Каква е връзката между лакирането на ноктите и безплодието

Предизвиква ли гел лака безплодие?

Проучванията наистина показват, че човешкото възпроизводството и като цяло репродуктивното здраве е отрицателно повлияно поради токсичните химикали, присъстващи в лака за нокти, които са известни хормонални разрушители. Т.е. фертилността и лакирането на ноктите са тясно свързани.

Възпроизвеждането разчита на правилните хормони, в правилните количества, на точното място и в точното време – това е деликатен баланс, който ако бъде нарушен, нещата просто не се случват.

 

Има ли връзка между безплодието и лакирането на ноктите? Влияе ли лакът за нокти върху плодовитостта?

Изследванията показват, че химикалите в лака за нокти нарушават нормалното функциониране на хормоните. Тези токсични химикали се наричат ​​ендокринни разрушители (хормонални разрушители). Хормоните са главни фактори за правилното функциониране на вашата репродуктивна система, следователно има връзка между безплодието и лака за нокти.

Хормоните са като съобщения, които казват на тялото ви какво да прави и кога да го прави, така че ако имате допир до тези токсични химикали от лака за нокти, които пречат на тези съобщения, тогава вашият репродуктивен цикъл не функционира правилно, за да поддържа плодовитостта.

 

Науката на лаковете за нокти:

Лакът за нокти съдържа химикал, наречен трифенил фосфат или TPHP. TPHP е известен химикал, който нарушава ендокринната система (което означава, че нарушава нормалното функциониране на хормоните). Също така често се използва и за:

  1. направата на пластмаси
  2. като забавител на огън в мебелната индустрия

Изследователи от университета Дюк са изследвали урината на 26 жени, които наскоро са лакирали ноктите си с лак. Те откриха следи от TPHP във всеки участник от този експеримент. Да, във всеки участник!  „Тези резултати са обезпокоителни, защото все повече научни данни от други проучвания показват, че TPHP причинява ендокринни смущения.“, казват учени, Ендокринното разстройство означава, че определен фактор пречи на нормалното функциониране на хормоните. При проучвания върху животни, TPHP е причинил нередности в репродуктивността и развитието и на майката, и на развиващия се плод.

 

Ако редовно използвате лак за нокти, TPHP може да се намери и в други части на тялото ви, освен в урината.

Химикалите не само се вдишват и попадат в белите дробове, но те могат да проникнат в тялото ви през нокътната плочка и да доведат до допълнителна токсичност на организма.

 

Ето какви  други токсични химикали се съдържат в лаковете за нокти:

  1. Дибутил фталат (DBP). Това е съставката, която е най-пряко свързана с репродуктивни проблеми.
  2. Толуен. Това е често използван разтворител (основната му употреба е като добавка в бензина), който създава гладко покритие върху лака за нокти и предпазва пигмента (цвета) от отделяне в бутилката. Този химикал може да повлияе на централната нервна система и да причини репродуктивни увреждания.
  3. Формалдехид. Това е известен канцероген. Използва се в лаковете за нокти като средство за втвърдяване на ноктите. Използва се и като дезинфектант за инструменти за грижа за ноктите, като по този начин създава по-голяма експозиция на този вреден химикал.
  4. Формалдехидна смола. Това е производно на формалдехид, което може да се счита за малко по-малко токсично от формалдехида, но не се заблуждавайте, тъй като си е канцероген, както и алерген.
  5. Камфор. Това е невротоксин и може да причини гърч при поглъщане. Когато се абсорбира през кожата, може да причини проблеми с черния дроб.
  6. Етил тозиламид. Тази съставка от скоро е забранена в Европа.
  7. Ксилол. Основният ефект от вдишването на ксиленови пари е потискане на централната нервна система.
  8. TPHP. Това е химикалът, обсъждан в изследването, споменато по-горе.

Внимание: когато си купувате козметика, винаги четете етикетите. Опасните химикали можете да откриете и в други продукти. 

Ако имате въпроси, пишете ми ТУК

Чудили ли сте се някога „Защо ин витро оплождането и лакът за нокти са несъвместими?!

Ако сте преминавала през процедурата по ембриотрансфер, най-вероятно вашият лекар ви е предупредил да не използвате грим, парфюм и лак за нокти по време на този период. Сега сетихте ли се защо?! Защото токсичните химикали са основна причина за намаляване на шансовете при тези процедури. И всеки, който преминава през ин витро оплождане без да използва токсични козметични продукти и лакове за нокти, получава бонус –  увеличение на процента на успеваемост по време на IVF, независимо колко е този процент.

 

Запознайте се с нашата книга “IVF мама – какво да правим след ембриотрансфер“, за да увеличим шансовете от успешна процедура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *