Каква е връзката между пропускливите черва и плодовитостта? Част 1

Каква е връзката между пропускливите черва и плодовитостта?

Влияе ли лошия храносмилателен статут върху фертилността?

Каква е връзката между пропускливите черва и плодовитостта? Има ли такава връзка изобщо? Краткият отговор на този въпрос е едно голямо ДА! В моята практика, при консултиране на жени, които търсят подобрение на плодовитостта си, първата сфера, върху която работим, това е храносмилателният тракт. Връзката между пропускливите черва и плодовитостта не е много известна, но е голяма!Когато храносмилането е влошено, това е сигнал, че плодовитостта не е оптимална. Нашата храносмилателна система е маркер за цялостното ни здраве и начинът, по който функционира, може или да допринесе за създаването на среда на здраво тяло, или обратното – лошо здраве.

 

Ако имате проблеми с изхождането, прочетете тази статия!

Ако имате проблеми с изхождането (запек, диария, подуване на корема, газове, болки в корема или гадене), тогава тази статия е за вас. Ще разделя статията на 2 части, защото в противен случен ще стане много дълга и ще ви отегча.  В първа част ще разберете защо и по какъв начин стомашното и чревното здраве са свързани с плодовитостта. Във втора част на статията, ще споделя някои от причините, за които може би не осъзнавате, че допринасят за храносмилателните ви оплаквания. След това ще ви предложа някои естествени методи, които могат да помогнат за значително възстановяване на храносмилателния ви тракт. Обещавам ви, че след като прочетете всичко това, ще се чувствате много по-информирани и обнадеждени. Вече ще знаете, че от вас лично зависи увеличаването на фертилността ви!

 

Какво означава терминът “пропускливи черва”?

Като начало, нека поговорим малко за пропускливите черва.

Защото, ако и вие изпитвате проблеми с корема си,  най-вероятно и вие имате пропускливи черва. Терминът “пропускливи черва” или още известни като повишена чревна пропускливост, означава, че клетките, покриващи червата ни, са започнали да се отделят малко една от друга, станали са по-рехави.

Предполага се, че всяка клетка в лигавицата на червата ни е плътно свързана с клетката до нея. Това позволява пропускането на полезни хранителни вещества, които са много, много мънички, и същевременно не допуска навлизането на по-едри и вредни вещества. Здравата чревна лигавица прилича на  много плътно изтъкана мрежа. Тези плътно свързани клетки също имат защитна врата между тях, наречена плътна връзка. Тази защитна порта трябва да остане затворена през цялото време, забранявайки влизането на натрапници:

 • токсини
 • бактерии
 • несмлени протеини
 • мазнини
 • въглехидрати
 • клетъчни отпадъци

Въпреки това, тези тесни връзки (или порти) могат да отслабнат в отговор на лоша диета, високи нива на стрес, експозиция на токсини от околната среда и други. Отслабването на връзките се изразява в разширяване на тези отвори и допускането на едри вещества.

Още един начин да подобрим функциите на храносмилателната система

Защо това е толкова голям проблем?

Когато тези натрапници влязат в кръвта ни през широките отвори между връзките в червата ни, това кара имунната ни система да се задейства. Тези изтекли части от натрапници имитират хранителна алергия. Тялото ни реагира по съответния начин – създава отговор, за да се опита да атакува нашествениците и това причинява повишено възпаление в тялото. Това само по себе си не е толкова лошо, ако се случва само от време на време. Лошото е това, че при пропускливите черва, този процес се случва постоянно. Чуждите нашественици преминават тази чревна линия на защита и причиняват проблеми. Тялото става все по-възпалено, а имунната система е в постоянно състояние на свръхбдителност. Това е, което може да доведе до цял набор от здравословни проблеми.

Ето някои от здравословните проблеми, с които се свързват пропускливите черва:

 • Хормонален дисбаланс
 • Безплодие
 • Проблеми с щитовидната жлеза, включително Хашимото
 • Хронична умора
 • Алергии
 • Диабет
 • Цьолиакия
 • Възпалително заболяване на червата
 • Акне
 • депресия
 • Кожни проблеми
 • Болки в ставите
 • Неврологични проблеми (като множествена склероза)
 • Други автоимунни състояния

 

 

Как пропускливите черва влияят върху забременяването и бременността?

Връзката между пропускливите черва и плодовитостта е голяма?

Това хронично възпаление, което се случва заради пропускливите черва, може да повлияе на нашия хормонален баланс, ендометриалната среда и плодовитостта ни като цяло. Когато тялото е в състояние на постоянно възпаление, то не е в състояние да получи оптималния поток от хранителни вещества в клетките. Също така да изведе клетъчните отпадъчни продукти. Това е особена пречка, когато работим върху създаването на най-добрата среда за развитие на яйцеклетките (вътре в яйчниците) и ембриони за имплантиране (вътре в матката). Освен това, възпалението поставя имунната система в състояние на свръхнатоварване, а това може да ни накара да се чувстваме уморени, болезнени и да предизвика различни автоимунни проблеми.

Когато “защитните порти” в клетъчната стена са отворени, несмляната храна преминава в кръвта. Освен обаче че причинява възпаление, тази несмляна храна причинява и състояние на дефицит на хранителни вещества в тялото ни. Когато не получаваме тези оптимални хранителни вещества и витамини от нашата храна, здравето на нашите хормони, качеството на яйцеклетките и ендометриалната среда са засегнати.

 

Има ли взаимовръзка между пропускливите черва и проблемите със задържането на плода при бременни жени?

Тъй като тази връзка между пропускливите черва и плодовитостта е многостранна и до голяма степен не се разбира в традиционната медицинска общност, липсват научни изследвания. Въпреки това, малко проучване от 2018 г. имаше за цел да разбере дали има връзка между честите аборти и пропускливите черва. Те разглеждат маркери за чревна пропускливост и възпаление на матката както при жени с повтаряща се загуба на бременност, така и при жени без анамнеза за загуба. Чрез изследването се установява, че в групата на жените с повтаряща се загуба на бременност има повишени маркери за чревна пропускливост и маркери за възпаление на ендометриума. Учените заключиха, че наличието на провъзпалителни молекули при жени с пропускливи черва създава среда на възпаление на ендометриума, което допринася за спонтанен аборт.

Храносмилателните проблеми в доста случаи са много ранен предупредителен знак, че нещата в тялото не са балансирани. Пропускливите черва започват верижна реакция от възпалителни симптоми, хранителни алергии, автоимунни проблеми и недостиг на хранителни вещества в тялото. Всички тези симптоми могат да причинят проблеми с плодовитостта.

Надявам се, че започвате да разбирате, че пропускливите черва и плодовитостта са тясно свързани.

В част 2 на тази статия ще разгледаме потенциалните причини за пропускливи черва (много от които може да ви изненадат), как да се тествате за пропускливи черва и някои ефективни средства, които да ви помогнат да излекувате червата си, за да подобрите плодовитостта си.

Дотогава ще ви оставя една от любимите ми лесни и вкусни рецепти за поддържане на оптимално здраве на червата.

Харесай страницата ми във Фейсбук  “Деси Костова – онлайн акушерка”

Задушени зеленчуци с куркума (порции 4)

 

СЪСТАВКИ:

 • 400-500 грама къдраво зеле, манголд или обикновено зеле  (измити и нарязани)
 • 2 супени лъжици зехтин
 • сок от 1 лимон
 • ½ чаена лъжичка куркума
 • сол и черен пипер

 

ИНСТРУКЦИИ:

 • Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън.
 • Добавете зеленчуците и малко вода.
 • Запържете, докато не започнат да повяхват.
 • Свалете от огъня и поръсете с лимонов сок, куркума, сол и черен пипер.

Ястието може да се хапва самостоятелно, като салата, като гарнитура, дори можете да направите супа от него.

 

За по-задълбочена работа в посока подобряване на плодовитостта, можете да се запишете в Програмата “Две чертички” 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *