Сънят и безплодието са свързани

Сънят и безплодието са свързани

Здравейте!

Редица научни изследвания, основани на доказателства, показват връзка между здравословния сън и нивата на плодовитост както при жените, така и при мъжете.
Американски специалисти от Бостънския университет (САЩ) са изследвали 695 двойки мъже и жени на възраст над 21 години, които са били подложени на лечение на безплодие с помощта на ин витро оплождане. Резултатите показват, че сънят с продължителност по-малко от 6 часа намалява шансовете за зачеване с 43%.

Редовната липса на сън е метаболитно разстройство и преди всичко създава хормонални дисбаланси.
При липса на сън често се губи дневният цикъл на кортизола, а това от своя страна води до дисбаланс на половите хормони: пролактин, естроген и прогестерон. При мъжете производството на тестостерон намалява и такива показатели на спермограмата като общия брой сперматозоиди, подвижността и морфологията се влошават.

Друг проблем, който води до хронична липса на сън, е намаляването на имунитета. Ако не осигурим на тялото достатъчно количество и качество на съня, тогава имунитетът не се справя сам. И не става въпрос само за настинки или хронични възпаления, а говорим за по-сериозни заболявания. Ако имаме намален имунитет, тогава тялото престава да се справя с атипичните клетки. А натрупването на атипични клетки е началото на туморни заболявания. Част от механизма на развитие на ендометриоза, аденомиоза, фиброиди, кистозни образувания, запушване на тръбите е намален имунитет.

Сънят е важна част от нашия живот и оказва влияние върху всички процеси в тялото.

А вие имате ли пълноценен сън?

 

 

Разгледай предстоящата ни програма “Две чертички”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *