АКУПРЕСУРНИ ТОЧКИ ЗА ПЛОДОВИТОСТ

ТОП 10 АКУПРЕСУРНИ ТОЧКИ ЗА ПЛОДОВИТОСТ

Една от любимите ми техники за обучение на жените, с които работя, е акупресура. Тази древна азиатска техника за натискане на акупресурни точки е изключително мощна и може да бъде доста лесна за научаване.

 

Как разбрах за акупресурата?

Спомням си ясно деня, когато ме удари първата мигрена. Тогава бях на 20 години и в този момент бяхме на ресторант. Болката ме удари от нищото и беше непоносима, почти не виждах и не можех да се движа. И в същото време исках да избягам от ресторанта заради миризмите, шума и ярките светлини. За щастие една от жените, с които тогава бяхме заедно, знаеше този метод. Тя ме настани, натисна силно две точки в задната част на главата ми с палец и показалец, докато натискаше челото ми с другата си ръка. Тя направи това за около 2-3 минути и за мое учудване болката започна да намалява, докато просто мина в задната част на главата.

 

За техниката:

Спомням си много добре, че бях във възторг от тази техника. Преминах от чувството, че главата ми ще експлодира и ще повърна, до това да се чувствам добре за няколко минути. Беше невероятно. Когато я попитах как направи това, тя ми каза, че това е акупресурна техника, която е научила за борба със собствените си мигренозни пристъпи.

Това беше първото ми допир до акупресурата.

 

Какво е акупресура?

Разработена преди повече от 5000 години в Азия, акупресурата е вид терапия за тяло. При нея се използва натиск с пръсти в много специфични точки, за да помогне на тялото да се излекува или балансира. Тези специфични точки на тялото са области, където нервите, мускулите и съединителната тъкан могат да бъдат стимулирани, за да произведат специфични физиологични ефекти . Освен това, и може би по-важно, това е и мястото, където протича жизнената сила на човек.

С добре подбрани точки акупресурата може да бъде полезна за подобряване на почти всеки здравен проблем, включително плодовитост, хормонален дисбаланс, тревожност/депресия, безсъние, болка, ниска енергия и много други.

В моята клинична практика това е една от любимите ми техники, на които обичам да уча жени, които търсят помощ, за да регулират своите хормони и да повишат плодовитостта си. Това е техника, която лесно можете да научите и прилагате върху себе си практически навсякъде.

 

Как се прави акупресура

Правенето на акупресура върху себе си е доста просто. Всъщност вероятно вече сте го използвали, без всъщност да знаете, че го правите. Натискали ли сте някога от двете страни на слепоочията си, за да намалите дискомфорта от главоболие? Е, това място на двете слепоочия всъщност е акупресурна точка и една от основните функции е да облекчава болката при главоболие.

Как се прилага?

След като сте избрали вашите конкретни точки, приложете директен натиск с пръсти върху всяка област. Натискът трябва да е достатъчно силен, но никога прекалено болезнено. След това осигурете стабилен, постоянен натиск върху всяка точка за около 1-2 минути. Повторете от другата страна на тялото. Препоръчвам да изберете 2-3 конкретни акупресурни точки за начало , в зависимост от това какво се случва с тялото ви и върху какво искате да се съсредоточите в този момент.

 

 

Има някои точки, които трябва да избягвате след овулация (ако в момента се опитвате да забременеете) и ако сте бременна, така че избягвайте да ги стимулирате, ако е приложимо.

 

Топ 10 точки за самоакупресура за плодовитост

Точките по-долу са полезни, когато подготвяте тялото си за бременност. Всички те са точки, които можете да достигнете сами, така че всички те са разположени от предната страна на тялото ви. Първите пет точки могат да бъдат стимулирани по всяко време. С последните пет точки избягвайте да правите акупресура върху тях по време на бременност или в лутеалната фаза, ако активно се опитвате да забременеете.

 

Точки:

  1. Ин Тан – Тази точка се намира между веждите на мястото на “третото око”. Това е много полезна точка при стрес, безпокойство и безсъние . Ако също се нуждаете от помощ за фокусиране, това е страхотна точка за стимулиране и за това.

  2. Черен дроб 3 – Тази точка се намира на гърба на стъпалото (горната страна), между първия и втория пръст. Тази точка помага за регулиране на менструалния цикъл, благоприятства яйчниците и матката, помага за изграждането на кръвта и също така помага при главоболие, стрес/безпокойство и безсъние .

  3. Стомах 36 – Тази точка се намира под капачката на коляното, на около един пръст странично от костния ръб на костта на долния крак (тибията). Това е прекрасна точка за изграждане на вашата жизнена жизнена сила (чи) и кръвта ви . Това е особено добра точка за стимулиране при жени над 35 години, които се опитват да забременеят , тъй като благоприятства и на бъбреците. Освен това това е точка, която може да помогне за „успокояване на духа“ или балансиране на емоциите.

  4. Бъбрек 9 – Тази точка се нарича точка „красиво бебе“ и се казва, че когато се използва, ще помогне за раждането на красиво бебе. Местоположението е в долната част на вътрешния крак, около една трета от пътя между вътрешния глезен и вътрешното коляно. Помага за успокояване на ума, безпокойство и страх. Тя също така помага за изграждането на кръвта в тялото.

  5. Ren 12 – Тази точка се намира на средната линия на горната част на корема, около една педя над пъпа. Каналът Ren, наричан още канал за зачатие, е важен канал за женската и мъжката плодовитост . Тази точка е от полза за матката и яйчниците и помага за регулирането на Чи . Също така е полезна точка, ако имате проблеми с храносмилането като подуване на корема, газове или рефлукс.

  6. Ren 3 – Тази точка се намира на средната линия на долната част на корема, на около една ширина на ръцете под пъпа. Каналът Ren, наричан още канал за зачатие, е важен канал за женската и мъжката плодовитост . Тази точка регулира менструалния цикъл, благоприятства матката и яйчниците и изгражда репродуктивната Чи на тялото . Внимавайте с дълбока стимулация на тази точка в лутеалната фаза на цикъла, ако активно се опитвате да забременеете и избягвайте по време на бременност.

  7. Ren 4 – Тази точка се намира на средната линия на долната част на корема, на около 4 пръста под пъпа. Каналът Ren, наричан още канал за зачатие, е важен канал за женската и мъжката плодовитост . Тази точка подпомага плодовитостта, благоприятства матката и е особено полезна за по-възрастни жени, които се опитват да забременеят . Освен това силно помага за изграждането на Чи или жизнената сила на тялото. Внимавайте с дълбока стимулация на тази точка в лутеалната фаза на цикъла, ако активно се опитвате да забременеете и я избягвайте по време на бременност.

  8. Ren 6 – Тази точка се намира на средната линия на долната част на корема, около два пръста под пъпа. Каналът Ren, наричан още канал за зачатие, е важен канал за женската и мъжката плодовитост . Името на тази точка се превежда като Море от Ци, така че е особено важно за изграждането на Чи на тялото и помага за изграждането на резервния резервоар на тялото ни. Той също така помага за изграждането на кръвта, регулира хормоните и лекува голямо разнообразие от гинекологични заболявания . Внимавайте със стимулацията на тази точка в лутеалната фаза на цикъла, ако активно се опитвате да забременеете и избягвайте по време на бременност.

  9. Zi Gong – Името на тази точка се превежда като “Дворец на детето” и се използва често за плодовитост. Намира се в долната част на корема, на около една длан под пъпа. Zi Gong регулира менструалния цикъл и благоприятства матката и яйчниците. Той също така помага за регулиране на Чи. Внимавайте с дълбоката стимулация на тази точка в лутеалната фаза на цикъла, ако активно се опитвате да забременеете и я избягвайте по време на бременност.

  10. Далак 6 – Тази точка се намира от вътрешната страна на подбедрицата, на около четири пръста над вътрешния глезен. Това е широко използвана точка за регулиране на менструалния цикъл и повишаване на плодовитостта . Също така е от полза за матката и яйчниците. Помага при безсъние и не се прилага по време на бременност. 

 

 

Ако имаш въпроси, харесай Фейсбук-страницата ми и ми пиши в Месинджър.

Разгледай програмата “Две чертички от ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *