглото не замества усещането за спокойствие, което имат, докато са близо до майка си.

 

Не трябва да се притеснявате да взимате детето си при вас по време на периоди, когато контактният сън помага. Можете да вземете бебето/детето при себе си сутрин: сутрешният сън при децата е повърхностен, а адаптацията на нервната система все още е ниска, така че чрез близостта с мама, детето може да удължи съня си.

 

 Мит 3: Детето трябва да има свое лично място.

Това са глупости, измислени от западната култура. Вашето дете е в същия кръг от близки хора като на съпруга ви, например. Това означава ли, че съпругът ви също трябва да има своето място и да не спите заедно. Вашето бебе иска да е до вас по същия начин, както и мъжът ви, но за разлика от него детето чувства необходимост, защото то е част от вас, вие сте заедно от самото му раждане и от преди това.

 

Мит 4: съвместният сън е опасен.

Това е популярно погрешно схващане въз основа на голям, но много повърхностен анализ на причините за детските смъртни случаи. Съвместният сън е безопасен, стига да спазвате правилата за неговата безопасност. Спането в отделно креватче може да създаде по-голям риск особено ако сте в отделни стаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *