Каква е връзката между пропускливите черва и плодовитостта? Част 2

Каква е връзката между пропускливите черва и плодовитостта? – част 2

В блога от миналата седмица разгледахме връзка, за която повечето жени никога не са чували! Тя е – пропускливите черва могат да бъдат причина за вашите проблеми с хормоните и плодовитостта. Ако все още не сте имали възможност да прочетете първа част от статията “Връзката между пропускливите черва и плодовитостта”, щракнете ТУК. В тази статия разгледахме накратко как някои храносмилателни оплаквания са издайнически знаци, че имаме пропускливи черва. И също как пропускливите черва могат да бъдат врагове на хормоните и плодовитостта ви.

 

През последните 10 години се появиха толкова много изследвания върху червата и връзката им със здравето като цяло.

Физиологията е доста ясна и излизат все повече изследвания, свързващи много различни заболявания с пропускливите черва. Така че защо лекарите не говорят с пациентите си за това? И защо мнозина отхвърлят пациентите си, когато идват с проблеми като запек, подуване на корема или болки в корема и им казват, че просто имат „синдром на раздразнените черва“ и остават нещата така?

 

Как да се излекуваме от Синдром на Пропускливите черва - Здравей

В интегративната медицина имаме късмета да гледаме на тялото по много холистичен начин. Разбирането, че всяка система в тялото е тясно преплетена с всяка друга система, е в основата на начина, по който намираме първопричината за това, което може да се случва с даден човек. Ние разбираме, че ако някой се обърне към нас за помощ с плодовитостта си, трябва да зададем много въпроси за другите му телесни системи освен само за хормоните му, за да получим пълна картина какво се случва – неща като храносмилане, стрес, сън, енергия и др.

Така че, ако се опитвате да балансирате хормоните си и да подобрите плодовитостта си, но имате проблеми с корема и червата си – прочетете нататък. В следващите параграфи ще прегледаме някои от основните причини, на които може да се дължат проблемите ви с корема. Също ще ви подскажа какви изследвания можете да поискате от лекуващият ви лекар и какви  хранителни добавки можете да приемате за подпомагане на храносмилането.

 

Изследвания за пропускливи черва

Ако имате някой от симптомите, за които говорихме в част 1 на тази статия – като диария, запек, чувствителен стомах, подуване на корема, газове, болки в стомаха – най-вероятно имате пропускливи черва. Тестването за пропускливи черва може да бъде изключително полезно. Страхотното при тестването е, че резултатите могат да ви помогнат да определите причината и тежестта на пропускливите черва. С тази информация може да се използва по-целенасочен подход за лечение за по-бързи резултати. Повечето тестове за пропускливи черва разглеждат три или повече специфични показателя, а именно липополизахариди, оклудин и зонулин. Резултатите от тези тестове за антитела могат да оценят целостта на чревната бариера, бактериалните ендотоксини, плътно свързващите протеини и клетъчните цитоскелети.

 

Причини за пропускливи черва

Въпреки че при някои хора чревната пропускливост (или непропускливост) може да има генетичен фактор, има навици в начина на живот, които също допринасят за развитието на този проблем. Твърде много захар, алкохол и недостатъчно фибри могат да влошат нещата. Дори определени съединения в храни (напр. глутен, лектини, казеин, фруктоза) и хранителни добавки (напр. MSG), могат да отслабят тези тесни връзки между клетките в червата ви, която предпазва от навлизане на недоброжелатели в кръвта.

И така, какво трябва да ядем и от какво трябва да се откажем, за да подобрим здравето на червата и плодовитостта си?

Храни, които трябва да се избягват

Има определени храни, които дразнят червата или могат да доведат до разхлабване на тези чревни връзки.

 Някои от тях включват:

 • Храни, към които сте алергични или чувствителни (ще разберете чрез минали тестувания или от симптомите, които получавате, когато ги ядете)

 • Храни с добавена захар

 • Храни, съдържащи MSG (мононатриев глутамат)

 • Храни със захарни алкохоли (напр. сорбитол)

 • Зърнени храни, съдържащи глутен (напр. ечемик, пшеница, ръж)

 • Патладжани, чушки, домати

 • Млечни продукти (които съдържат казеин и лактоза)

 • Прекомерен алкохол

 Добра идея е да намалите или избягвате тези храни, ако пропускливите черва са потвърден проблем за вас. През повечето време не е необходимо да ги избягвате завинаги (въпреки че може да откриете, че се чувствате най-добре, когато го правите). Важното е да ги избягвате, докато не не обърнете внимание на този проблем.

 

Храни, които да избягвате или да ограничите:

Има и куп храни, които поддържат здравето на червата, хормоните и плодовитостта. В допълнение, те подобряват самите чревни клетки, както и нашите приятелски чревни микроби. Много от тях също намаляват възпалението и влияят положително във връзката между пропускливите черва и плодовитостта.

Такива храни са:

 • Богати на пробиотици ферментирали храни (напр. кисело зеле, кимчи)

 • Богати на пребиотични фибри храни, които помагат на нашите чревни микроби да произвеждат бутират (напр. листни зеленчуци, зеленчуци, плодове, ядки, семена). Тези видове храни спомагат за създаването на богат и разнообразен микробиом и разнообразният микробиом е положително свързан с естрогенния баланс в тялото.

 • Храни, богати на кверцетин (напр. цитрусови плодове, ябълки, лук). Те също помагат за инхибиране на метаболизирането на естрогените по по-патогенния път на 4OH E1.

 • Куркума – тимат противовъзпалителни свойства и може да помогне за производството на надбъбречни и полови хормони.

 • Богати на индол храни – броколи, карфиол, зеле, зелена горчица.  Тези храни също така имат допълнителното предимство да помагат на черния дроб да се отърве от излишните естрогени в тялото.

Това са всички питателни храни, които могат да помогнат за здравето на червата и плодовитостта.

 

 Освен да следите какво ядете,  има и други навици в начина на живот, които също могат да помогнат.

Те са:

 • Яжте по-бавно и дъвчете храната си по-дълго. Когато дъвчете правилно, ензимите се освобождават в слюнката и това помага за по-доброто разграждане на храната.

 • Хранете се само ако сте гладни и спирайте да ядете когато ви е най-сладко.  Това ще ви помогне да не преяждате и след това да страдате от храносмилателни проблеми.

 • Ходете до тоалетната, веднага щом имате позиви, не стискайте!

 • По-дълъг и пълноценен сън.

 • По-добро управление на стреса.

 

Добавки за поддържане на червата?

Това са четирите основни категории добавки за подпомагане на храносмилането, които използвам рутинно с жени, които се опитват да забременеят паралелно с пропускливи черва. През повечето време, в зависимост от вида проблеми, които изпитвате, е необходима комбинация от една или повече добавки.

 1. L-глутамин – L-глутаминът е аминокиселина, която действа като храна за вашите бързо делящи се клетки в храносмилателната ви лигавица. Дозировката обикновено е 3-4 грама дневно. Има и много различни комбинирани продукти, които включват l-глутамин заедно с други важни добавки за лечение на червата като DGL, алое, корен от бяла ружа и хлъзгав бряст.

 2. Ензими – Ензимите са от съществено значение за здравословното храносмилане. Има различни видове ензими, които помагат на тялото ви да разгражда мазнините, протеините и въглехидратите, наред с други неща. Дозировката варира – някои хора може да се наложи да приемат 1 или 2 капсули с всяко хранене първоначално, а някои може просто да почувстват, че имат храносмилателни проблеми само на обяд.

 3. Пробиотици – Пробиотиците са чудесни за насърчаване на разнообразието на микробиомите.

 4. Късоверижни мастни киселини (SCFA) – SCFA са важни за поддържане целостта на чревната бариера. Ако имате диета с ниско съдържание на фибри или устойчиви нишестета (храни като ямс, боб, хляб и живовляк/банани, това може да доведе до ниско производство на тези SCFA. SCFA също насърчават микробното разнообразие, което насърчава по-балансирана бета-глюкуронидазна активност (това е ензим, използван от вашите чревни бактерии, за да подпомогне метаболизма на естроген) – това от своя страна може да помогне за регулиране и балансиране на вашите хормони.

 

 

Заключение

За да поддържаме червата (и телата си) в оптимално състояние, има много храни, които трябва да ядем (и много, които трябва да намалим).

Придържането към богати на хранителни вещества непреработени храни винаги е добър план, независимо дали имате проблеми с червата, други притеснения или се чувствате напълно здрави.

Ако имате нужда от допълнителна подкрепа, има няколко различни добавки, които помагат за заздравяването на чревната лигавица и спомагат за създаването на по-полезно разнообразие.

 

 

Вие сте жена, опитваща се да забременеете и търсите по-персонализирани насоки и подкрепа за естествени начини за увеличаване на плодовитостта?

Харесай страницата ми във Фейсбук  “Деси Костова – онлайн акушерка”

 

За по-задълбочена работа в посока подобряване на плодовитостта, можете да се запишете в Програмата “Две чертички” 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *