Аклиматизацията при децата

Какво представлява аклиматизацията?

Аклиматизация е процес, който настъпва при всеки човек когато се сблъсква с рязка промяна на климата. При децата обаче това се случва по-често и протича по-остро и по-дълго, тъй като техните механизми за терморегулация са по-слаби от тези на възрастните хора. И колкото по-малко е детето, толкова по-вероятно е аклиматизацията да му окаже негативно влияние. По правило, неприятните симптоми съпътстващи аклиматизацията, които не са опасни за живота и здравето, се появяват на 2-3-ти ден и изчезват до 7-10-ти ден след смяната на климата. Следователно те могат да развалят почивката, особено ако пътуването е кратко.

Симптомите на аклиматизация може да включват:

– промени в настроението, раздразнителност, капризност;
– сънливост и други нарушения на съня;
– температура;
– лека назална конгестия и други признаци на ТОРС;
– лошо храносмилане и гадене.

Ето няколко съвета, за да улесните климатизацията на вашето дете:

1. Когато ходите на почивки, винаги избирайте държави и дестинации с подобен климат и часова зона подобни на страната, в която е родено и живее детето. Местата със средиземноморски климат са много по-подходящи от екзотичните дестинации.

2. Идеалната продължителност на ваканция с дете на ново място е 3 седмици, дори може и повече. В противен случай рискувате да прекарате по-голямата част от времето си в справяне със симптомите на аклиматизация на вашето дете, а не в почивка. А веднага щом детето се адаптира към новата среда, вече ще трябва да се прибирате вкъщи където също трябва да се адаптира към стария климат.

3. Ако е възможно, изберете влак вместо самолет: за тялото на детето това ще бъде по-лек процес на адаптация към нов климат.

4. За да избегнете симптомите на аклиматизация, по-добре е да прекарате първия си ден от почивката по- спокойно. Можете да почивате в стаята, да разгледате двора, да посетите детския кът на територията на хотела. Отложете плажа и плуването в морето на следващия ден – първо оставете тялото на детето да се адаптира. Също така препоръчвам да избягвате нови и активни дейности – първо детето трябва да възстанови ресурса.

5. Хранете детето си с храните, с които е свикнало да се храни обичайно. Въвеждайте нови и особено екзотични храни много постепенно, малко по малко, като наблюдавате реакциите на организма му към новите храни.

 

От ТУК можеш да разгледаш нашата програма “Училище за здрави деца”, където има стотици лекции и материали за увеличаване на имунитета и повишаване на здравето на детето. 

Заповядайте във нашия вайбър канал – онлайн КЪЩАТА НА ЗДРАВЕТО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *