Развитие на бебето в утробата на майката

  • Месец 1 от развитието на бебето в утробата на майката

Със съединяването на спермата на бащата и яйцето на майката започва началото на живота. Оплождането може да възникне в рамките на минути или на 2 до 3 дни след половия контакт. В най–ранния си етап новото човече се нарича зигота и е малко по–голямо от една песъчинка. Бурното клетъчно делене започва само момент след оплождането. Удивителен факт е, че при самото оплождане цялата необходима за развитието на детето генетична информация е вече налице. „Програмата“ за всичко е там: цвят на косата и очите, цвят на кожа, височина – дори вероятно и талантите му. Функцията, наречена имплантиране се случва от пет до девет дни след оплождането. Имплантацията се появява, когато зиготата се сгуши в стената на матката и започне да се формира плацентата, която ще храни плода. След като се осъществи имплантирането, вашето бебе започва да се нарича бластоцист и е около 0.1 – 0.2 мм в диаметър. През тази гестационна седмица тялото ви ще изпита хормонална реакция от присъствието на развиващото се бебе. В резултат, менструацията спира до моментът на раждане.  Между трета и четвърта седмици (18 до 25 дни след оплождането) сърцето на развиващото се бебе започва да бие. Оформят се пъпките – зачатъци за ръце и крака. Лицето – очите, ушите, носа и устата също започват да се оформят.

  • Месец 2 от развитието на бебето в утробата на майката

Вашето бебе се развива толкова бързо, че само за пет седмици е 10 000 пъти по–голямо, отколкото при оплождането. Вашето бебе вече тежи не повече от едно фъстъче. Лигавицата на плацентата започва да се развива, но не поема производството на хормони до около 12 гестационна седмица. В този момент се откриват мозъчни вълни. Удивителен факт: Бързия растеж на плода се забавя драстично след втория месец, защото в противен случай теглото при раждането на бебето ще надхвърли над 10 тона! Сърцето на бебето ви е издуто от тялото и кръвния поток е добре установен. Ранните зачатъци на черния дроб, панкреаса, белите дробове и стомаха може да се видят.  Гениталиите са налице, но не може все още да се различат момчетата от момичетата в този момент. До края на втория месец, вашето бебе получава ново терминологично име – ембрион. Всички органи вече са налице – и повечето функционират – въпреки че някои се нуждаят от повече време, за да се развият за самостоятелен живот. Бебето също започва да хълца, има вкусови рецептори на езика и се откриват пъпките на венците, които ще станат впоследствие зъби. Ако вашият лекар използва Доплер, той ще може да чуе пулса на бебето по време на посещението ви в седмица 10. То ще звучи много забързано. Вашият риск от спонтанен аборт е значително намален след като чуете този звук.

 

  • Месец 3 от развитието на бебето в утробата на майката

Вашето бебе е около 8 гр и 11 см на дължина и вече може да се усмихва и да прави смешни физиономии. То може да практикува „дишане“ в околоплодната течност. Панкреасът вече е започнал да отделя инсулин. Движението на бебето не може да бъде усетено все още от майката, но бебето рядко се спира за повече от пет минути в даден момент в активния му период. То може да променя позицията си около 20 пъти на час. Бебето чувства всички движения на майката в утробата. Удивителен факт е, че амниотичната течност напълно се регенерира на всеки три часа. Знае се със сигурност, че тази течност е частично съставена от урината на бебето, но науката все още не е открила какви точно са всичките и други съставни части.

 

  • Месец 4 от развитието на бебето в утробата на майката

Вашето бебе вече е около 80 гр и 16 см. Движенията на бебето сега може да бъдат усетен от майката и то може да смуче активно палеца си. Ноктите му са добре оформени. Бебето изпразва пикочния си мехур на всеки 40–45 минути. Плацентата е изцяло развита. Друга важна част от растежа на бебето е пъпната връв. Пъпната връв е прикрепен чрез плацентата към майката и служи да осигури на бебето ви всички необходимите хранителни вещества за бърз растеж и правилно развитие. Отпечатъци са очевидни. Около 15 гестационна седмица от бременността всеки силен звук може да накара бебето ви да се стресне. Някои майки и татковци откриват, че тиха музика близо до корема на мама ще накара бебето да се отпусне и да се успокои.

 

  • Месец 5 от развитието на бебето в утробата на майката

Защо не мога да спя през нощта? – Много майки си задават този въпрос. Простият отговор е, че имате син или дъщеря вътре във вас, който живее по различен жизнен цикъл от теб. Някои бебета последователно будят майка си в 3 ч. всяка сутрин. Шансовете след като бебето се роди, то да бъде активно по същото време са огромни! Теглото на бебето ще се увеличи до около 300 грама до края на петия месец. Тялото на бебето се пренасочва към позиция на главата надолу в подготовката за раждането след няколко месеца. Веждите са готови. Мъхестата обвивка, която да пази бебето от инфекции започва да се оформя. Понякога този слой остава върху тялото му и след раждането.

 

  •  Месец 6 от развитието на бебето в утробата на майката

Координацията на ръцете на бебето се е повишила и то сега може  да премести палеца си в опозиция на пръстите на ръцете. Очите са отворени, но бебето е все още в мрак в утробата. Започват да се формират телесните мазнини. Матката позволява проникване на малко светлина, така че бебето започва да прави разлика между светлина и тъмнина. То вече е около 30 см и 600 гр.

 

  • Месец 7 от развитието на бебето в утробата на майката

Кожата на бебето е набръчкана от толкова много време, прекарано в течна среда. Кожата ще остане по този начин до няколко седмици след раждането на детето ви. Миглите на бебето се развиват и мазнините продължава да депозират под кожата му. Ако имате момче, тестисите му вероятно ще започнат да спадат към точното си място. В седмия месец от развитието, бебетата родени през този момент имат добър шанс да оцелеят с помощта на медицинските технологии. Вашето бебе също започва да регулира и стабилизира телесната му температура. Ако имате Бракстън–Хикс контракции – те са знак, че тялото ви се подготвя за раждането. Бебето забелязва контракции, но не е негативно повлияно от тях. Вашето бебе сега тежи около 1 кг и е около 35 см на дължина.

 

  • Месец 8 от развитието на бебето в утробата на майката

Бебешките ириси сега могат да се разширяват в отговор на светлина, в края на този месец теглото му е около 1 700 гр. Сънят и будуването стават по–диференцирани към края на осмия месец. Четирите отличителни поведенчески черти стават разпознаваеми и те ще продължат да бъде характеристика в поведението на бебето в седмиците след раждането. Това са сън, будност, активно движение и плач.

 

  • Месец 9 от развитието на бебето в утробата на майката

В края на девети месец бебето ще тежи около 3 300 гр и ще бъде дълго около 50 см. Всички органи и системи са завършили развитието си. Бебето придобива мазнини по бузките си по време на деветия месец. Антителата на майката преминават през плацентата, за да предоставят на бебето имунитет срещу морбили, варицела, магарешка кашлица и други заболявания. Удивителен факт е, че в дните и часовете преди раждането на вашето бебе – околоплодната течност е непрекъснато заменяна, дори през самото раждане – веднъж на всеки три часа. Имунната система е все още незряла и бебето получава антитела от плацентата, а след раждането ще получава непрекъснато антитела от кърмата на майката. Повечето от мъхестата му обвивка е паднала от тялото на бебето. След раждането в този месец, детето поема самостоятелното си съществуване извън тялото на майка си. 

 

 

Разгледай програма “Две чертички” ТУК

 

 

                                                                                                                                                                                              Източник:bremennost.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *