Какво говорят вашите гъбични инфекции за хормоните ви

Ако сте жена, най-вероятно вече се досещате за какво ще си говорим в тази статия.  Повечето от нас поне един път в живота им се е случвало да имат гъбични инфекции, а за съжаление при много дами това дори е хроничен проблем, с който се борят от години.

 

Какво представляват гъбичните инфекции?

Вагините при жените съдържат баланс от полезни бактерии и дрожди по всяко време. И когато дрождите започнат да пренаселяват и да се разрастват, се появява и гъбична инфекция.

Някои от основните симптоми включват:

 • Сърбеж на влагалището

 • Зачервяване и подуване на влагалището

 • Парене или дразнене по време на секс

 • Вагинален секрет, който може да бъде гъст или подобен по консистенция на извара

 

Хормони и гъбични инфекции

Една от причините за появата на гъбични инфекции при жените е, че тя може да произвежда твърде много естроген в тялото си. Всъщност естрогеновата доминация е една от основните причини за хронични гъбични инфекции. Това може да се дължи на прием на хормонални противозачатъчни (като хапчета), бременност или хормонална заместителна терапия. Причината, поради която излишният естроген в тялото играе толкова голяма роля в допринасянето за гъбични инфекции е, че естрогенът контролира нивата на гликоген във влагалището. И така, колкото повече естроген в тялото се произвежда, толкова повече той ще подхранва производството на дрожди и свръхрастеж.

Някои от водещите причини за излишък на естроген при жената са излагането на ксеноестрогени, наднорменото тегло, надбъбречния дисбаланс и лошата диета.

Ксеноестрогените са химикали в нашата среда, които имитират ефектите на естрогена в тялото. Един от основните начини, по които сме изложени на ксеноестрогени в нашата околна среда, е чрез нагряване на пластмасови опаковки, кутии, тапери, съдържащи храна в микровълнова фурна, или само чрез съхраняване на топла/гореща храна в пластмасови кутии.

Разгледайте курса “Микропластмаса детокс”

Носенето на излишни килограми по тялото ни също може да допринесе за излишък на естроген. Тъй като естрогенът се произвежда частично в нашата мастна тъкан (в допълнение към нашите яйчници), тези от нас, които носят повече тегло, може също несъзнателно да произвеждат повече естроген.

Друга причина за хронични гъбични инфекции?

Стрес и надбъбречен дисбаланс.  Когато сте подложени на стрес за определен период от време, тялото ви започва да пренасочва производството си, за да произвежда повече прогестерон, за да произвежда повече кортизол, и потози начин да ви помогне да се справите с целия този стрес.  Това, което се случва тогава е, че се произвежда по-малко прогестерон в тялото. По-ниските нива на прогестерон  не са в състояние да балансират силните ефекти на естрогена в тялото и вие оставате с състояние на доминантност на естроген и симптомите, свързани с него. Гъбичните инфекции са само един от симптомите.

Лошата диета също може да допринесе за излишък на естроген, както и за гъбични инфекции. Черният дроб е органът, който метаболизира и разгражда естрогена. След това се прехвърля в червата, за да изведе този използван естроген от тялото. Лошата диета може да наруши процеса на правилното метаболизиране на естрогена в черния дроб. Освен това, той допринася за това естрогенът да не се елиминира правилно и бързо от тялото. Когато една жена има запек, естрогенът, който трябва да бъде отстранен при движението на червата, в крайна сметка ще бъде върнат обратно от тялото и върнат обратно в циркулацията в тялото. Диетите с ниско съдържание на фибри, с високо съдържание на животински продукти, с ниско съдържание на пресни зеленчуци и плодове допринасят за излишен естроген.

 

Гъбични инфекции и плодовитост

Един от въпросите, които винаги задавам на жените, които имат проблеми с плодовитостта, е дали имат анамнеза за гъбични инфекции. След всичко, което току-що изброих по-горе, вероятно можете да познаете защо! Това е огромна индикация за възможен излишък на естроген и трябва да се обърне внимание на този проблем.

 

7 проблема, които цикълът ти се опитва да покаже | Cosmopolitan

 

Други причини за гъбични инфекции

 • Ако подозирате или знаете, че имате проблеми с щитовидната жлеза, това също може да е друга причина за хронични гъбични инфекции. Защо? Ако имате твърде много естроген в тялото си, това може да доведе до блокиране на правилното функциониране на щитовидната жлеза и да доведе до забавяне на функциите на щитовидната жлеза. Ако имате хронични гъбични инфекции със симптоми на понижена функция на щитовидната жлеза (като загуба на коса, наддаване на тегло, ниска енергия, усещане за студ и депресия), не забравяйте да помолите Вашия лекар да Ви направи пълни изследвания на щитовидната жлеза.
 • Антибиотиците са друга голяма причина за появата на гъбични инфекции при жените. Антибиотиците убиват всички бактерии в храносмилателния тракт, както добрите, така и лошите. И така, какво се случва, когато всички бактерии бъдат убити? Балансът между бактериите и дрождите се накланя в полза на дрождите и възниква свръхпопулацията на дрожди. За много жени хроничните инфекции на пикочните пътища вървят ръка за ръка с хроничните гъбични инфекции, тъй като антибиотиците се използват за лечение на хронични инфекции на пикочните пътища.
 • Токсичността с тежки метали е друга основна причина за възможни хормонални дисбаланси, водещи до гъбични инфекции. При живачна токсичност, по-специално, надбъбречните или щитовидните смущения от тази токсичност могат да доведат до свръхрастеж на дрожди.
 • Хората с диабет (високата кръвна захар подхранва дрождите) и понижената имунна система също могат да нарушат приятелския баланс между бактерии и дрожди, което може да причини повече гъбични инфекции.
 • Освен това, тъй като по време на бременност в тялото се произвеждат по-високи нива на естроген, това прави бременните жени много по-податливи на гъбични инфекции.

 

Тестване

За да потвърдите наличието на дрожди, препоръчвам да отидете при вашия гинеколог или натуропат, за да вземете вагинален тампон. Има някои други вагинални инфекции, които могат да се маскират като гъбична инфекция, така че е важно първо да се установи проблемът, преди да продължите с какъвто и да е вид лечение.

Ако страдате от хронични гъбични инфекции, бих препоръчала да замислите по-задълбочено за някои тестове, за да видите дали наистина хормонален дисбаланс е в основата. Ето четири теста, които препоръчвам:

 • DUTCH COMPLETE – това е изключително изчерпателен хормонален тест, който разглежда вашите полови хормони (включително 3 вида естрогени!) и надбъбречните хормони (вашите хормони на стреса), за да се види дали дисбаланс в някой от тях може да е причина за проблем. Това представлява тест лента за урина или комбиниран тест с урина + изследване на слюнка.

 • Тест за кортизола в надбъбречните жлези. Този тест ще установи как се справят вашите надбъбречни жлези в отговор на стрес. Дали са в претоварване или по същество са изтощени? И двете могат да допринесат за хормонален дисбаланс и хронични гъбични инфекции. Този тест е включен в DUTCH COMPLETE, така че не е необходимо да го правите самостоятелно, ако имате намерение да правите първия тест. Сам по себе си, той е колекция от проби от слюнка за период от 24 часа и е супер лесен за изпълнение.

 • Панел за щитовидна жлеза – Помолете вашия лекуващ лекар да ви направи панел за щитовидна жлеза. Панелът трябва да включва най-малко TSH, свободен Т4, свободен Т3 и антитела на щитовидната жлеза, а ако има възможност и необходимост по-разширени изследвания.

 • Тест за токсичност на тежки метали – в някои  лаборатории правят този тест чрез проба от вашата коса.

Естествени лечения за гъбични инфекции

За съжаление повечето лекари използват  хормонални препарати, които съдържат парабени. Така че, ако търсите алтернатива, започнете с предложенията по-долу:

 • Намерете основната причина, защото ко излишъкът от естроген е това, което предизвиква вашите гъбични инфекции, те ще продължат да се връщат, освен ако този хормонален дисбаланс не бъде коригиран.

 • Пробиотици: Доказано е, че Lactobacillus инхибира производството на дрожди и производството на биофилм. Пробиотиците могат да бъдат чудесен начин за въвеждане, подпомагане на здравословния растеж на вашия микробиом и изместване на баланса от свръхрастеж на дрожди. Ако желаеш да си набавиш качествени пробиотици, натисни ТУК!

 • Диета: Избягвайте захарта, алкохола и рафинираните въглехидрати. Яжте много пресни зеленчуци и преминете към пълноценна растителна диета като цяло.

 • Вагинални супозитории: Свещичките с борна киселина убиват дрождите и могат да помогнат за възстановяване на баланса на вагиналното PH.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *