Защо здравият микробиом на червата е важен за хормоналния баланс

Защо здравият микробиом на червата е важен за хормоналния баланс

Оценката на здравето на червата и микробиома (организмите, които обитават вашия стомашно-чревен тракт) е от решаващо значение, ако страдате от хормонални симптоми като умора, промени в настроението, главоболие, косопад, чувствителност към стрес, непоносимост към студ, болезнени менструации и други.

Според моя клиничен опит, хормоналните проблеми често са свързани с лошо здраве на червата. Това е така защото червата:

 • Отговарят за усвояването на основните хранителни вещества и градивния елемент за хормоните.
 • Имат пряка връзка с метаболизма и елиминирането на естроген с дисбиоза (небалансирана чревна флора), която допринася за симптомите на естрогенно доминиране.
 • Те са основно място за активиране на хормоните на щитовидната жлеза (преобразуване на Т4 в Т3) и компрометираното здраве на червата може да доведе до хормонален дисбаланс, известен като хипотиреоидизъм.
 • Поддържат приблизително 70-80% от имунната ви система, която може да бъде източник на възпаление, което води до проблеми като хипоталамо-хипофизна надбъбречна дисфункция  (някои хора наричат ​​това надбъбречна умора), нисък прогестерон, нарушена регулация на кръвната захар и други проблеми, свързани с хормонален дисбаланс.
 • Улесняват елиминирането на токсините от околната среда, които могат да доведат до симптоми на хормонален дисбаланс.
 • Комуникират с мозъка и помагат за поддържане на здравето на мозъка. Главната жлеза, диктуваща производството на хормони – хипофизата, е в мозъка.

Ако изпитвате симптоми на хормонален дисбаланс като: акне, болезнена менструация, промени в настроението или нередовна менструация, не правете често срещаната грешка да пренебрегвате здравето на червата си. Оценката на здравето на червата във връзка с хормоналните симптоми може да предостави ключови прозрения за това какво може да е в основата на симптомите.

Здраве на червата и хормони: как вашият чревен микробиом влияе на вашите хормони и цялостното благосъстояние?

Здравето на червата и микробиомният баланс могат да повлияят на основното производство на хормони, нивата на хормоните и елиминирането на хормоналните метаболити от тялото. Микробите, които съставят микробиома на тялото превъзхождат по брой клетките на човешкото тяло и съдържат поне 150 пъти повече генетична информация от човешкия геном. Здравето на червата, по-специално микробиома, засяга всички телесни системи и цялостното здраве.

Причината, поради която пробиотиците и пребиотиците, могат да бъдат ефективен инструмент за възстановяване на хормоните и здравето е, защото насърчават балансиран микробиом и здрави черва.

Чревният микробиом помага за регулирането на хормоните, а самите черва са толкова ключов играч в производството на хормони, че се смятат за ендокринен орган. Комуникацията между бактериите и хормоните засяга имунитета, поведението, метаболизма, възпроизводството и др.

Това са ключовите области, в които здравето на червата може да повлияе на регулирането на хормоните в тялото.

Храносмилане и усвояване

Здравето на вашето тяло зависи от здравето на червата ви – да разграждат храните, така че да могат да се абсорбират в тънките черва. Когато се появят проблеми с функцията на жлъчния мехур, микробна дисбиоза (дисбаланс в чревните бактерии и организми), ниска стомашна киселина или други проблеми, засягащи усвояването, може да се развие дефицит на хранителни вещества .

Лошото усвояване на храната може да доведе до проблеми с хормоналния дисбаланс.

Метаболизъм на естроген

Черният дроб е отговорен за обработката на естрогена, от който тялото вече не се нуждае, и  затова бива отстранен през червата и бъбреците.  Здравословният бактериален баланс в червата е от решаващо значение за осигуряване на ефикасно елиминиране на естрогена от червата.

Но това, което е важно да се разбере е, че естрогенът регулира чревния микробиом, а чревният микробиом влияе на нивата на естроген.

Какво представлява Естроболом?

Естроболомът е частта от микробиома на червата (и неговата генетика), участваща в метаболизма на естрогена. Естроболомът помага да се обясни защо жените имат различен микробиомен състав в сравнение с мъжете.

Различни бактерии произвеждат ензим, наречен бета-глюкуронидаза, който регулира нивата на естроген. Този ензим променя структурата на естрогена, позволявайки му да се абсорбира отново в тялото. Нарушеният естроболом може да доведе до симптоми на нисък естроген или проблеми с висок естроген. Ниската бета-глюкуронидаза се свързва с ниски нива на полезни бактерии и дисбиоза и може да доведе до ниски нива на естроген. Високата бета-глюкуронидаза може да бъде основната причина за повишен естроген, което може да доведе до симптоми на раздразнителност, чувствителност на гърдите, обилна менструация и други симптоми. Това е един фактор, който може да повлияе на развитието на симптомите на естрогенова доминантност.

 

Здраве на хормоните на щитовидната жлеза

Хормонът на щитовидната жлеза, известен като тироксин (Т4), трябва да се преобразува в активната версия Т3, за да се свърже с клетките и да повлияе на скоростта на метаболизма. Това преобразуване се случва на две основни места: черния дроб и червата, както и в други части на тялото. Ако здравето на червата е неоптимално, това може да означава по-малко активен хормон на щитовидната жлеза в кръвообращението. А ниският Т3 може да означава повече или по-изразени хипотиреоидни симптоми.

Чревните взаимодействия на хормоните са двупосочни; докато здравето на червата влияе върху функцията на щитовидната жлеза, нивата на хормоните на щитовидната жлеза влияят върху здравето на червата. Тироидните хормони управляват храносмилателния процес, включително производството на стомашна киселина, храносмилателни ензими и други храносмилателни фактори.

 

Пропускливи черва и дисбиоза

Фактори като лекарства, токсини от околната среда, алкохол, остър или хроничен стрес и лош избор на диета, могат да доведат до чревна хиперпропускливост или „спукани черва“. Когато това се случи, бариерата, която позволява на усвоените хранителни частици да се запазват и предпазва от навлизане на  потенциално вредните организми и по-големите молекули, е компрометирана.

Това дава възможност за активиране на имунната система, което може да доведе до хранителна чувствителност, повишено възпаление и в някои случаи автоимунно заболяване.

Небалансираният микробиом (дисбиоза) и „пропускливите черва” играят централна роля в развитието на автоимунни заболявания, включително автоимунни заболявания на щитовидната жлеза (тиреоидит на Хашимото и болест на Грейвс). Автоимунните заболявания по своята същност са възпалителни.

Повишен кортизол и чревна дисбиоза

Чревата могат да бъдат скрит източник на възпаление в тялото, като кортизолът е един от основните хормони, натоварени с регулиране на възпалението. Когато има дисбиоза, могат да възникнат повишени нива на кортизол и промени в циркадния ритъм, които нарушават съня. Кортизолът е хормон на стреса, който също може да има отрицателно въздействие върху здравето на червата.

Здравите бактерии зависят от разнообразието от фибри в диетата. Разнообразната диета води до разнообразен микробиом. В допълнение към подпомагането на естрогенния метаболизъм, както обсъдихме по-рано, микробното разнообразие също се поддава на здравословен телесен състав. Проучванията показват, че диетите с високо съдържание на фибри и различни здравословни чревни бактерии са свързани с по-ниска коремна мазнина.

Елиминиране на токсините от околната среда

Ендокринните разрушители са група токсини от околната среда, които могат да нарушат хормоните ви по различни начини. Например, те са свързани с нарушена регулация на кръвната захар, безплодие, ниско либидо, затлъстяване, някои видове рак и могат да бъдат замесени в допринасянето за развитието на определени състояния като ендометриоза.

Вашите черва са един от основните начини, по които елиминираме ендокринните разрушители от нашето тяло. Ето защо здравословната диета, която се състои от най-малко 25 грама фибри, поддържане на добра хидратация и редовно движение, са много важни за осигуряване на ежедневното елиминиране на токсините през червата.

Андрогени, тестостерон и здраве на червата

Здравето на червата също влияе върху андрогенните хормони, включително тестостерона. Различни чревни микроби произвеждат ензими, участващи в производството на андроген, метаболизма и разграждането. По този начин микробиомът на червата може да участва в регулирането на половите хормони по начини, които тепърва започваме да разкриваме.

Изследване показа, че има връзка между чревната дисбиоза при пациенти с PCOS и развитието на инсулинова дисрегулация, възпаление, метаболитно заболяване и повишени андрогени.

Андрогените могат също така директно да повлияят на микробиома на червата и да играят значителна роля в чревната функция,.

Оста черва-мозък

Чревно-мозъчната ос е биохимичният и физически начин, по който червата и мозъкът комуникират помежду си. Здравето на червата е от съществено значение за здравето на мозъка. И мозъкът, по-специално хипоталамусът и хипофизата, изпращат сигнали за производство на хормони.

Може да сте запознати с тиреоидния стимулиращ хормон (TSH), който сигнализира на щитовидната жлеза да произвежда хормони. По същия начин FSH и LH, произведени в хипофизата, сигнализират на яйчниците да произвеждат хормони. В тялото има няколко жлези, които вземат сигнали от мозъка, което прави здравата мозъчна функция от съществено значение за хормоналния баланс и производството.

Здравето на червата влияе върху здравето на мозъка и способността му да организира производството на хормони.

 

Какво причинява лошо здраве на червата

Докато някои от тях може да изглеждат очевидни, други виновници, които увреждат трилионите бактерии и водят до нездравословни черва, може да изглеждат по-малко очевидни. Те са:

 • Използване на антибиотици
 • Липса на упражнения
 • Хроничен стрес
 • Пиене на твърде много алкохол
 • Не се консумира достатъчно разнообразие от храни и растения
 • Пушене
 • Лош сън
 • НСПВС и други лекарства
 • Липса на хранителни пребиотици
 • Използване на противозачатъчни хапчета
 • Диета, богата на ултра преработени храни

Какви са признаците на болните черва

Има както храносмилателни симптоми, така и симптоми извън стомашно-чревния тракт, които предполагат, че здравето на червата е под оптималното.

Честите симптоми на болните черва включват:

 • Газове, подуване на корема, оригване
 • Киселини или рефлукс
 • Запек
 • Диария
 • Синдром на раздразнените черва (IBS)
 • Акне
 • Хронични кожни проблеми, като псориазис и екзема
 • Нарушения на настроението, като тревожност или депресия
 • Лоша когнитивна функция, мозъчна мъгла и неспособност за концентрация
 • Главоболие
 • Умора
 • Трудно отслабване, наддаване на тегло
 • Автоимунно заболяване като Хашимото, ревматоиден артрит
 • Хормонален дисбаланс и обостряне на проблеми като PCOS, хипотиреоидизъм, проблеми с  плодовитостта, ендометриоза, аденомиоза и други

 

Връзката между червата и хормоните: хормонално влияние върху здравето на червата

Вашите черва са най-големият ендокринен (произвеждащ хормони) орган, отговорен за производството на повече от 50 хормона. Те произвеждат хормони, които регулират вашия глад, сън, стрес и настроение. Здравето на червата ви играе съществена роля за здравето на вашите хормони и някои от същите тези хормони също влияят върху здравето на червата ви.

Тъй като хормоните се променят с вашия менструален цикъл, бременност или перименопауза, те ще засегнат червата.

Обратно, дисбалансите в микробиома могат да допринесат за усложнения при бременност,  ендометриоза, рак и други състояния, които засягат повече жени. Не можем да разделим здравето на червата от цялостното здраве; това е сложна взаимовръзка.

Има толкова много връзки между микробиома и хормоните, че учените вероятно са открили само върха на айсберга! Микробите в червата взаимодействат с естроген, андрогени (като тестостерон), инсулин и различни други хормони.

Ето как някои хормони влияят върху функцията на червата, включително тези, произведени в червата:

 • Хормонът на щитовидната жлеза влияе върху функцията на жлъчния мехур, производството на солна киселина (стомашна киселина), подвижността (причината да акате) и много други.
 • Естрогенът регулира червата, за да насърчи микробното разнообразие, което се поддава на хормонален баланс и по-добро здраве . Това е една от причините, поради които можем да видим, че проблемите с червата възникват след менопаузата, когато нивата на естроген са по-ниски.
 • Тестостеронът помага за регулиране на възпалението, намаляване на болката в стомашно-чревния тракт и може да играе пряка роля в здравето на микробите. Много от проучванията, с които разполагаме до момента, се фокусират върху ниския тестостерон при мъжете, което показва връзка с дисбиоза и среда, която се поддава на патогенни организми („лоши бактерии“) и чревна дисфункция. Тестостеронът играе решаваща роля за здравето на жените и е много повече от хормон за нашето сексуално желание.
 • Серотонинът, който се произвежда в червата, повлиява перисталтиката, контракциите в червата, и подвижността. Промените в микробиома на червата засягат производството на серотонин.
 • Хормонът на растежа играе решаваща роля в растежа, метаболизма и възстановяването на клетъчно ниво, а микробиомът на червата споделят подобни функции, поддържайки хомеостазата (баланс) в цялата система. Дисбалансът в чревния микробиом (дисбиоза) може да допринесе за ограничаване на растежа и метаболитна дисфункция, тъй като микробиомът влияе върху хормона на растежа чрез оста черво-мозък.
 • Лептинът е известен като хормона на ситостта, защото помага за регулиране на глада. Мастните клетки произвеждат предимно лептин, който сигнализира на мозъка, че сте сити и сте поели достатъчно храна. Но стомахът ви също е източник на производство на лептин и го освобождава, след като ядете.
 • Гастрин, секретин и холецистокинин (CCK) са 3 от най-ранните открити хормони, които регулират храносмилането.

10 фактора, които допринасят за лошото здраве на червата:

 

Подобряване на здравето на червата за хормонален баланс

Грижата за здравето на червата е един от най-влиятелните начини за поддържане на хормоналния баланс. Ежедневните навици на хранене и начин на живот оформят чревния микробиом, който влияе върху всички аспекти на здравето.

Стремете се към 25 грама фибри дневно:

Фибрите са това, което подхранва вашия микробиом, поддържа червата ви в адекватно здраве и помага за отстраняването на метаболитните отпадъци и токсини от околната среда. Също така е от решаващо значение за подпомагане на тялото ви да елиминира естрогена, от който вече не се нуждаете.

Стремете се към поне 25 грама фибри дневно. Ако не ядете достатъчно, започнете с 5 грама дневно в продължение на една седмица. Следващата седмица се стремете към 10 грама на ден. Продължете с това седмично увеличение, докато достигнете целта от 25 грама дневно.

Приемайте пре и пробиотици за хормонален дисбаланс

Пробиотиците са полезните бактерии, които обитават червата. Комбинация от Lactobacillus видове и организми, базирани на спори, може да подпомогне растежа и разнообразието на полезните организми както в червата, така и във вагината. Тези организми могат да бъдат част от естроболома, който е ключов регулатор в здравето на хормоните. Най-добрият пробиотик за здравето на червата и хормоните трябва да осигурява организми, специфични за вагиналното здраве на жените, заедно с организми, които помагат за регулирането на микробиома. 

Ако желаете препоръка за качествени пребиотици и пробиотици, кликнете ТУК!

Яжте разнообразие от фибри и хранителни вещества

Разнообразието от различни влакна подхранва различни полезни организми и бактерии, които се развиват в червата, а микробното разнообразие е маркер за здраве. Разнообразието в диетата също е един от начините за предотвратяване на развитието на хранителна непоносимост.

Храненето с разнообразни хранителни вещества, поддържа здравето на червата и здравите хормони. Един съвет, който давам на моите клиенти, е да се опитат да консумират 20-30 различни растения или зеленчуци всеки месец. Тези храни осигуряват ключови микроелементи, различни видове фибри и биоактивни съединения, за да поддържат разнообразието на микробиомите, необходими за хормоните на щастието.

Можем да повлияем на микробиомния баланс и да повишим пробиотичните нива, като ядем ферментирали храни, които съдържат живи, полезни бактерии.

Ферментиралите храни включват:

 • Кисело мляко
 • Кефир
 • Кисело зеле
 • Кимчи
 • Комбуча
 • Квас
 • Туршия
 • Квас от червено цвекло

Пребиотиците са несмилаеми фибри, които подхранват пробиотиците и спомагат за поддържането на здравословно разнообразие и баланс на микробиомите. Включването на пребиотици (овес, ленено семе, аспержи), устойчиви нишестета (варен и охладен ориз или картофи в малки количества) и полифеноли (какао, подправки, смлян лен, зелен чай и др.) е важен аспект за поддържане на здрави черва.

Пребиотичните храни включват:

 • Артишок
 • Зелени банани
 • Аспержи
 • Зелените глухарчета
 • Горски плодове
 • Овесени ядки
 • Корен от цикория
 • Чесън
 • Сварени и охладени картофи
 • Синьо-зелени микроводорасли

Управлявайте стреса и безпокойството

Парасимпатиковата нервна система е известна като система за „почивка и смилане“. Това е така, защото за да бъде храносмилането оптимално, трябва да сте спокойни. Когато ядем в стресово състояние, тялото ни отклонява ресурси от храносмилането, за да бяга и да се бори.

Ето няколко техники за намаляване на стреса за насърчаване на здравословно храносмилане:

 • Яжте в спокойна среда
 • Поемете няколко дълбоки вдишвания преди хранене
 • Избягвайте да ядете в колата или в движение, когато можете
 • Отделете време, за да вкусите, помиришете и усетите храната си
 • Избягвайте да ядете на бюрото си

Стресът може да повлияе отрицателно на чревния микробиом и хормоналните пътища, включително да доведе до надбъбречни проблеми и да промени нивата на половите хормони. В някои случаи стресът може да е това, което ви пречи да постигнете балансиран чревен микробиом.

Помислете за калциев D-глюкарат

Калциевият D-глюкарат поддържа както здравето на червата, така и хормоналния баланс. Това е естествено вещество, произведено от тялото и насърчава разграждането на токсините от околната среда и хормоните в черния дроб. В червата калциевият D-глюкарат инхибира ензима бета-глюкуронидаза, който помага за изчистването на естрогена и поддържа балансирани нива на естроген.

Осигурявайте си необходимите часове за сън

Подуването, хранителната чувствителност, стомашната болка, възпалението и промяната в чревния микробиом могат да бъдат резултат от лош сън. И обратно, дисбалансираната чревна микробиома може да доведе до лош сън, тъй като е тясно свързана с оста мозък-черва.

 

Значението на редовните упражнения

Физическите упражнения променят състава на чревния микробиом по положителен начин и може да подобрят храносмилателната функция и здравето. Упражненията също са полезни за хормоналното здраве и облекчаване на свързаните с хормоните симптоми.

 

Признаци, че трябва да посетите медицински специалист

Винаги е най-добре да направите пълен медицински преглед, за да разберете каква е причината за вашите симптоми и да разработите целенасочена стратегия за лечение. Много от съветите, обсъдени по-горе, могат да помогнат за оптимално храносмилане,  но понякога може да се нуждаете от допълнителни терапии или лекарства, за да разрешите проблема си.

Трябва да посетите  лекар, ако имате:

Необяснимо наддаване или загуба на тегло

Ао теглото ви се покачи или намали, без да имате промени в диетата си, упражненията, стреса или други фактори, свързани с начина на живот, хормоните могат да играят роля. Хормоните на щитовидната жлеза, инсулинът, андрогените, естрогенът, лептинът и много други хормони могат да играят роля в теглото и тези дисбаланси се влияят от здравето на червата.

Значителни храносмилателни проблеми и дискомфорт

Наличието на кръв, несмляна храна в изпражненията, мазни и миришещи изпражнения или болка са няколко причини, налагащи посещение на Вашия лекар.

Промени в настроението и нарушения на съня

Ако забележите, че се чувствате тревожни, депресирани, немотивирани, спите през по-голямата част от денонощието или обратното – не можете да заспите, потърсете на Вашия лекар. Това може да са признаци както на чревен дисбаланс, така и на хормонални проблеми. Но може да се дължат и на нещо друго.

 

Ако желаете качествени и напълно органични пребиотици и пребиотици, които са съобразени изцяло с нуждите на човешкия организъм, препоръчвам ви да си закупите програмата “Лесно начало”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *