Ползи от консумацията на костен бульон при опити за зачеване

Какви са ползите от консумацията на костен бульон по време на опити за зачеване

Костният бульон е доста хранителен продукт, който е богат на витамини и минерали, като калций, магнезий и фосфор, които са от съществено значение за цялостното здраве и плодородие. Въпреки че има ограничени научни доказателства, които конкретно свързват костния бульон с концепцията, има няколко начина, по които консумирането на костен бульон може да бъде от полза за плодовитостта:

 • глюкозамин и хондроитин сулфат — поддържа здравословно състояние на инертната тъкан;
 • хиалуронова киселина — запазва влагата в кожата;
 • силиций — за здравина на костите, ноктите, зъбите;
 • аргинин – намалява възпалението в цялото тяло. Това може да бъде полезно за плодовитостта, тъй като възпалението е свързано с условия, които могат да повлияят на плодовитостта, например поява на ендометриоза.
 • колаген — помага за изграждането на по-здрави кости;
 • глицин – глицинът е необходим и за синтеза на ДНК и РНК, и пролин, който е важен за синтеза на колаген;
 • …и огромно количество други аминокиселини, които отиват за изграждането на всички клетки, особено имунните. Това може да бъде особено важно когато се правят опити за зачеване.

 

Нека видим връзката между костния мозък и кръвта – костния бульон повишава качеството на кръвта.

 • обилен месечен цикъл = кръвозагуба
 • много оскъден цикъл = липса на достатъчно кръв и проблеми с качеството на кръвта
 • съсирена кръв = затруднено кръвообращение и проблеми с плодовитостта
 • ниско желязо = ниско качество на кръвта

Кръвта ни се произвежда от нашия костен мозък в костите, така че когато приемаме бульон, в който има извлечени хранителни вещества от костния мозък на животните, те се превръщат в градивни елементи за нашата собствена кръв. Следователно не е твърде далеч да се направи връзката между костния мозък и кръвта. Костния бульон (особено телешкия) е полезен и за дами, които имат ниско желязо, а оптималните нива на желязо в кръвта имат ключова роля за успешното зачеване.  Този вкусен бульон като цяло подпомага за произвеждането на повече кръв и запълва кръвните резерви.

Друг начин, по който приема на костен бульон може да повлияе на вашата плодовитост, е чрез повишаване на качеството на овулацията

Актът на овулация изисква много кръвен поток в областта на яйчниците и при освобождаването на яйцеклетката. Яйцеклетката преминава през стената на яйчника, за да бъде уловена от фимбриите или пръстите на фалопиевата тръба. Това означава, че там има натрупване на кръв преди овулация, освобождаване на кръв по време на овулация и след това запечатване на стената на яйчника след овулация. Доброто кръвообращение и кръвен поток позволява този процес да се случи ефективно.

 

Приема на костен бульон помага и при стомашни проблеми

Костният бульон е изключително благоприятен и за състояния като пропускливост на червата, хранителни непоносимости, чревен дисбаланс, рефлукс, гастрит, язва и различни колити и хубавото е, че може да се приема от жени, които правят опити за забременяване, или такива, които искат да повишат своята фертилност, от бременни и от деца. Дори е препоръчителен за консумация.

Желатинът образува фин слой върху лигавицата на стомашно-чревния тракт, като по този начин го предпазва от всички възможни стресори на храносмилателния процес.

Аминокиселините насърчават заздравяването на възпалената чревна лигавица. Аминокиселините от бульона не изискват киселинна среда в стомаха за да се разградят, а отиват направо в червата. Абсорбират се лесно в кръвта и отиват за изграждане на клетки и биохимични процеси. С участието на аминокиселини в нашето тяло преминават повече от един милион биохимични реакции.

 

Протеините под формата на аминокиселини са много важни за синтеза на имунни клетки — имуноглобулини.

Костният бульон дава отлични резултати и при деца с разстройство от аутистичния спектър (аутизъм), при деца със забавяне в развитието и се използва в доста специфични диети.

 

 

 

⠀Как правилно се приготвя вкусен костен бульон

Ще ви трябва:

 • голяма тенджера с капак;
 • достатъчно количество кокали от пасищно животно;
 • достатъчно количество вода, за да покрие кокалите;
 • 2 ябълков оцет или лимонов сок — 2 супени лъжици на 4 литра вода;
 • хималайска или морска сол на вкус;
 • подправки — черен пипер, куркума или други на вкус;
 • връзка магданоз, чесън, кромид лук или кориандър по желание.


Оцетът или лимоновият сок са необходими, за да се извлекат всички минерали от костите. Тези съставки абсолютно по никакъв начин не развалят вкуса на бульона,  дори го подобряват.
Зелените подправки се добавят за допълнително увеличаване на съдържанието на хранителните вещества в бульона.

 

Присъединете се към нашата фейсбук общност ТУК


Начин на приготвяне на костен бульон:

– Сложете кокалите в тенджерата, покрийте с вода и добавете оцет или лимонов сок.
– Разбъркайте и оставете да престои така 1 час.
– Сложете тенджерата на котлона и щом кипне отстранете образувалата се пяна.
– Добавете солтра и подправките.
– Варете на много слаб огън за около 12 -36 часа

 

Щом бульона е готов го прецедете и добавете магданоз или кориандър пожелание. Можете да разсипете готовия бульон в буркани и да го съхранявате в хладилник.  Приемайте по 200 мл на ден.

 

ТУК може да намерите примерен хранителен план за трите триместъра на бременността

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *