Каква е връзката между кортизола и останалите хормони? Как по естествен път да намалим нивата на кортизол

Каква е връзката между кортизола и останалите хормони?

СТРЕС!!!

Причините за него са абсолютно навсякъде. Бихте ли се съгласили?

Нашата естествена реакция в стресови ситуации „бий се или бягай“ понякога може да прекали. Предполага се, че именно тази реакция трябва да ни помогне да избегнем нараняване или смърт в случай на спешност (като бягство от мечка или тигър) и след това да се върнем към нормалното. Но това връщане към нормалното много пъти не се случва и така се превръща в дългосрочна реакция. Нашето подсъзнание смята елементарни ситуации за заплашителни, често отделя повече от нужното количество стресови хормони и ние сме в постоянен режим на готовност за бягане или битка.  По този начин се появява хроничният стрес.

 

Какво е кортизол?

Вероятно сте чували за основния хормон на стреса, наречен „кортизол“. Той се освобождава от надбъбречните жлези в отговор на стрес. Също така е естествено високо сутрин, за да ви раздвижи, и бавно намалява през деня, за да може да подготви тялото за спане, когато стане време за лягане.

Знаете ли, че високите нива на кортизол са свързани с коремни мазнини, лош сън, мозъчна мъгла, високо кръвно налягане, висока кръвна захар и дори по-нисък имунитет?

 

Но какво ще кажете за хормоналния баланс и плодовитостта на жените – може ли високият кортизол да им повлияе?

Високият кортизол може да има огромно влияние върху тези неща! Механизмът, чрез който се осъществява това въздействие, се нарича „кражба на прегненолон“.

Високите нива на кортизол всъщност крадат от производството на други основни полови хормони в тялото, което потенциално причинява големи проблеми с хормоналния баланс и възпроизводството.

Хормонът прегненолон е прекурсорен хормон, което означава, че е хормон нагоре по веригата, който тялото използва, за да трансформира в други хормони. Може да се използва от надбъбречните жлези, за да се трансформира или в хормони на стреса, или в полови хормони във всеки един момент.

Когато тялото усети, че се намира под огромен стрес, то ще отклони производството на прегненолон от производството на повече полови хормони (като естрадиол и дори тестостерон) и към производството на повече хормони на стреса (кортизол).

Този механизъм е причината практиците, които се специализират в работата с хормоналния баланс и плодовитостта на жените, винаги да говорят за важността на намаляването на стреса. Въздействието на стреса върху тялото е огромно, осъзнайте го!

 

Харесайте страницата ми във ФЕЙСБУК

 

И така, след като знаем, че високите нива на кортизол влияят върху хормоналния баланс и плодовитостта, как да намалим нивата на кортизол?

Храни и хранителни вещества за намаляване на нивата на кортизол по естествен път

 • Нека започнем с едно от най-важните неща, които повишават вашия кортизол… захарта. Намаляването на захарта, която ядем и пием, може да бъде чудесна стъпка към по-добро здраве за нашите тела (и умове).
 • Високите дози кофеин също повишават нивата на кортизол. Ако кафето ви кара да се чувствате тревожни и нервни, тогава намалете количеството кофеин, което приемате.
 • Дехидратацията повишава кортизола. Уверете се, че пиете достатъчно вода всеки ден, особено ако се чувствате жадни.
 • Яжте разнообразни сурови храни, богати на хранителни вещества – това не само помага за намаляване на хормона на стреса, но помага и във всички аспекти на вашето здраве.
 • Нивата на кортизола намаляват чрез редовен прием на чайове и черен шоколад.
 • И накрая, храни с високо съдържание на пробиотици и пребиотици могат да помогнат за намаляване на кортизола.

 

Понижаване на кортизола чрез промени в начина на живот

 • Намалете стреса си с внимание. Много проучвания показват, че намаляването на стресиращите мисли и безпокойството намалява кортизола.
 • Правете достатъчно упражнения (но не прекалявайте). Интензивните упражнения могат да повишат нивата на кортизола, така че бъдете особено внимателни с този тип упражнения, ако се опитвате да заченете.
 • Имайте пълноценен сън! Достатъчният сън е твърде подценен. Сънят намалява нивата на кортизол и също така помага за подобряване на цялостното ви здраве по толкова много начини.
 • Отпуснете се и се забавлявайте. Неща като дълбоко дишане, масажи и слушане на релаксираща музика също намаляват кортизола.
 • Бъдете социални и се отървете от самотата. Ще ми повярвате ли, ако ви кажа, че науката е показала рискове за здравето от социална изолация и самотата? Вярно е! Поддържането на добри отношения и прекарването на време с хора, които харесвате и които ви подкрепят, е от ключово значение.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърде високите стойности на кортизол могат да имат отрицателно въздействие върху вашето здраве, хормонален баланс и плодовитост. Въпреки това, ако нивата ви на кортизол са твърде високи, има много доказани начини за естествено намаляване на нивата на кортизол.

По отношение на храните и хранителните вещества, приемането на по-малко захар и кофеин е важно. Пийте повече вода, плодове, чай, пробиотици/пребиотици.

Спете по поне 7-8 часа в денонощието и правете НЕинтензивни упражнения.

 

 

Рецепта за шоколадов пудинг с високо съдържание на пребиотици и фибри

ПОРЦИИ 6

 • 3 бр. зрели авокадо
 • ¼ чаша какао на прах (неподсладено)
 • ¼ чаша кленов сироп
 • ½ чаена лъжичка ванилов екстракт
 • 1 щипка сол

Поставете всички съставки в кухненски робот и пасирайте до гладкост. По желание можете да добавите щипка канела или малко плодове.

 

ТУК можете да прочетете какви са причините за високите нива на фоликулостимулиращ хормон.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *