Танцът на хормоните

Танцът на хормоните – кои хормони, в кои часове са активни и как да планираме деня си според нашите хормони

 

 СУТРИНИ НА ЧУДЕСАТА

 

 • Ставайки около 5:00 часа сутринта се произвежда хормонът на щастието СЕРОТОНИН.

 

 •  В 6:00 часа нивото на хормона КОРТИЗОЛ се повишава – хормонът, който подготвя тялото ви за активно бодърстване! В тези часове логиката  е включена максимално. Време е да запишете плановете си за деня и да вземете решения, които ще се осъществяват. Пийте по 500 мл. вода сутрин и правете физически упражнения, така хормоните на СТРЕСА намаляват!

 

 •  В 7:00 часа тялото ни престава да се произвежда МЕЛАТОНИН.
  Мелатонинът е един от най-мощните хормони, естествено лекуващи тялото ни, най-мощният катализатор на детоксикационните процеси, протичащи в организма. Той оказва ефект върху нивата на увреждащите свободни радикали, процесите на стареене, здравето на очите, щитовидната жлеза и половите хормони. Мелатонинът играе ролята на регулатор на растежния хормон, който от своя страна е най-силният анти-ейджинг и метаболитен хормон. Подпомага метаболизма и здравословното балансиране на теглото, посредством работата на растежния хормон и щитовидните хормони.

 

 • Aко целите постигане на здравословно тегло, първото и най-важно условие е да си осигурите пълноценен сън. Да спите след 7:00 часа няма смисъл, защото стойността на по-нататъшния сън = 0, което означава, че е пълна загуба на време.

 

 •  В 8:00 часа  на арената са ПОЛОВИТЕ ХОРМОНИ. Те са стероидни  хормони, които формират нашата мускулна рамка. Това е идеалното време за тренировка, джогинг, фитнес и спорт.

 

 • 10:00-14:00 часа е пик на DHEA. Dehydroepiandrosterone – неврохормон, отговорен за паметта, вниманието и запаметяването. Най-доброто време за умствена дейност.

 

 • Между 14 00-16:00 – усещайки остра сънливост по това време, не се отричайте от удоволствието да спите 20 минути! Това е върхът на ХОРМОНА НА РАСТЕЖА – хормон на красотата и вечната младост. И за предпочитане след този сън да се загрее, защото хормонът на растежа е отговорен за количеството мускулна тъкан.

 

 • Между 17:00 от 19:00  започва да намалява КОРТИЗОЛА. Вземането на важни решения си струва да се отмени. Спортът е противопоказан, тъй като след 19:00 храненето на мускулите ще е затруднено.

 

 • В 21:00 – започва да се произвежда МЕЛАТОНИН. Намалявайки телесната температура, на нас ни се иска да получим топлина и грижи от близките си. Най-доброто време за семейно общуване!

 

 • Към 22:00 часа  хипофизната жлеза отделя опиоидни хормони с наркотичен ефект – това са ЕНДОРФИНИ-те. За спящите по това време, сънят ще бъде придружен от най-приятните усещания. Дневният стрес е зад вас, организмът е готов за рестарт. Сънят от 22:00 до 4:00 е максимално ценен. Липсата на сън в този период от време е фатална.

 

 • В 2:00 – започва времето на ХОРМОН НА РАСТЕЖА (HGH) – хормон на красотата и вечната младост.Благодарение на него децата „летят насън“, а възрастните остават млади, красиви, със здрави кости и здрави мускули!

 

 

Разгледайте курса:

 

1 коментар.

 1. Вече се съобразявам с този танц. Някои от навиците ми са били правилни, но при мен се е получило без да искам.
  Благодаря, Деси!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *