Естествени методи за укрепване на имунитетa през зимата

Как по естествен начин да укрепим своя имунитет?

Има доста хора, които са някак си са забравили, че природата ни е дала чудесни билки и храни, с които можем да се лекуваме и да поддържаме своя имунитет в добра форма. Те залагат на противогрипни и противовирусни ваксини, антибиотици, прахчета за настинки и всякакви имуностимуланти, отвъд естественото лечение. Разбира се, всеки има има право на личен избор. Ето моите най-добри съвети за естествено укрепване на имунната система  в сезона на настинки и грипове:

 

Добавете допълнителни витамини за имунитет като витамин D3 и витамин C, особено през зимните месеци.

Витамин D3 играе съществена роля в регулирането на човешкия имунитет. Той помага на тялото ви да произвежда над 200 антимикробни пептида. Какви са тези петиди, ще попитате? Те са част от нашата имунна система, за която е доказано, че се бори с бактерии, вируси, гъбички и ракови клетки. Освен това, витамин Д е безопасен за деца, бременни жени и възрастни хора.

Проучване от 2009 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, установява, че когато децата получават 1200 IU дневно витамин D3, те са с 58% по-малко склонни да хванат грип, отколкото техните съученици. Това не е ли чудесно!

Препоръчвам да тествате нивото си на витамин D3 и след това въз основа на резултатите може да се даде препоръка за това каква доза от витамина трябва да приемате. За повечето хора оптималното ниво е между 50-75 ng/mL. Безопасната минимална доза за повечето хора е 2000 IU дневно. За витамин С препоръчвам допълнителни 1-2 грама дневно.

 

Яжте храни, богати на пробиотици.

Някои примери включват ябълков оцет, мисо, темпе, сушени маслини в саламура, комбуча, кисело зеле,туршии, натурално кисело мляко и кокосов кефир. Ако не можете да ядете храни, богати на пробиотици, помислете за прием на добавка. Пробиотиците вече не се изписват само за стомашни проблеми, или като добавка към антибиотично лечение! Хората стават все по-наясно каква роля имат те върху цялостния имунитет!

 

Огромните 60-70% от нашия имунитет се намират в червата!

Проучванията показват, че пробиотиците или „добрите“ бактерии в храносмилателния ни тракт могат да помогнат за комуникацията с частта от нашата имунна система, разположена в червата ни, и да подсилят реакцията на имунната ни система. Доказано е също, че пробиотиците увеличават някои видове Т-клетки, които са войниците на имунната система на нашето тяло. Пробиотиците са безопасни за бебета, деца и бременни жени.

 

Мийте редовно ръцете си със сапун и вода.

Нашите ръце са една от причините, поради която се разпространяват повечето микроби – дръжки на врати, плотове, химикалки и т.н. Честото миене на ръцете е един от най-ефективните начини да се предпазите от вируси и бактерии.Преглед от 2014 г. на стотици публикувани преди това проучвания, публикувани от CMAJ (Canadian Medical Association Journal), съобщават, че миенето на ръцете е едно от най-важните неща, които трябва да правите за предотвратяване и лечение на настинки.Най-добрият начин да измиете ръцете си е да ги насапунисвате и след това да ги търкате енергично в продължение на 20 секунди, като се уверите, че сте измили всички части на ръцете и ноктите.

 

 

Промените в начина на живот са важни през това време на годината.

Според китайската медицина е важно да живеем в хармония с циклите на околната среда. Зимното време се счита за повече Ин; това е време да забавим темпото, да бъдем тихи, спокойни, интроспективни и време да запазим нашата Ци (нашата основна енергия).

Това е времето за допълнителен сън, за спокойни дейности и за ядене на затоплящи и подхранващи храни. По този начин имаме подновена сила за силата на пролетното време.

 

 

Укрепете своя имунитет с помощта на билки.

Има много билки, които могат да ни помогнат да укрепим имунната си система през това време на годината, правейки тялото ни много по-трудно податливо на различните бактерии и вируси, на които сме изложени.

Една от любимите ми билки за това време на годината е бъзът . Той има мощни антивирусни свойства и е билка, която цялото семейство пием по това време на годината за профилактика на настинка/грип. Тъй като е доказано, че намалява продължителността на симптомите на грип с четири дни, аз  също използвам тази билка за себе си при първите признаци, че усещам настинка или грип.

Друга много широко използвана китайска билкова формула, която обичам да използвам за превенция, се нарича Jade Windscreen formula (или Yu Ping Feng San). Билките в тази формула имат антивирусни и антимикробни свойства и могат да засилят имунната система.

Запишете се на безплатната ни лекция на тема “Как да подсилим имунитета на децата си” от ТУК.

ТУК можете да намерите много БЕЗПЛАТНА информация относно детското здраве и не само.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *