Йодна решетка – забравен лечебен метод

Йодна решетка – забравен лечебен метод

Йодна решетка

Във всяко семейство има йоден разтвор. Обикновено се използва за порязвания и рани. В началото на 19 век лекарите научават, че този разтвор действа като мощно противовъзпалително средство.

Йодната мрежа върху кожата е доказан метод в борбата срещу много заболявания. Въпреки това, за да не си навредите, като използвате този лечебен концентрат, трябва да помислите как правилно да използвате йод. Йодът като химичен микроелемент е необходим на организма за нормализиране на биологичните процеси. Благодарение на него щитовидната жлеза функционира гладко и без прекъсване, а метаболитните процеси остават нормални. По този начин йодсъдържащите хормони допринасят за дейността на нервната система, нормалното функциониране на храносмилателните и ендокринните жлези. При недостиг на йод могат да се появят различни симптоми, показващи латентна или явна патология.

 

Каква е ефективността на йодната решетка, нанесена върху определени участъци от кожата?

Йодната течност, когато се прилага върху кожата, предизвиква активен приток на кръв към определени области от нея. С други думи, йодната мрежа засилва локалното кръвообращение и появата на рефлекторна вегетативна реакция. Например, рисунка с йод на гърба по време на бронхит ще увеличи кръвоснабдяването на дихателните органи поради дразнене на нервните корени. В резултат на това ще има повишаване на кашличния рефлекс, подобряване на образуването на слуз и по-добро отделяне на храчки.

 

Какъв е механизмът на действие на йодната решетка?

Освен, че дезинфекцира и е страхотно средство срещу бактериите, които навлизат в организма през порите на кожата, йодът има дразнещо действие. Следователно, в областта на приложението му се стимулират кожните рецептори, разширяват се кръвоносните съдове и се увеличава притока на кръв. В резултат на активираното кръвообращение, настъпва по-бърз и по-добър транспорт на метаболитните продукти, както и повече имунни клетки за борба с болестния процес. Всичко това води до облекчаване на болката, възпалението и отока. Приложението под формата на решетка осигурява равномерно разпределение и абсорбция на йода от кожата.

Как се прилага йодната решетка?

Йодната решетка се прилага директно върху кожата с помощта на клечки за уши или обикновена клечка, на върха, на която е увит малко памук – потопете в 5 % йодна тинктура и нарисувайте върху кожата решетка от хоризонтални и вертикални линии, между които да останат „клетки” с големина около 1см. Не повтаряйте линиите!

Йодната решетка може да ни насочи към наличие на йоден дефицит!

Според статистиката, почти 1/3 от населението на света страда от недостиг на йод в организма, което причинява нарушение във функцията на щитовидната жлеза, а при бременни може да бъде причина за раждане на плод с нарушено развитие. Според някои привърженици на метода на йодната решетка, за да определите дали тялото Ви получава нужните количества йод с храната, без да се налага да правите специални изследвания, може да приложите следното: Нарисувайте йодна решетка върху вътрешната част на бедрата. Ако след три часа няма и следа от решетката, вероятно страдате от йоден дефицит. Ако следите от йод остават видими в продължение на 6-8 часа, най-вероятно имате лек недостиг на йод, който лесно би могъл да се преодолее с включването в диетата на повече морски риби, морски дарове, водорасли и други храни, богати на йод. При напълно здрави хора, които не страдат от липса на йод, следите от йодната решетка трябва да останат видими няколко дни.

Йодната решетка изисква определени познания, правилни манипулации и предпазливост. Важно е да се вземат предвид общите правила за външна употреба на йод:
– кожата трябва да е суха и чиста;
– по-добре е да рисувате с памучен тампон без натиск върху кожата, а оптималният размер на страната на квадрата трябва да бъде около 1 см;
– неприемливо е да се използва йод върху засегнатите области, отворени рани и лигавици, а също така е забранено да се прави йодна решетка върху сърцето и областта на щитовидната жлеза.

 

Йодната решетка има противопоказания:

Йодната мрежа не се препоръчва за деца под 3 години.

Преди първата употреба е важно да направите прост тест за алергична реакция. От вътрешната страна на китката трябва да държите лента с йоден разтвор. Ако не получите зачервяване, изгаряне или обрив в рамките на половин час, тогава лекарството може да се използва.
Повишената телесна температура е абсолютно противопоказание за употребата на йод.
Бременността е противопоказание за лечение с йодна мрежа, тъй като този метод може да предизвика внезапен скок в нивата на йод в кръвта и да увеличи риска от усложнения.
Не се препоръчва прилагането на йодна мрежа върху мястото на инжектиране на противогрипната ваксина. Така че, йодът взаимодейства с вещество, чиито последствия е трудно да се предвидят.

Направете вашата йодна решетка и ни изпратете снимка, ако имате нужда от подкрепа в процеса. Можете да си запишете час като се свържете с нас на месинджър на страницата “Код Жена”.

 

Разгледайте курса “Академия Луна”. По време на обучението ще научите още десетки подобни домашни рецепти, чрез които ще повишите здравето и красотата си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *