Какво е фоликулометрия и защо се прави?

Какво е фоликулометрия и защо се прави?

Фоликулометрия е метод на изследване при жените, който се прави с цел проследяване на растежа на фоликулите в яйчника и  с цел проследяване как и дали настъпва овулация. Изследването се прави както при опити за инвитро, така и при опити за естествено зачеване.

 

Фоликулогенезата при здрави жени е процес, който е постепенен и протича под действието на фоликулостимулиращия хормон на хипофизата.

Растежът на фоликулите се задейства в началото на менструалния цикъл. На 8-10-ия ден (с ясен 28 – дневен цикъл) доминиращият фоликул вече се освобождава и той вече достига размер 12-15 мм. През следващите няколко дни той продължава да расте до размер 18-25 мм. Тогава настъпва овулация. По време на овулацията фоликуларната течност се излива в коремната кухина и се натрупва във вдлъбнатината зад шийката на матката. На мястото на спукания фоликул се образува жълто тяло.

Тъй като има няколко етапа на фоликулогенеза, за да проследите целия процес, трябва да направите няколко ултразвука по време на изследването фоликуломертия.

Аз назначавам първия ултразвук на 8-10-ия ден от цикъла, но това е при условие, че цикълът е 28 дни. Ако е по-кратък, например 21 дни, ултразвукът трябва да се направи по-рано, на 6-8-и ден. Ако цикълът е дълъг, например 36 дни, тогава първият ултразвук няма смисъл да се прави преди 10-12-и ден.

При този първи ултразвук, лекаря трябва да види доминиращия фоликул. Той ще бъде наблюдаван и в бъдеще.
Следващите ултразвуци трябва да се правят през 2 дни, докато се диагностицира овулацията – тоест, докато доминиращият фоликул изчезне и течността се появи в задното пространство.

Успоредно с оценката на фоликулите, състоянието на ендометриума трябва да бъде оценено – как се променя в зависимост от промените, настъпващи в яйчника. Ендометриумът по време на овулаторния период трябва да се уголеми до 10-12 мм.

 

Защо не е хубаво да се пропуска ултразвук при фоликулометрия?

Да предположим, че сте направили първия ултразвук и сте видели доминиращ фоликул. Но след това следващият ултразвук е бил направен след 4-5 дни. Фоликулът вече го няма и на негово място се е появило жълто тяло. Дори такава картина не гарантира, че сте овулирали. Имате нужда от няколко последователни ултразвука с интервал от 2 дни. Само в този случай диагнозата ще бъде правилна.

Колко ултразвука ще трябва да се направят – зависи от това колко точно е изчислена датата на първия ултразвук. Ако цикълът е дълъг и ултразвукът е започнал да се прави на 8-ия ден, ще трябва да платите за 2-3 допълнителни изследвания. А ако е неправилна датата на първия ултразвук при кратък цикъл, можете напълно да пропуснете овулацията.

 

ТУК можете напълно безплатно да получавате още интересна информация на теми като зачеване и бременност.

Разгледайте програма “Две чертички” ТУК.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *