Изследвания за плодовитост при жени

Изследвания за плодовитост при жени

Изследвания на плодовитостта са голяма и доста сложна област.  Групирах най-често срещаните и използвани изследвания в 7 категории, за да улесня дамите при вземането на решение за тях. От този списък можете да изберете най-подходящите за вашата ситуация, като би било редно предварително да се консултирате с Вашия лекуващ лекар.

Предлагам да започвате с изследванията, които се намират на нива 1 и 2. Така ще получите основна информация дали причината за безплодието се намира в базовите нива. Ако там всичко е наред се продължава нагоре по останалите нива.

 

Ето общ преглед на всяко ниво:

 

 • Ниво 1: Различни кръвни изследвания (и понякога слюнка)

Тест за полово предавани инфекции, хормони, здраве на щитовидната жлеза, нива на хранителни вещества и здраве на надбъбречните жлези.

 

 • Ниво 2: Брой на антралните фоликули

Това е вътрешно ултразвуково сканиране, което се прави лесно и ще покаже колко фоликули произвежда организмът ви този месец. Това изследване се прави и за да разкрие общото здраве на вашите яйчници и матка и ще потвърди дали овулирате или не.

 

 • Ниво 3: Здраве на фалопиевите тръби

Това е малко по-инвазивен тест и ще се извърши по съвет от вашия личен лекар или гинеколог. Ако сте имали инфекция, предавана по полов път, тогава това може да ви бъде препоръчано, за да проверите здравето на вашите фалопиеви тръби.

 

 • Ниво 4: Нарушения на кръвосъсирването

Чрез поредица от кръвни тестове вашият лекуващ лекар може да проучи дали има някакви фактори на кръвосъсирването, които биха могли да попречат на имплантирането или бременността.

 

 • Ниво 5: Генетично изследване

Налични са различни тестове за мъже и жени, за да се гарантира, че нямат никакви генетични проблеми, които биха могли да причинят проблеми с оплождането или развитието на ембриона.

 

 • Ниво 6: Имунологичен скрининг

Това е широка категория тестове, които разглеждат как функционира вашата имунна система. Основните тестове са доста достъпни и лесни за изпълнение, но по-задълбочените тестове са по-скъпи и обикновено се извършват само чрез изпращане на проби в държави извън България.

 

 • Ниво 7: Друго

Има различни други области за изследване, като фиброиди, PCOS, ендометриоза, кисти и полипи и вашият лекар или практикуващ трябва да ви посъветва допълнително за тях.

Запиши се в програма “Две чертички” и улесни своето забременяване с 80%

 

Нека разгледаме всяко ниво по-подробно.

 

 • НИВО 1 – РАЗНООБРАЗИЕ ОТ КРЪВНИ ТЕСТОВЕ

Това ниво е разделено на още 5 различни вида тестове. Вашият личен лекар или медицински консултант с удоволствие ще ви насочи за повечето от тях.

Номер 1 – Полово предавани инфекции

Тази серия от тестове ще покаже дали сте влизали в контакт с някаква инфекция в миналото и дали нещо е остатъчно или все още присъства. Ако има положителен отговор, може да помислите за тестване от ниво 3, за да оцените здравето на вашите фалопиеви тръби, тъй като те понякога могат да бъдат засегнати от инфекции, предавани по полов път. Ще трябва да бъдете напътствани за това от вашия здравен лекар.

 

Номер 2 – Хормонален панел

Този панел ще ви покаже най-важния профил на вашите хормони във връзка с вашето плодовито здраве. Хормоналните тестове са разделени на 2 фази на вашия менструален цикъл. Следователно ще ви трябват 2 отделни кръвни теста за пълен хормонален профил.

Хормонален кръвен тест 1 – трябва да се направи на 1-3 ден от менструацията. Ден 1 е първият ден на правилното кървене.

Трябва да тествате за следното:

 • FSH – е фоликулостимулиращ хормон и помага да се стимулира растежа на вашите фоликули преди да настъпи овулация.
 • Естрадиол (E2 ) – е вид естроген и фоликулите го произвеждат, докато растат. Той противодейства на FSH и това противодействие помага за намаляване на FSH с увеличаването на E2 и с развитието на цикъла. E2 участва в подхранването на различни тъкани в тялото, включително помага за удебеляване на ендометриума, готов за по-късно имплантиране на ембрион. Също така участва в разреждането и производството на цервикална слуз преди овулация.
 • LH – е лутеинизиращ хормон и той участва основно в задействането на овулацията, а също и в развитието на жълтото тяло, което е отговорно за освобождаването на по-голямата част от прогестерона, след като овулацията е настъпила.
 • Пролактин – Хормон, който може да покаже свръхактивност на хипофизната жлеза – жлезата, която контролира повечето хормонално производство, освобождаване и активност. Изследването му е важно, защото високите му нива могат да попречат на овулацията и зачеването като цяло.
 • Тестостерон – това се тества по различни причини и е добър индикатор за възможен надбъбречен дефицит или умора. Също така е свързано със сексуалната възбуда и нивата на либидото.
 • AMH – е антимюлеров хормон. Може да покаже активността и запасите от яйцеклетки във вашите яйчници. Възможно е да има връзка с нивата на витамин D (според някои проучвания) и е най-добре да се тества два пъти годишно, тъй като може да варира. Едно клинично изпитване показа, че тестването на AMH е най-добро във фоликулната фаза, тъй като показанията са по-високи по това време от цикъла. Все още може да настъпи бременност, дори когато нивата са ниски.

Хормонален кръвен тест 2 – трябва да се направи 5-7 дни СЛЕД овулацията .

Тогава се прави изследване и за:

 • Прогестерон (P4) – Прогестеронът е много важен хормон с голяма роля за вашето плодовито здраве. Това е нещо, което често се пренебрегва от западната медицина, поради увеличаването на употребата на добавки със синтетичен прогестерон.

 

Важна забележка: Времето за всички тези хормонални тестове е от решаващо значение. Всеки тест, направен извън предложената времева рамка, не може да бъде достатъчно анализиран и може да ви даде неправилни показания. Моля, уверете се, че пускате изследвания в правилните дни. Този хормонален профил трябва да се повтаря на всеки 6 месеца, а ко се правят опити за зачеване, може и по-често.

 

 

Номер 3 – Пълен панел на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е добре известна със значението си за плодовитостта, зачеването и бременността. Много лекари пренебрегват аспектите на панела за тестване на щитовидната жлеза, затова ви насърчавам да тестувате пълния профил, както е посочено по-долу. Този тест ще покаже колко балансирана е щитовидната ви жлеза и как тялото ви произвежда енергия, която е жизненоважна за бременността. Той също така ще ви каже дали има имунно смущение, което също може да повлияе на бременността.

Този единичен кръвен тест може да се извърши по всяко време на вашия цикъл, за да се изследват следните 7 аспекта:

 • TSH – може да бъде първоначален индикатор, който показва, че щитовидната жлеза се бори. Повечето лични лекари проверяват само това и не правят другите тестове в този панел. Често се случва TSH да е в норма, но при останалите стойности да има дисбаланс.
 • Свободен Т3 – е активната форма на хормона на щитовидната жлеза, който тялото ви използва, за да произвежда протеини и енергия.
 • Свободен Т4 – е неактивна форма на хормона на щитовидната жлеза, която щитовидната жлеза превръща в Т3, за да може тялото ви да го използва.
 • Реверсивен T3 – показва дали има проблем при конвертирането на T4 в T3.
 • Anti-Thyroglobulin – антитяло, което разкрива дали има имунен дисбаланс
 • Антитиреоидна пероксидаза – също антитяло, което показва дали има имунен дисбаланс

Тироидните антитела могат да отразяват метаболитни нередности и хипотиреоидизъм, дори когато нивата на TSH и T4 изглеждат нормални. Нивата на тиреоидните антитела могат да се повишат в отговор на травма, дисбиоза, възпаление (включително тиреоидит) или прогресивна дегенерация на щитовидната жлеза. Този панел от изследвания трябва да се повтаря веднъж годишно, ако резултатът е нормален, и по-често, ако резултатът е не е в норма.

 

Номер 4 – Хранителен профил

Това, което ще споделя тук, е само върхът на айсберга, когато става въпрос за тестване на хранителни вещества. Следващият панел е най-основните тестове, които трябва да завършите, за да сте сигурни, че нивата на хранителни вещества са достатъчни, за да износите здрав плод. Преди да решите да приемате добавки, моля, консултирайте със специалист. Някои добавки могат да създадат сериозни и постоянни здравословни проблеми, които са необратими, когато се приемат в ситуации, в които не са необходими. Един пример е витамин В6, който причинява трайно увреждане на нервите, ако се предозира за продължителни периоди от време.

 

Следните тестове трябва да бъдат изпълнени като минимум:

 • Витамин B6 – е витамин, който участва в много аспекти на метаболизма на хранителните вещества и помага за създаването на протеини, кръвни клетки и много други важни съединения. Важен е и за имунната система и стабилните хормонални нива. Също така е много важна роля по време на бременност.
 • Витамин B12 – е жизненоважно хранително вещество за мозъчната и нервната функция, както и участва в производството на червени кръвни клетки. Често причината за недостиг на този витамин е нерационалното хранене, както и някои безмесни диети.
 • Фолиевата киселина – е витамин В и участва в производството на кръв и развитието на невралната тръба по време на бременност, като също така има и редица други важни участия в тялото. Фолатът често се нарича фолиева киселина, която е синтетичната форма на фолат. Фолиевата киселина трябва да се избягва в добавките и вместо това трябва да се приема естествената форма на фолат.
 • Витамин D – е мастноразтворим стероид и е отговорен за повишаване на усвояването на калций, желязо, фосфат и цинк. Витамин D се произвежда в кожата чрез излагане на слънчева светлина, което създава реакция със съществуващия холестерол за производството на Vit.D. Магнезият също е жизненоважен за активирането на витамин D, така че се уверете, че получавате достатъчно количество магнезий за деня.
 • Цинк – той е много важен за развитието и имунната система и трябва да бъде в добри нива преди, по време и след бременността.
 • Феритинът е специален протеин, който съхранява желязото. Ако той е нисък,  това означава, че в тялото на жената има дефицит на желязо и трябва да се проведат допълнителни изследвания.
 • Селен – принадлежи към категорията антиоксиданти и участва в различни функции на организма. Едно ключово участие е в трансформирането на хормоните на щитовидната жлеза, което го прави полезен в някои случаи на лечение на Хашимото (автоимунно заболяване на щитовидната жлеза).

Ако някоя от тези области не е балансирана, трябва да се направят промени в диетата, за да се коригират тези нива и може да се наложи да се обмисли добавяне в зависимост от вашето индивидуално здравословно състояние. Винаги препоръчвам да вземате тези решения с помощта на медицински специалист, който може безопасно да ви напътства.

Този панел от изследвания трябва да се повтаря на всеки 6 месеца.

 

Номер 5 – Здравен профил на надбъбречните жлези

Това са изследвания за кортизол и DHEA. Тези тестове ще покажат колко добре работят вашите надбъбречни жлези. Те също така ще разкрият дали тялото ви показва признаци на стрес, на които може да се наложи да се обърне внимание.

Надбъбречните жлези са малки жлези, които се намират върху бъбреците ви. Те участват в производството на различни хормони и също имат връзка с щитовидната жлеза. Ако надбъбречните жлези са уморени и недостатъчно активни поради стрес или дългосрочно физическо или емоционално изтощение, това може да затрудни зачеването, докато лечението не реши проблема. Тези изследвания  трябва да се повтарят веднъж годишно, ако човек е здрав, или по-често, ако има някакво нарушение в здравето на надбъбречните жлези.

 

НИВО 2  –ЕХОГРАФИЯ ЗА БРОЕНЕ НА АНТРАЛНИ ФОЛИКУЛИ

Това е ехогравско изследване, чрез което се преброява колко фоликули има всеки яйчник в текущия цикъл. Това е трансвагинална ултразвуково сканиране и обикновено може да бъде завършено в рамките на 15-30 минути. В идеалния случай трябва да се извърши през втората половина на вашия цикъл около 6-8 дни след овулацията, тъй като този етап от цикъла предоставя най-много информация.

Има 4 полезни области, които сканирането може да оцени за вашето състояние:

 1. Брой на фоликулите – за да видите колко фоликули имате във всеки яйчник през този месец. Според моя опит това е много по-надежден начин за оценка на плодовитостта и овариалната активност и резерв в сравнение с измерването на AMH. На много жени се казва да проверят своя AMH, но това изглежда ненадеждно при даването на ясна индикация за яйчников резерв. Сканирането ви позволява действително да видите колко фоликули произвежда вашето тяло във всеки цикъл, който сканирате. Всеки фоликул трябва да съдържа поне 1 яйце. Сканирането обаче не може да ви каже какво е здравословното състояние на яйцеклетките, както и AMH също не може да направи това.
 2. Здравето на вашите яйчници също може да бъде оценено с помощта на това сканиране. Яйчниците ще бъдат измерени по размер и ще бъдат проверени за всякакви аномалии като кисти например.
 3. Овулация – може да се потвърди, ако ехографията се направи 6-8 дни след като смятате, че сте овулирали. Сканирането може да покаже жълтото тяло – останалото тяло от фоликула, който се е разкъсал и е освободил яйцеклетка. Това е най-добрият метод за потвърждаване на овулацията.
 4. Здравето на вашата утроба – може да бъде оценено, включително колко добре е удебелен ендометриумът и дали е достатъчно дебел за имплантиране.

Това изследване може да се извършва толкова пъти в годината, колкото искате. Ако всичко е наред, тогава 2 ехографии средно на година са напълно достатъчни за да следите броя на фоликулите си.

 

НИВО 3 – ЗДРАВЕ НА ФАЛОПИЕВИТЕ ТРЪБИ

Проверката на здравето на вашите фалопиеви тръби е важна, ако искате да заченете по естествен път. Този тип тест ви позволява да откриете дали вашите тръби са „патентирани“ (отворени). Ако те не са открити, това означава, че може да има намаление на способността ви да забременеете по естествен път. Начинът да проверите това е с хистеросалпингография (HSG). Това представлява рентгеново изследване, чрез вкарване на контрастна течност във фалопиевите тръби и след това чрез рентгенова снимка се вижда дали течността преминава през целия път до коремната кухина. Ако е така, това означава, че вашите тръби са отворени. Има алтернативен вариант, който не използва рентгенови лъчи и това се нарича HyCoSy или тест за проходимост на тръбите. Това използва физиологичен разтвор (солена вода) и ултразвук, което е по-здравословен вариант.

НИВО 4 – НАРУШЕНИЯ В СЪСИРВАНЕТО НА КРЪВТА

Вашият лекар може да поиска такова изследване, за да се увери, че нямате никакъв проблем със съсирването. Това обикновено се има предвид, когато някой е имал един или повече спонтанни аборта. Нарушенията на съсирването могат да причинят проблеми с имплантирането, а също така могат да засегнат ранните седмици на бременността и да спрат правилното хранене на плода. Ниска доза аспирин често се дава като превантивна мярка, но в класическата китайска медицина има указания да внимаваме с разредителите на кръвта в ранните дни на бременността. Вместо това аз препоръчвам тази област да бъде надлежно изследвана и тествана и след това да се вземат лекарства само ако е абсолютно необходимо.  Ако има нарушение на съсирването, тогава се използват лекарства.


НИВО 5  – ГЕНЕТИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ 

Това е много по-задълбочено ниво на тестване. Най-често се назначава, ако всичко останало изглежда наред, но все още не настъпва бременност, или при повтарящи се спонтанни аборт. Има голям набор от генетични тестове, които можете да направите, за да се изясни дали има генетичен проблем, който ви създава проблеми.Като пример, има тестове, които проверяват вашия индивидуален хромозомен състав, наречен кариотип. Тези изследвания се правят както при жените, така и при техните половинки.
 • Хромозомно изследване – е друга възможност и обикновено се нарича PGD или PGS. Може да се извърши по време на IVF (инвитро), за да се оцени здравето на ембрионите и да се гарантира, че са генетично здрави. Клиниките се различават в мненията си за този вид тестуване. Някои са съгласни с това, а други са против.
 • MTHFR – това е един от най-честите тестове за установяване дали имате генна аномалия, която е свързана със способността ви да трансформирате фолиевата киселина в използваема форма. Изследването също така е показателно за това дали сте генетично предразположени към развитие на нарушения на съсирването, което също може да е проблем по време на бременност. Като обща предпазна мярка за всеки, който се опитва да забременее, в случай че имате проблем с MTHFR, можете да избягвате използването на добавка на фолиева киселина. Вместо това използвайте продукт с метилиран фолат, който се усвоява правилно и лесно от тялото.

НИВО 6 – ИМУНОЛОГИЧНО ТЕСТВАНЕ

Както при генетичното изследване, имунологията също е голяма и сложна област. Има много различни изследвания, които са показателни за състоянието на имунната система. Поради високите цени на този вид изследвания обаче,  много двойки ги избягват до момента, в който не са крайно належащи. Ако не сте заченали след 2+ години опити или сте имали повтарящи се спонтанни аборти, тогава си струва да обмислите консултация с имунолог. Възможно е да има имунно смущение, което да създава проблеми при зачеването или бременността.

НИВО 7 – ДРУГО

Има различни други проблеми, които могат да нарушат шансовете ви за имплантиране и здравословна бременност, като например:

 • Фиброиди
 • PCOS (синдром на поликистозни яйчници)
 • ендометриоза
 • кисти
 • полипи

Ако имаш въпроси, чийто отговори не намираш в статията, пиши ми ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *