Надбъбречна умора, хормони и зачеване

НАДБЪБРЕЧНА УМОРА – КАКВО Е ТОВА?

Стрес? Умора? Апетит за сладко? Безсъние? Неспособност за сваляне на мазнините около корема? Имат ли те връзка с диагнозата надбъбречна умора?

 

Всичко това може да бъде свързано с постоянния стрес, който изпитваме в живота си. Знаем, че стресът може да има огромно въздействие върху здравето, общото благосъстояние и способността за зачеване. И тъй като нашите надбъбречни жлези произвеждат хормони на стреса, надбъбречната умора е популярна тема напоследък.

 

И така, какво по-точно е надбъбречна умора?

Това е състояние на надбъбречните жлези, което по-точно трябва да се нарече HPA дисфункция. Това е фантастичен начин да се каже, че комуникационният цикъл между нашия мозък и нашите надбъбречни жлези е доста “изпържен”. Поради това нашият мозък и надбъбречните жлези започват да изпитват затруднения с това кога и как да освободят хормоните на стреса.

Човешката реакция към стрес се управлява основно от тази HPA (хипоталамус-хипофиза-надбъбречна) ос. Така че, когато се случи стресиращо събитие, то задейства мозъка ни (хипоталамуса и хипофизата) да накара надбъбречни жлези (жлезите с размер на орех на върха на бъбрека ви, които произвеждат много хормони) да освобождават каскада от хормони в тялото.

Работата на надбъбречните жлези с тази комуникационна верига е да поддържа реакцията на тялото към стрес балансирана, така, че да не бъде прекомерна или вредна.

 

ТУК можете да разгледате програмата “Две чертички”.

Какво се случва тогава, когато се наблюдава синдромът на надбъбречна умора?

Адреналинът и кортизолът са хормоните на стреса, които ни дават общоизвестния прилив на адреналин. Тогава, когато се чувстваме напълно нащрек. Това е чувството на „бягство от саблезъб тигър“, което е известно като реакцията на тялото да се бори или да бяга.

Някои хора просто обичат това интензивно чувство. Други може да открият, че получават несъответствие на това интензивно чувство, когато ситуацията не го изисква.

Освобождаването на хормони в отговор на борба или бягство е нормалната реакция на тялото ни към стрес. Тази реакция на стрес понякога може да бъде положителна, например тя е полезна когато ви помага бързо да завиете волана на колата докато шофирате и да предотвратите катастрофа. Но понякога може да има отрицателен ефект, например когато не се изключи или се задейства при фалшива тревога.

Това, което обикновено се случва с тази реакция на борба или бягство е, че след кратък период от време тя се разсейва, тялото ви се връща към нормалното и след това всичко е наред.

 

Но какво би се случило, ако изпитвате постоянен стрес? По цял ден, всеки ден?

И какво мислите, че се случва с този комуникационен път (или ос) между вашия мозък и вашите надбъбречни жлези, когато те непрекъснато се стимулират по този начин? Резултатът е неспособност за тази хипоталамус-хипофиза-надбъбречна ос да реагира по подходящ/правилен начин.

Надбъбречните жлези може да започнат да реагират малко по-бързо на това, което мозъкът пита и способността на тялото да се адаптира към стреса може да стане по-малко устойчива.

Резултатът от тази неспособност за адаптиране към стреса може да означава, че се произвежда твърде много или твърде малко кортизол. И това може да дойде с множество проблеми. Един често срещан проблем е, че вашият циркаден ритъм, който представлява естествен цикъл на събуждане от сън, може да се наруши. При това смущение може да ви е много трудно да се събудите и да се раздвижите сутрин и/или може да получите това второ усещане за вятър през нощта, когато тялото ви трябва да се отпусне за сън.

 

НАДБЪБРЕЧНА ДИСФУНКЦИЯ И НЕЙНОТО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ХОРМОНИТЕ И ПЛОДОВИТОСТТА

Освен че нарушава съня ви, надбъбречната дисфункция може също да сигнализира на тялото ви, че условията в него не са подходящи за зачеване, и да наруши хормоните ви.  

Един от начините, по който стресът и дисфункцията на надбъбречните жлези могат да окажат този отрицателен ефект върху тялото, е чрез ефекта върху DHEA. Постоянното състояние на стрес може да повлияе на количеството DHEA, произведено в надбъбречните жлези. DHEA е много важен прекурсорен хормон, което означава, че той е хормон нагоре по веригата, който тялото използва, за да трансформира в други основни хормони (като естроген и тестостерон). Така че, ако нивата на DHEA в тялото са засегнати, тогава нивата на естроген и тестостерон също могат да бъдат засегнати. И това може да причини всякакви поражения върху състоянието на хормоналния ни баланс.

Освен това, високите нива на кортизол от стреса всъщност могат да откраднат от производството на други основни полови хормони в тялото, потенциално причинявайки повече проблеми с хормоналния баланс и възпроизводството.

Хормонът прегненолон (който също е прекурсорен хормон) може да се използва от надбъбречните жлези, за да се трансформира или в хормони на стреса, или в полови хормони, по всяко време.

Когато тялото усети, че е под голямо количество стрес, то ще отклони производството на прегненолон от производството на полови хормони (като естроген и дори тестостерон) и към производството на повече хормони на стреса (кортизол).

 

Как да разберем дали имаме синдром на надбъбречна умора?

Често срещани симптоми при надбъбречна умора:
 • Нередовна менструация

 • Тежко кървене

 • Безплодие

 • Трудности при събуждане сутрин, дори след дълъг сън

 • Силна умора

 • Неспособност за справяне със стреса

 • Желание за солени или сладки храни

 • Разболяване често

 • Чувство на напрежение/възбуда и умора

 • Промени в настроението

 

ДРУГИ СИМПТОМИ/ПРИЗНАЦИ:

 • Астма, алергии или респираторни оплаквания

 • Тъмни кръгове под очите

 • Замаяност

 • Суха кожа

 • Изключителна умора един час след тренировка

 • Често уриниране

 • Болки в ставите

 • Линии във върховете на пръстите ви

 • Загуба на мускулен тонус

 • Ниско кръвно налягане

 • Ниска кръвна захар

 • Ниско сексуално желание

 • Болки в кръста

 • Изтръпване на пръстите ви / Лоша циркулация на кръвта

 • Качване на тегло

За да проверите дали дисфункцията на HPA или „надбъбречната умора“ е проблем за вас, вашият лекуващ лекар вероятно ще назначи някои кръвни изследвания. Освен това обикновено вече се назначава тест, наречен индекс на надбъбречен стрес. Този тест се предлага като лесен комплект за домашни условия, чрез който се взимат проби от слюнка в четири различни часа на деня и представлява по-подробно изследване на надбъбречната функция. В допълнение към измерването на кортизола, той също така измерва DHEA и инсулин, наред с други маркери.

Какво да правя ако имам тези симптоми?

Има много действия, които можете да предприемете, за да намалите стреса си и да подобрите здравето и енергийните си нива.

В идеалния случай, ако смятате, че стресът започва да ви “изгаря”, намаляването на стреса е от ключово значение. Има много идеи как можете да намалите стреса си. моите любими са медитация, разходка сред природата, леки упражнения, повече сън или топла вана.

Разбира се, силно препоръчвам също да намалите приема на захар и преработени храни и да ядете повече плодове и зеленчуци. По-доброто хранене винаги е чудесен начин да дадете на тялото си необходимите градивни елементи, за да се самолекува.

Ако имате вана вкъщи, вечер преди сън можете да си взимате вана с топла вода, в която има морска сол и 5-10 капки етерично масло от лавандула.  А ако има от къде да си набавите свежи цветове от лавандула, добавете по 1 с.л. във водата. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *