Липса на менструация при девойки

Липса на менструация при девойки

Менструалният цикъл при жените е естествен физиологичен процес, при който се наблюдава периодично кървене. За първи път менструацията се появява на около 12-15 годишна възраст, а в някои отделни случаи най-късно до 18-20. Ако до този период липсва менструация, това най-вероятно е сигнал за проблем и посещението на гинеколог е задължително!

 

Каква може да бъде причината за липсваща менструация?

Причините за липса на менструация при девойките са разнообразни и могат да произхождат от части на централната нервна система (хипоталамус, хипофиза), от яйчниците или поради аномалии в развитието на половата система. В голяма част от случаите са генетично обусловени, в друга – в резултат на различни заболявания. Ако обаче физически проблем не се наблюдава, причините могат да бъдат психологически.  Ето някои възможни:

  • Понякога самите майки, без да искат, програмират циклични нарушения в дъщерите си. Те по всякакъв начин пречат на израстването им, подкрепят тяхната инфантилност. “Ти си толкова малка, слаба, нежна”. Те решават всичко за дъщерите си, създават парникови условия за тях, предпазват ги от несгоди. Менструацията е знак за израстване. Ако едно момиче зацикли в детството си, тялото блокира настъпването на зрялост.
  • Психологическата травма е друга възможна причина. Ако детето е изоставено, самотно, забравено, дадено за отглеждане и възпитание от баба си, ако мама е починала, татко си е тръгнал, дори загубата на любимо куче, преместване в ново жилище и загуба на приятели – всичко може да бъде травма.
  • Друга причина е вътрешното нежелание да бъдеш жена. Ако едно момиче е наблюдавало тежкия живот на майка си в детството си, чувало е за трудно раждане и други възможни трудности в женския живот, може подсъзнателно да не иска да бъде възрастна жена.
  • Страх от забременяване. Понякога се случва така, че малки момиченца стават свидетели или слушатели на истории, свързани с проблеми при забременяване, раждане, дори и смъртни случаи на родилки. Възможно е подсъзнанието веднага да програмира мозъка, че това е опасно и животозастрашаващо.
  • Неприязън към менструацията като такава. За щастие днес жените, които вярват, че менструацията е срамна и мръсна, вече са по – рядко срещани. Все по-често говорим открито за женската физиология. Но все пак психолозите не изключват случаи на нейното отхвърляне.

Във всички тези случаи тялото може да блокира естествените процеси на яйчниците и идването на менструалния цикъл.

Avaliação da reserva ovariana: como é feita? - Art Fértil

Присъедини се към нашата безплатна група за женски съвети в Фейсбук

 

Какво да правим в такива ситуации?

Първото и най-важно нещо е да се отделим от мама, така е здравословно. Поемете отговорност за живота си върху себе си. Няма нужда да обсъждате подробно с майка си всички интимни въпроси, посещенията си при лекарите и цикъла си. Няма нужда да следвате безусловно препоръките и инструкциите на майка ви! Предвиждам вашето недоумение, защото мама е най-близкият човек. Но да, за да бъдеш пълноценна жена, трябва да станеш отделен човек! Трябва да спрете да бъдете малката дъщеря на майка си!

Няма нужда веднага да посещавате личния лекуващ гинеколог на майка ви. Техните лекари най-често  предписват хапчета за “регулиране” на цикъла, защото по тяхното времетова  е било единственото лечение. Всъщност хормоните създават илюзията за благополучие, те ви налагат изкуствен цикъл, но в същото време блокират работата на вашите собствени яйчници. Потърсете си личен специалист.
Не казвам, че хормоните са универсално зло и изобщо не могат да се приемат. Някои от тях са показни, за да не се появят тежки кръвоизливи, да не се развият заболявания, свързани с аменорея. Но първо, преди да вземете хормони, трябва да опитате да възстановите тялото и цикъла си. И психологът е фигурата, която може да помогне много по този въпрос.

 

Ако искаш да зададеш своя личен въпрос към Деси, цъкни на снимката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *