Как да се подготвим за забременяване?

Как да се подготвим за забременяване?

 

Планирането на бременността наистина е необходимо действие, особено в наше време, когато здравата жена е по-скоро изключение от правилото, отколкото правило. Да не говорим за факта, че бременността е сериозно изпитание за тялото дори при напълно здрава жена.

Може да се каже, че зачеването без предварителна подготовка на тялото  е същото като да летиш на непроверен самолет: може би е безопасно, но може би не! Разбира се, че самолетът се тества преди всеки полет! Същото е и при жените, които са готови да дадат живот на ново човешко същество, винаги трябва да провеждат такъв “тест” на тялото си. В края на краищата пренебрегването на здравето й може да бъде платено с цената на животът на нероденото дете.

Процесът на подготовка за бременност е доста сложен и включва няколко етапа. Струва си да започнете да планирате зачеването няколко месеца (най-малко три) преди момента, когато двойката очаква да зачене бебе.

 

 

И на етапа на планиране на бременността е необходимо да се разбере, че забременяването и раждането на бебе не зависят само от жената, а от двамата партньори. Ето защо активното участие на бащата в планирането на бременността е изключително необходимо и важно и за себе си, и за съпругата му, и за бъдещото бебе.

Без помощта на лекарите няма да е възможно да се направи на този тестуване. Посещението при гинеколога ще идентифицира възможните заболявания и ще ги лекува своевременно. След първото лечение бъдещите родители се подлагат на няколко прегледа и преминават определени тестове, за да разберат доколко телата им са готови да създадат бебе, както и да предотвратят възможни проблеми при износването на дете.

Важно е бъдещата майка да разбере, че само здрава жена може да износи и да роди здраво бебе. В тази връзка трябва да започнете да се грижите за собственото си здраве много преди зачеването. Добра физическа форма, липса на заболявания, правилно хранене и отхвърляне на лоши навици, спазване на хигиенни навици и здравословен начин на живот – всичко това има благоприятен ефект върху женското тяло и в последствие улеснява износването на плода.

 

Въпреки че хората се стараят да се хранят здравословно обаче, не всички витамини могат да бъдат набавени само от храна.

Например, тялото може да получи фолиева киселина само в изкуствена форма, тъй като нейният аналог (фолат), съдържащ се в зелени зеленчуци, боб, аспержи и цитрусови плодове, е много по-лошо абсорбиран от добавката. Фолиевата киселина е много важна за правилното развитие на бебето и необходимостта от приемането й е от съществено значение по време на бременност. Ако тялото на майката по време на раждането на детето получи достатъчно количество от това вещество, тогава рискът от патология на нервната система се свежда до минимум.

 

Какви тестове трябва да бъдат преминати преди да планирате бременност?

 

  • 1.Преглед от гинеколог, колпоскопия – за жените

 

  • 2.Кръвна група, Rh фактор и при двамата съпрузи.

 

  • 3.Тестове за инфекции:  PCR за латентни инфекции – и при двамата съпрузи.

 

4.Кръвен тест за TORCH-фактор. Антитела срещу рубеола, токсоплазма, херпес, CMV, хламидия – количествен анализ (с титър). Наличието на IgG антитела означава, че имате имунитет към тези инфекции и не е пречка за бременността. Наличието на IgM означава остър стадий, планирането в този случай трябва да бъде отложено до възстановяване. Ако няма IgG антитела срещу рубеола, е необходимо да се ваксинират и след това да се пазят поне още 3 месеца.

 

5.Преглед от зъболекар, терапевт, флуорография на гръдните органи – задължително за двамата съпрузи. Според назначаването на терапевта – консултация с тесни специалисти (УНГ лекар, уролог, ендокринолог, кардиолог, гастроентеролог).

 

6.Изследване на сперма – желателно, но не задължително. Това се прави, за да се определи качеството на сперматозоидите и да се идентифицира скрит възпалителен процес (много по-информативен анализ от всички намазки и PCR).

 

7.Ултразвук на тазовите органи – най-малко 2 пъти на цикъл: след менструация и преди менструация. По време на първия път се оценява общото състояние на тазовите органи, във втория – наличието на жълто тяло и трансформацията на ендометриума, което показва настъпила овулация. В идеалния случай, междинен трети ултразвук в навечерието на предполагаемата овулация – за откриване на доминиращия фоликул.

 

8.Кръвен тест за хормони на репродуктивната система, щитовидната жлеза, надбъбречните жлези – според показанията.

 

9.Ултразвук на щитовидната жлеза, млечните жлези – според показанията.

 

10.Хемостасиограма, коагулограма – Според показанията.

 

11.Общ клиничен кръвен тест (хемоглобин, еритроцити, левкоцити, тромбоцити, ESR, цветен индекс, левкоцити) – кръв от пръст. Общ анализ на урината – за предпочитане стерилна урина.

 

12.Кръв за сифилис, ХИВ, хепатит В и С – и за двамата съпрузи.

 

13.Ако има случаи на наследствени заболявания в семейството – потърсете съвет от медицинска и генетична консултация.

 

Ако желаете да направите пълна подготовка за предстоящо забременяване, разгледайте програмата „Две чертички“ – онлайн програма, която може да ви помогне да забременеете по естествен път, да избегнете спонтанен аборт и да повишите шансовете си за успешно инвитро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *