Каква е връзката между ИТМ и плодовитостта

Каква е връзката между ИТМ и плодовитостта?

Плодовитостта е сложен процес, повлиян от множество фактори, един от които е индексът на телесна маса (ИТМ) и неговото въздействие върху репродуктивния капацитет на жените (и мъжете).

 

Какво е ИТМ?

ИТМ (индекс на телесна маса) е мярка, която свързва теглото на човек с неговия ръст, предоставяйки обща индикация дали човек е с поднормено тегло, нормално тегло, наднормено тегло или със затлъстяване. Въпреки че е полезен инструмент, важно е да запомните, че той не отчита съотношението на мускулната маса и мазнините в тялото.

 

Ролята на мазнините в образуването на естроген

Телесните мазнини играят решаваща роля в производството на хормони, особено естроген . Естрогенът е женски полов хормон, произвеждан основно в яйчниците, но също така в по-малка степен в надбъбречните жлези и мастната тъкан (мазнините). Мастната тъкан има способността да превръща прекурсорните хормони в активни естрогени чрез процес, наречен ароматизация. Следователно количеството телесни мазнини може пряко да повлияе на нивата на естроген в тялото .

Адекватният баланс на естроген е от съществено значение за правилното функциониране на хормоналната ос, която регулира овулацията. Тази ос, известна като оста хипоталамус-хипофиза-яйчници , координира производството и освобождаването на хормони, които предизвикват овулация и подготвят матката за евентуална бременност. Ако има твърде много или твърде малко естроген поради изключително висок или нисък ИТМ, тази ос може да се дисбалансира, което да повлияе на редовността и качеството на овулацията.

 

Ниското тегло и влиянието му върху плодовитостта

 

Нисък ИТМ, който обикновено се счита под 18,5, може да показва недохранване, недостатъчен прием на калории или лоша диета. Това състояние може да доведе до редица проблеми, свързани с плодовитостта:

  • Менструални нередности: Жените с ниско тегло често страдат от нередовен менструален цикъл или пълна липса на менструация (аменорея). Това е така, защото тялото възприема недохранването като сигнал, че не е подходящото време за възпроизводство и следователно потиска овулацията.
  • Качество на яйцеклетките: Дори ако настъпи овулация, ниското тегло може да повлияе на качеството на яйцеклетките, намалявайки в пъти шансовете за зачеване.
  • Яйчникови резерви: Продължителният нисък ИТМ може да повлияе на количеството и качеството на яйчниковите резерви, което може да ускори изчерпването на наличните яйцеклетки.

 

Висок ИТМ и плодовитост

 

От друга страна, високият ИТМ, особено в диапазона на затлъстяването (ИТМ над 30), също може да представлява голямо предизвикателство за плодовитостта.

Излишните телесни мазнини могат да доведат до:

  • Хормонален дисбаланс: Излишните телесни мазнини могат да попречат на производството на хормони, което води до дисбаланс в нивата на естроген и прогестерон. Това може да доведе до по-рядка овулация или пълна липса на овулация.
  • Инсулинова резистентност: Затлъстяването често се свързва с инсулинова резистентност, което може да доведе до синдром на поликистозни яйчници (PCOS), често срещана причина за безплодие при жените.
  • Качество на яйцеклетките: Подобно на ниския ИТМ, високият ИТМ може да повлияе на качеството на яйцеклетките, намалявайки шансовете за успешна бременност.

 

Балансът е от ключово значение в репродуктивните способностите на жените

Поддържането на ИТМ в рамките на здравословен диапазон е от съществено значение за оптимизиране на плодовитостта. Както поднорменото, така и наднорменото тегло са причини, затрудняващи зачеването. Ние – Деси Костова-онлайн акушерка и екипът й, разбираме колко е важно да обърнем внимание на всички аспекти, свързани с плодовитостта. И сме тук, за да напътстваме и подкрепяме жените по пътя им към майчинството, предлагайки персонализирани консултации и лечения, базирани на най-новите холистични постижения в света. По пътя към зачеването всеки детайл има значение, а ИТМ е фактор, който не бива да се пренебрегва.

 

Ако имате въпроси свързани със вашия индекс на телесна маса, не се колебайте да ни пишете в Месинджър.

Ако все още не сте изчислили своя ИТМ, можете да го направите напълно безплатно ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *