Каква е връзката между състоянието на белите дробове и мазнините

Каква е връзката между състоянието на белите дробове и мазнините?

Алвеолите са “мехурчета” в белите ни дробове, благодарение на които протича процесът на дишане. Те съдържат капиляри, които пропускат газ. Когато вдишваме, кислородът от алвеолите се движи в капилярите през артериите. А когато издишаме, венозната кръв се извежда навън въглеродния диоксид с помощта на алвеолите.

Здрави алвеоли = здравословно дишане.

Устройство на белите дробове:

 

Каква е връзката между мазнините и белите дробове?

Повърхността на белодробните алвеоли е облицована с повърхностноактивни вещества – вещества, които са 90% мазнини. Те поддържат формата на везикулите в алвеолите и им пречат да се слепват при издишване. Повърхностноактивното вещество се създава от една от наситените мазнини — 16-палимитинова киселина. Ако повърхностноактивните вещества не са достатъчни, това става причина за астма, дихателна недостатъчност и други белодробни заболявания.

  • Един възрастен човек трябва да получава 0,8—1 г/1 кг мазнини на ден, препоръчваме съотношение на животински и растителни мазнини 50/50.

Животински мазнини: масло, мазни сирена, патешко месо, пилешки жълтък, черен дроб на треска, сьомга, дива сьомга.

Растителни мазнини: авокадо, ядково сирене, маслини, ядково мляко, кедрови ядки, тиквени семки, шам фъстък, чиа, бадеми, орехи, зехтин и др.

 

Ако искате белодробно здраве, добавяйте наситени мазнини към диетата ежедневно!

 

  • 🔸1 с.л. масло, какаово масло, кокосово масло или разтопено краве масло
  • 🔸 риба
  • и ненаситени мазнини:
  • 🔸сусам, ленено семе, рапицово масло/олио
  • 🔸 маслина
  • 🔸 бадем
  • 🔸 авокадо
  • 🔸 яйце

Правилното хранене и получаването на достатъчно мазнини е вашият ключ към здравите бели дробове, особено зимно време, когато респираторните заболявания се обострят.

 

Заповядай на моята фейсбук страница “Зима без антибиотици”, къде ще намериш много полезни съвети за здрави дечица и възрастни.

Може да разгледаш и платената програма ‘Зима без антибиотици”, в която се учим как да реагираме в различни здравословни състояния при децата и как да укрепим имунитета им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *