Паразити и здраве

Паразити и здраве

Паразитите не са някакъв измислен мит, паразитите са животни, които дори имат структура, много подобна на човешкото тяло и няма нито един човек на Земята, който да няма паразити! Основната идея, която искам да ви предам е, че всяка болест започва с заразяване с паразити или протозои. Не е необходимо да се страхувате, но задължително трябва да се прочиствате от тях.

Структура на паразити

Нека започнем тази статия със схематичната структура на някои хелминти по-долу:
Паразитите в човешкото тяло могат да бъдат доста разнообразни: в най-простите форми на живот – вируси, гъбички, червеи, бактерии. В съответствие с класификацията, вирусите (вътреклетъчни паразити) и бактериите също принадлежат към паразитни сортове, но най-често, говорейки за паразити в човешкото тяло, те означават протозои и хелминти.
Такива вътрешни органи като стомашно-чревния тракт, черния дроб, белите дробове, сърцето са особено податливи на тяхното въздействие.
Дисбалансът се влошава и от общата интоксикация на човешкото тяло поради токсините, отделяни от паразитите, което може да доведе до развитието на редица заболявания, дори злокачествени. Често болестите, причинени от паразити, стават хронични.
Особена опасност е, че паразитните заболявания причиняват симптоми, характерни за други чревни инфекции.

Най-често срещаните ендопаразити са хелминтите (паразити – червеи), които според различни източници заразяват повече от 80% от световното население.

Ето най-често срещаните видове хелминти:
✅Кръгли червеи (нематоди)
✅Аскаридите са най-често срещаните кръгли червеи с дължина от 20 до 40 см, паразитират в тънките черва, но предварително мигрират в човешкото тяло, засягайки кръвоносната и дихателната система. Заедно с червата, тези паразити могат да бъдат открити в черния дроб и жлъчния мехур, сърцето и белите дробове. Чест симптом на аскаридоза са алергичните реакции.
✅Острици – малки червеи до 1 см, засягащи червата и водещи до ентеробиоза с нарушение на стомашно – чревния тракт, изтощение, нарушения на съня и др.. 95% от населението на Земята е заразено с тях.
✅Трихинела – тези микроскопични червеи (размерът им е само няколко милиметра) водят до тежки заболявания като трихинелоза, които могат да доведат до смърт, ако не се лекуват. Възрастните видове живеят в човешкото тяло и в мускулите (дихателни, лицеви и др.), причинявайки мускулни болки, треска, подуване, алергични обриви по кожата.
✅Камшиците са малки червеи (с дължина до 4,5 см, с предна част на тялото под формата на конци), чиито ларви причиняват трихоцефалоза с диария, остра коремна болка и други симптоми, наподобяващи апендицит. Поради интоксикация на тялото се развива анемия.

 

Паразитите влияят неблагоприятно на характера ни, променят мирогледа ни

  • Раздразнителност, депресия, постоянна умора, недоволство от живота – всичко това са последствия от заразяване на тялото ни с паразити. Паразитите са напълно способни да променят характера на човека. Трябва да се признае, че човек, заразен с паразити, е изложен на опасности не само на физическо ниво. Паразитите привличат онези мисловни процеси, които блокират развитието ни на всички нива: физическо, емоционално, умствено и духовно. Прониквайки в човешкото тяло, паразитите вдъхновяват собственика с онези чувства, които гарантират само и единствено тяхното собствено оцеляване.
  • Ако системата от вярвания на човек е такава, че другите могат да го използват и експлоатират, тогава той е по-уязвим за заразяване с паразити. Човек, заразен с паразити, често не знае как да каже “не” на другите, а това е причина човек да се чувства толкова изтощен. Чувства и мисли като “Аз трябва да угаждам на всички, за да съм добър в тяхно лице = трябва да позволя на другите хора да ме използват = трябва да позволя на хората да изсмукват всички сили от мен” са просто паразитен магнит. Хората, в чието тяло живеят паразити са с много ниско самочувствие. Отравяненето с тежки метали на организма е друга причина, поради която паразитите предпочитат да живеят в тялото.
  • Дори да нямате алергии и други хронични заболявания – не се отпускайте. В крайна сметка хората често не забелязват, че някой живее вътре в тях. По всяко време имунната ви система може да отслабне под въздействието на стрес, небалансирано хранене или атака на антибиотици, а паразитите са тук, те няма да пропуснат възможността да се заселят в тялото ви. От нахлуването на паразити до появата на очевидни признаци на заболяване може да отнеме години. И най-опасните хронични паразитни инфекции при човек, понякога нямат очевидни симптоми на заболяването. Просто не се чувствате добре през цялото време и не му обръщате много внимание. Но рано или късно, човек, който е заразен, се сблъсква със сериозни здравословни проблеми.

За съжаление повечето лекари лекуват специфичните прояви на заболяването, а не самото заболяване! Но според вас, има ли смисъл да се опитвате да премахнете последствията, без да премахвате причината?

Запиши се на курса “Сбогом, паразити!” от  ТУК!

 

Как да разберем, че детето има паразити?

Паразитите са биологични единици, които живеят за сметка на организма гостоприемник и му вредят

Според СЗО почти всеки втори човек е заразен с различни паразити, много от които са хелминти. Някои паразитите са под строгия контрол на имунната система, но ако имунитетът е слаб, паразитите си живеят и размножават необезпокоявано.

В днешно време симптомите на паразитите се проявяват все по-често, особено при хелминтоза (инфекция с хелминти). В същото време почти всички хелминтни инфекции се отличават със заличаване на клиничната картина. И хелминтите, и останалите паразити могат да се скрият добре от имунната система и да се маскират като други, различни заболявания.

 

Честите симптоми на хелминтиаза включват:

1. Различни болки в корема: характерен признак са болезнени усещания в областта на пъпа (особено за острици).
2. Промяна в честотата на изпражненията както към запек, така и към диария.

На фона на активността на хелминтите и задържането на изпражненията, може да се появи лош дъх и неприятна миризма на изпражнения.

3. Сърбеж и обриви в ануса. Проявяват се през нощта, когато женските хелминти се активират и снасят яйца

Нощната активност на хелминтите също е придружена от неспокоен сън от 12 през нощта до 3 сутринта, обилно слюноотделяне, бруксизъм (скърцане, стискане на зъби).

4. Загуба или повишен апетит, съпроводени с гадене и повръщане.

Може да настъпи значителна загуба на тегло без видима причина. Или невъзможност да наддават на тегло дори при обилна консумация на храна.

5. Хелминтите изяждат част от витамините и нарушават процесите на тяхното усвояване. Поради това децата могат да имат забавяне на развитието.

6. Алергии и обриви от различни видове в зависимост от патогена и реакцията на имунната система:
при аскаридоза по-често се появява кожен обрив, подобен на уртикария, тениите се проявяват чрез силно лющене, сърбеж и активиране на гъбични патогени.

7. При паразитозата имунитетът не винаги се справя с атаките на външния свят. Освен това самите паразити се заселват във вътрешните органи, например в белите дробове. Всичко това причинява:
ТОРС, ринит, синузит, болка, общо неразположение, умора и главоболие,
повишаване на температурата и т. н.

8. На фона на активността на хелминтите често се появява хронична умора и нестабилно психо-емоционално състояние.

Многогодишната интоксикация, провокирана от паразитите, води до неврози, тревожност и безсъние.

9. Работата с чревната микробиота не дава резултат. Елиминирането на СИБР и СИГР, възстановяването на лигавичния слой, укрепването на нормобиотата не облекчават типичните проблеми.

В Русия водещото място в структурата на хелминтиазите е заето от:
ентеробиоза (острици) – 80% от всички инфекции и аскаридоза ~10%

При децата ентеробиозата е придружена от ярка клинична картина:
-интензивен сърбеж в перианалните гънки;
-апендикуларна болка;
-фалшиво желание за дефекация, нарушаване на консистенцията на изпражненията, слуз;
-дразнене на уретрата, влагалището и външните полови органи при момичета;
-главоболие, отслабване на паметта, скърцане на зъби в съня’ – псевдоалергични реакции под формата на обрив и уртикария.

ТУК можете да разгледате програмата  Училище за здрави деца

 

1 коментар.

  1. Всичко разбрахме….как се лекува Всичко това ни интересува най много….има ли начин да разберем….благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *